Ciasteczka świąteczne z posypką

Ciasta i desery | Święta

Ciasteczka świąteczne z posypką

10 minut + 15 minut pieczenie

Słodkie i kolorowe ciasteczka świąteczne z posypką. Na dobre zaczął się sezon świąteczny, niektórzy robią już korzenne pierniczki, inni szukają przepisu na śledzia. Mam przepis na kolorowe ciasteczka, które podobają się najmłodszym.

Ciasto na ciasteczka najlepiej przygotujcie dzień wcześniej, ponieważ powinno przebywać w lodówce od 2 do nawet 48 godzin. Zapobiegnie to rozpłynięciu się ich w piekarniku. Na foremce do pieczenia zróbcie odpowiednie odstępy między kuleczkami ciastek, tak aby w piekarniku mogły swobodnie się rozejść. Swoją partię ciasteczek przygotowałam wieczorem, a rano włączyłam tylko piekarnik i wstawiłam do niego ciasteczka. Zdążyłam je zrobić, zanim kawa mi wystygła. Wtedy miałam ciepłe i świeże ciasteczka do kawy. W bardzo podobny sposób robiłam te maślane ciasteczka z czekoladą.

Ciasteczka swiateczne Ciasteczka swiateczneCiasteczka swiateczne Ciasteczka swiateczne

Słodkie Gotowanie

Ciasteczka świąteczne z posypką

Ilość porcji: 15-16

Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenie

Składniki

  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 190 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g posypki kolorowej + trochę do posypania ciastek przed pieczeniem

Instrukcje

  1. Za pomocą miksera ucieraj zmiękczone masło przez ok. 1 minutę. Kiedy będzie gładkie dodaj cukier i ubijaj do momentu puszystej masy. Dodaj jajko i wanilię.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dodawaj do mokrych składników i ubijaj. Ciasto jest dość zbite więc możesz wymieszać je również łopatką. Po połączeniu wszystkich składników dodaj kolorową posypkę.
  3. Przygotuj foremkę wyłożoną papierem na której ułożysz ciasteczka. Ciasto na ciasta formuj w niewielkie kulki, nabierałam po pół dużej łyżki. Dodaj jeszcze trochę posypki na każde ciastko z osobna.
  4. Chłodź kulki na blasze do pieczenia co najmniej 2 godziny do 48 godzin.
  5. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C. Ciastka wyjęte bezpośrednio z lodówki włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 12-15 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw na gorącej blasze przez 3 minuty, później wyłóż na kratkę chłodzącą do całkowitego wystudzenia.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *