Do chleba | Fit
Pasta z makreli wędzonej
15 minut
Pasta z Makreli Wędzonej
Makrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka. Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to cenne dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli nie lubisz ryby jako takiej, to może spróbuj kombinować z pastami. Do pasty można wepchnąć dużo wartościowego jedzenia – ulubione warzywa, serki czy pestki.
Akurat makrela jest tanią rybą, dlatego zachęcam do zjadania jej w większej ilości. Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jeśli ryby jesz tylko raz w tygodniu – to za mało! Pora poprawić wyniki i dorzucić co najmniej jeszcze jedną rybę w tygodniu. Tak już lepiej 🙂 .
Pasta kanapkowa z resztek?
Pasta to fajny pomysł na wykorzystanie resztek. Mnie na przykład cieszy fakt, że zostanie smażona ryba po obiedzie 🙂 . Z takiej ryby wychodzi pełna smaków pasta. I od razu odpowiem, że pasta wcale nie jest zbyt tłusta i niezdrowa, mimo smażonej ryby. Pasty potrafią świetnie przełamać rutynę kanapkową. Uwielbiam rybne pasty i staram się robić je w miarę często, ale według mnie królowa past jest tylko jedna. Spróbuj tej pasty jajecznej z awokado, która nawet nie zawiera majonezu. To niezaprzeczalnie najprostszy i najbardziej lubiany przepis jaki tutaj powstał 😉 . Do zrobienia pasty możesz śmiało wykorzystać suszone pomidory, rukolę, jarmuż, szpinak, natkę pietruszki, sałatę, orzechy, sery. Dosłownie wszystko co chcesz/masz. Możesz fajnie posprzątać lodówkę i jeszcze się najeść.
Jak usmażyć rybę
Jeśli chodzi o smażenie ryb, to zawsze robię to na głębokim i mocno nagrzanym oleju. Ryba wrzucona na taki tłuszcz nie wchłania go, wręcz tworzy się dookoła niej jakby „tarcza ochronna” odbijająca tłuszcz. Dzięki temu skraca się czas smażenia. Ryba wychodzi chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku – taka jak powinna być. Źródłem tej wiedzy jest pan ze smażalni w naszej nadmorskiej miejscowości, do którego często zaglądamy w okresie letnim. To u niego zjadłam po raz pierwszy taką właśnie rybę. Rady przekazuję dalej, bo być może niektórzy nie lubią ryb. A powodem tego może być jej nieodpowiednie przyrządzanie 😉 .
Wracając do pasty z makreli – jaką lubisz? Mocno rozdrobnioną, potraktowaną blenderem czy może mocno wyczuwalne kawałki? Ja lubię coś pomiędzy 🙂 .
Jeśli szukasz pomysłu na pasty kanapkowe:
Pasta z awokado i sera sałatkowego
Najłatwiejsza pasta z wędzonej makreli
Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami

Pasta z makreli wędzonej
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 1 duża makrela wędzona
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ogórki małosolne lub kiszone
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Ugotuj jajka na twardo.
- Oczyść makrelę z ości. Wyciągając ości makrela sama się wystarczająco rozdrobni więc nie musisz już nic kroić.
- Ugotowane jajka pokrój w dużą kostkę, ogórki w drobną.
- Wszystko razem wymieszaj najlepiej widelcem. Podawaj schłodzone do ulubionego pieczywa.
www.slodkiegotowanie.pl
ooooooch! uwielbiam pastę z wędzonej makreli! absolutnie uwielbiam 😀
Pasta z makreli jest pyszna 🙂 Pasty rybne mają wyraźniejszy smak niż wszystkie inne, uwielbiam je 🙂 Smacznego!