Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ciasta i desery | Łatwe

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką jest słodkie, orzeźwiająco cytrynowe i chrupiące.

Wszystkie najlepsze cechy w jednym ciasteczku 🙂 . Wiem, jestem bardzo nieskromna, kiedy mówię o tym cieście, ale to dlatego, że nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam lepsze ciasto cytrynowe.

Ciasto składa się z chrupiącej owsianej kruszonki. Krem to słodzone mleko skondensowane, jaja i cytryna – przypomina mi sernik cytrynowy. Mówię, że przypomina mi sernik cytrynowy, bo w smaku jest bardzo podobne. Weźcie jednak pod uwagę to, że jest o wiele prostsze niż sernik i wyjdzie każdemu.

Lubię piec ciasta, ale nie jestem w tym ekspertem, więc jeśli mówię, że to ciasto wyjdzie każdemu – to znaczy, że czego byś nie zrobiła, to tego ciasta nie skopiesz 🙂 .

To jest podstawowy przepis, ale proponuję wykorzystać inne opcje i dodatki:

  • Dodaj liofilizowane owoce na krem, ale pod kruszonkę
  • Użyj pół soku z cytryny i pół soku z limonki
  • Polej wierzch ciasta roztopioną białą czekoladą

To co, spróbujesz?

Znajdziesz u mnie więcej cytrynowych ciast:

Ciasto cytrynowa kostka

Ciasto cytrynowe na maśle

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Słodkie Gotowanie

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ilość porcji: 1 foremka 22x22

Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 180 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g białego cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

KREM:

  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
  • 2 łyżki skórki z cytryny (ok. 2 duże cytryny)
  • 120 ml soku z cytryny (ok. 3-4 duże cytryny)
  • 2 jajka L

Instrukcje

  1. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach zbliżonych do 22x22 cm lub okrągłą. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp mąką.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól, sodę i cukier. Dodaj pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Najlepiej zrób to w misie miksera i mieszaj za pomocą łopatki. Ewentualnie pokrój nożem ile się da, a resztę zagnieć jak najszybciej. Mieszaj tylko do połączenia składników - jak najkrócej.
  3. Większą część ciasta wyłóż na spód foremki i piecz przez 15 minut. Pozostałą część ciasta zawiń w folię i od razu schowaj do zamrażalnika.
  4. Teraz kiedy ciasto się piecze przygotuj krem.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wylej na upieczony spód.
  6. Zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta jak najszybciej i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  8. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. magda -

    wylalam krem, na krem starlam kruszonke, ta sie zatopila praktycznie calkowicie w krem i wyszla ciapa. porazka, brak opisu jak zrobic to tak zeby krem i kruszonka wygladaly tak jak ze zdjecia

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Dziękuję za informację 🙂 . Spód musi być podpieczony zanim zostanie wylany krem. Czy ciasto na kruszonkę było w zamrażalniku zanim było wyłożone na krem? Ciasto z posypaną kruszonką powinno od razu wylądować w piekarniku. Gotowe ciasto po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć a następnie wylądować w lodówce na co najmniej 2 godziny zanim zostanie pokrojone, czy tak Pani zrobiła? To jedyne możliwości jakie przychodzą mi do głowy dlaczego ciasto się nie udało 🙁 .

      Odpowiedz
      • Aga -

        Ja robilam krok po kroku. Wedlug przepisu. Ciasto na kruszonke bylo w zamrażalniku 15 min-tyle ile trwalo pieczenie spodu i zrobienie kremu. Bo inf na temat innych nie bylo. Mi rowniez sie gora utopila….moglam podpiec krem ale doczytalam teraz 🙁 zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieje ze pomimo wszystkiego jednak „cos”.

        Odpowiedz
  2. kasia -

    Opis nie kłamie : naprawdę łatwe i szybkie ciasto! Dziękuję za przepis!
    Dokładnie wykonałam krok po kroku jak w opisie i wyszło za pierwszym razem!
    Zachęcił mnie on do wypróbowania innych przepisów ze strony.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
        • Kasia -

          No więc tak zrobiłam, masę wylałam na ciepły spod, dalej do piekarnika, po ok 15 min wyciągnęłam, rozkruszylam palcami zamrożoną część i znowu ok.15 min do piekarnika . Udało się! Jest pyszne! Zjadłam kawałek na gorąco, po pół godz.na ciepło i poczekam aż będzie z lodówki. Kto lubi cytryny -bedzie zadowolony

          Odpowiedz
  3. Iwona -

    Ciasto pychota – mocno cytrynowe 👍 upiekłam z myślą o ciasteczku do kawy na niedzielne popołudnie, ale obawiam się ze zniknie wcześniej 😁 Polecam !!!

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      To super!! Iwonka poczułaś już wiosnę 🙂 Też się dzisiaj biorę za ciasto cytrynowe, bo pogoda piękna, typowo wiosenna 😀 Mam nadzieję, że chociaż kawałeczek zachowa się do niedzieli, a następnym razem zrób z podwójnej porcji 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *