Ciasta i desery | Łatwe
Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką
15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie
Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką jest słodkie, orzeźwiająco cytrynowe i chrupiące.
Wszystkie najlepsze cechy w jednym ciasteczku 🙂 . Wiem, jestem bardzo nieskromna, kiedy mówię o tym cieście, ale to dlatego, że nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam lepsze ciasto cytrynowe.
Ciasto składa się z chrupiącej owsianej kruszonki. Krem to słodzone mleko skondensowane, jaja i cytryna – przypomina mi sernik cytrynowy. Mówię, że przypomina mi sernik cytrynowy, bo w smaku jest bardzo podobne. Weźcie jednak pod uwagę to, że jest o wiele prostsze niż sernik i wyjdzie każdemu.
Lubię piec ciasta, ale nie jestem w tym ekspertem, więc jeśli mówię, że to ciasto wyjdzie każdemu – to znaczy, że czego byś nie zrobiła, to tego ciasta nie skopiesz 🙂 .
To jest podstawowy przepis, ale proponuję wykorzystać inne opcje i dodatki:
- Dodaj liofilizowane owoce na krem, ale pod kruszonkę
- Użyj pół soku z cytryny i pół soku z limonki
- Polej wierzch ciasta roztopioną białą czekoladą
To co, spróbujesz?
Znajdziesz u mnie więcej cytrynowych ciast:
Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką
Ilość porcji: 1 foremka 22x22
Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 180 g mąki pszennej uniwersalnej
- 120 g płatków owsianych górskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g białego cukru
- 50 g cukru trzcinowego
- 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
KREM:
- 500 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
- 2 łyżki skórki z cytryny (ok. 2 duże cytryny)
- 120 ml soku z cytryny (ok. 3-4 duże cytryny)
- 2 jajka L
Instrukcje
- Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach zbliżonych do 22x22 cm lub okrągłą. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp mąką.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól, sodę i cukier. Dodaj pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Najlepiej zrób to w misie miksera i mieszaj za pomocą łopatki. Ewentualnie pokrój nożem ile się da, a resztę zagnieć jak najszybciej. Mieszaj tylko do połączenia składników - jak najkrócej.
- Większą część ciasta wyłóż na spód foremki i piecz przez 15 minut. Pozostałą część ciasta zawiń w folię i od razu schowaj do zamrażalnika.
- Teraz kiedy ciasto się piecze przygotuj krem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wylej na upieczony spód.
- Zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta jak najszybciej i wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
www.slodkiegotowanie.pl
wylalam krem, na krem starlam kruszonke, ta sie zatopila praktycznie calkowicie w krem i wyszla ciapa. porazka, brak opisu jak zrobic to tak zeby krem i kruszonka wygladaly tak jak ze zdjecia
Dziękuję za informację 🙂 . Spód musi być podpieczony zanim zostanie wylany krem. Czy ciasto na kruszonkę było w zamrażalniku zanim było wyłożone na krem? Ciasto z posypaną kruszonką powinno od razu wylądować w piekarniku. Gotowe ciasto po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć a następnie wylądować w lodówce na co najmniej 2 godziny zanim zostanie pokrojone, czy tak Pani zrobiła? To jedyne możliwości jakie przychodzą mi do głowy dlaczego ciasto się nie udało 🙁 .
Ja robilam krok po kroku. Wedlug przepisu. Ciasto na kruszonke bylo w zamrażalniku 15 min-tyle ile trwalo pieczenie spodu i zrobienie kremu. Bo inf na temat innych nie bylo. Mi rowniez sie gora utopila….moglam podpiec krem ale doczytalam teraz 🙁 zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieje ze pomimo wszystkiego jednak „cos”.
Wypróbowałam, po wylaniu kremu podpiekłam 3 minuty i na lekko stężały krem posypałam kruszonkę 🙂 przyjemne ciasto do herbaty 😉
Opis nie kłamie : naprawdę łatwe i szybkie ciasto! Dziękuję za przepis!
Dokładnie wykonałam krok po kroku jak w opisie i wyszło za pierwszym razem!
Zachęcił mnie on do wypróbowania innych przepisów ze strony.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję, miło przeczytać takie słowa 🙂 Cieszę się, że ciasto wyszło i przede wszystkim smakowało.
Pozdrawiam
wyszlo wspaniale dziekuje Stella
ciasto wyszlo wspaniale Dziekuje! Stella
Czy spod ma być zimny przed wylaniem masy? Czy można ją wylać na ciepły ?
Proszę wylać na ciepły spód i do dalej piekarnika 🙂
No więc tak zrobiłam, masę wylałam na ciepły spod, dalej do piekarnika, po ok 15 min wyciągnęłam, rozkruszylam palcami zamrożoną część i znowu ok.15 min do piekarnika . Udało się! Jest pyszne! Zjadłam kawałek na gorąco, po pół godz.na ciepło i poczekam aż będzie z lodówki. Kto lubi cytryny -bedzie zadowolony
Ciasto pychota – mocno cytrynowe 👍 upiekłam z myślą o ciasteczku do kawy na niedzielne popołudnie, ale obawiam się ze zniknie wcześniej 😁 Polecam !!!
To super!! Iwonka poczułaś już wiosnę 🙂 Też się dzisiaj biorę za ciasto cytrynowe, bo pogoda piękna, typowo wiosenna 😀 Mam nadzieję, że chociaż kawałeczek zachowa się do niedzieli, a następnym razem zrób z podwójnej porcji 😉
Pyszne i orzeźwiające ciasto 😍 Rodzinka zachwycona 😋😋 Wyszło za pierwszym razem. Z chęcią wypróbuje inne przepisy.
Bardzo się cieszę, że ciacho smakowało, chyba mamy podobny smak 🙂 Dziękuję!
Ciasto rewelacja.
Bardzo pyszne ciasto 🍰
Potwierdzam ciasto super i bardzo proste w wykonaniu 🍰