Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ciasta i desery

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką jest słodkie, orzeźwiająco cytrynowe i chrupiące. Wszystkie najlepsze cechy w jednym ciasteczku 🙂 . Wiem, jestem bardzo nieskromna, kiedy mówię o tym cieście, ale to dlatego, że nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam lepsze ciasto cytrynowe.

Ciasto składa się z chrupiącej owsianej kruszonki. Krem to słodzone mleko skondensowane, jaja i cytryna – przypomina mi sernik cytrynowy. Mówię, że przypomina mi sernik cytrynowy, bo w smaku jest bardzo podobne. Weźcie jednak pod uwagę to, że jest o wiele prostsze niż sernik i wyjdzie każdemu.

Lubię piec ciasta, ale nie jestem w tym ekspertem, więc jeśli mówię, że to ciasto wyjdzie każdemu – to znaczy, że czego byście nie zrobili, to tego ciasta nie skopiecie 🙂 .

To jest podstawowy przepis, ale proponuję wykorzystać inne opcje i dodatki:

  • Dodajcie liofilizowane owoce na krem, ale pod kruszonkę
  • Użyjcie pół soku z cytryny i pół soku z limonki
  • Polejcie wierzch ciasta roztopioną białą czekoladą

To co, spróbujecie?

Znajdziecie u mnie więcej cytrynowych ciast:

Ciasto cytrynowa kostka

Ciasto cytrynowe na maśle

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Słodkie Gotowanie

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ilość porcji: 1 foremka 22x22

Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 180 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g białego cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

KREM:

  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
  • 2 łyżki skórki z cytryny (ok. 2 duże cytryny)
  • 120 ml soku z cytryny (ok. 2 duże cytryny)
  • 2 jajka L

Instrukcje

  1. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach zbliżonych do 22x22 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp mąką.
  2. W dużej misce wymieszaj wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól, sodę i cukier. Dodaj pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Najlepiej zrób to w misie miksera i mieszaj za pomocą łopatki. Lub pokrój nożem ile się da a resztę zagnieć jak najszybciej. Mieszaj do połączenia składników.
  3. Większą część ciasta wyłóż na spód foremki i piecz przez 15 minut. Pozostałą część ciasta zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika.
  4. Teraz przygotuj krem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wylej na upieczony spód. Zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *