Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ciasta i desery

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką jest słodkie, orzeźwiająco cytrynowe i chrupiące. Wszystkie najlepsze cechy w jednym ciasteczku 🙂 . Wiem, jestem bardzo nieskromna, kiedy mówię o tym cieście, ale to dlatego, że nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam lepsze ciasto cytrynowe.

Ciasto składa się z chrupiącej owsianej kruszonki. Krem to słodzone mleko skondensowane, jaja i cytryna – przypomina mi sernik cytrynowy. Mówię, że przypomina mi sernik cytrynowy, bo w smaku jest bardzo podobne. Weźcie jednak pod uwagę to, że jest o wiele prostsze niż sernik i wyjdzie każdemu.

Lubię piec ciasta, ale nie jestem w tym ekspertem, więc jeśli mówię, że to ciasto wyjdzie każdemu – to znaczy, że czego byście nie zrobili, to tego ciasta nie skopiecie 🙂 .

To jest podstawowy przepis, ale proponuję wykorzystać inne opcje i dodatki:

  • Dodajcie liofilizowane owoce na krem, ale pod kruszonkę
  • Użyjcie pół soku z cytryny i pół soku z limonki
  • Polejcie wierzch ciasta roztopioną białą czekoladą

To co, spróbujecie?

Znajdziecie u mnie więcej cytrynowych ciast:

Ciasto cytrynowa kostka

Ciasto cytrynowe na maśle

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Słodkie Gotowanie

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ilość porcji: 1 foremka 22x22

Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 180 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g białego cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

KREM:

  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
  • 2 łyżki skórki z cytryny (ok. 2 duże cytryny)
  • 120 ml soku z cytryny (ok. 2 duże cytryny)
  • 2 jajka L

Instrukcje

  1. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach zbliżonych do 22x22 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp mąką.
  2. W dużej misce wymieszaj wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól, sodę i cukier. Dodaj pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Najlepiej zrób to w misie miksera i mieszaj za pomocą łopatki. Lub pokrój nożem ile się da a resztę zagnieć jak najszybciej. Mieszaj do połączenia składników.
  3. Większą część ciasta wyłóż na spód foremki i piecz przez 15 minut. Pozostałą część ciasta zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika.
  4. Teraz przygotuj krem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wylej na upieczony spód. Zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. magda -

    wylalam krem, na krem starlam kruszonke, ta sie zatopila praktycznie calkowicie w krem i wyszla ciapa. porazka, brak opisu jak zrobic to tak zeby krem i kruszonka wygladaly tak jak ze zdjecia

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Dziękuję za informację 🙂 . Spód musi być podpieczony zanim zostanie wylany krem. Czy ciasto na kruszonkę było w zamrażalniku zanim było wyłożone na krem? Ciasto z posypaną kruszonką powinno od razu wylądować w piekarniku. Gotowe ciasto po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć a następnie wylądować w lodówce na co najmniej 2 godziny zanim zostanie pokrojone, czy tak Pani zrobiła? To jedyne możliwości jakie przychodzą mi do głowy dlaczego ciasto się nie udało 🙁 .

      Odpowiedz
      • Aga -

        Ja robilam krok po kroku. Wedlug przepisu. Ciasto na kruszonke bylo w zamrażalniku 15 min-tyle ile trwalo pieczenie spodu i zrobienie kremu. Bo inf na temat innych nie bylo. Mi rowniez sie gora utopila….moglam podpiec krem ale doczytalam teraz 🙁 zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieje ze pomimo wszystkiego jednak „cos”.

        Odpowiedz
  2. kasia -

    Opis nie kłamie : naprawdę łatwe i szybkie ciasto! Dziękuję za przepis!
    Dokładnie wykonałam krok po kroku jak w opisie i wyszło za pierwszym razem!
    Zachęcił mnie on do wypróbowania innych przepisów ze strony.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *