Ciasta i desery
Maślane ciasteczka z czekoladą
30 minut + 15 minut pieczenie
Czuję, że prawdopodobnie wszyscy mają już swój ulubiony przepis na zabójczą partię ciasteczek z kawałkami czekolady.
Ale na wszelki wypadek, jeśli jeszcze nie – to mam dla ciebie taki przepis, który zwala z nóg. W moim domu te ciasteczka długo nie leżały, właściwie zdążyłam zjeść tylko dwa 🙁
Te ciasteczka są kruche, czekoladowe i cudownie maślane. Całkowicie rozpuszczają się w ustach. Czy wiesz, że ciasteczka możesz również zamrozić i wyjąć, gdy masz niezapowiedzianych gości? Lub powiedzmy sobie szczerze – gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego – wtedy pyszne domowe ciasteczka idą z pomocą 🙂
Bez wątpienia są to moje ulubione ciasteczka czekoladowe. Mam nadzieję, że staną się również twoimi.
Wiele razy próbowałam „zdrowszych” przepisów i przypadkowych zamienników, ale bądźmy poważni – nic nie równa się ze smakiem prawdziwego masła. Żaden olej kokosowy, którego używałam wielokrotnie do swoich wypieków. To musi być prawdziwe masło!
Oczywiście, te ciasteczka nie przyniosą żadnych korzyści za zdrowe odżywianie. Ale hej, nie dajmy się zwariować. Jeśli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na prawdziwy, czekoladowy i do tego maślany smakołyk jakim są właśnie te ciasteczka, to nic złego się nie wydarzy dla naszego zdrowia.
Zróbmy więc kilka!
Maślane ciasteczka z czekoladą
Ilość porcji: 13
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenie
Składniki
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g białego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 190 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g czekolady gorzkiej
Instrukcje
- Masło z cukrem ubij na puszystą masę. Dodaj jajko i wanilię, dalej miksuj do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą suche składniki. Pokrusz czekoladę, dodaj ją do masy i wymieszaj.
- Nabieraj ciasto łyżeczką i formuj je w kulki o średnicy ok. 3 cm.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i układaj kulki.
- Wstaw do lodówki na 20 minut (pomoże to zapobiec w nadmiernym rozpłynięciu się kulek podczas pieczenia).
- Ciastka piecz w 170°C przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek powinny być zarumienione, środek może wydawać się niedopieczony, ale będzie dobrze.
- Ciasteczka studź ok. 5 minut na blaszce po wyjęciu z piekarnika. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
www.slodkiegotowanie.pl
Witam czy musi być mąka kukurydziana ? mogę zastąpić ją inną
Witam 🙂 można zastąpić np. mąką ziemniaczaną, ciasteczka będą troszkę mniej chrupiące w środku ale uważam to za plus 🙂