Do chleba

Pasta z makreli wędzonej

15 minut

Makrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka. Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to nic innego jak cenne dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli nie lubicie ryby jako takiej to może spróbujcie kombinować z pastami. Do pasty można wepchnąć dużo wartościowego jedzenia – ulubione warzywa, serki czy pestki.

Akurat makrela jest tanią rybą, dlatego zachęcam do zjadania jej w większej ilości. Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jeśli ryby jesz tylko raz w tygodniu – to za mało! Pora poprawić wyniki i dorzucić co najmniej jeszcze jedną rybę w tygodniu. Tak już lepiej 🙂 .

Pasta to fajny pomysł na wykorzystanie resztek. My bardzo się cieszymy, kiedy zostanie nam smażona ryba po obiedzie 🙂 . Z takiej ryby wychodzi pełna smaków pasta. I nie – pasta wcale nie jest zbyt tłusta i niezdrowa mimo smażonej ryby.

Jeśli chodzi o smażenie ryb, to zawsze robimy to na głębokim i mocno nagrzanym oleju. Ryba wrzucona na taki tłuszcz nie wchłania go, wręcz tworzy się dookoła niej „tarcza ochronna” odbijająca tłuszcz. Dzięki temu skraca się czas smażenia. Ryba wychodzi chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku – taka jak powinna być. Źródłem tej wiedzy jest pan ze smażalni w naszej nadmorskiej miejscowości, do którego często zaglądamy w okresie letnim. To u niego zjadłam po raz pierwszy taką właśnie rybę. Rady przekazuję dalej, bo być może niektórzy nie lubią ryb z powodu jej nieodpowiedniego przyrządzania 😉 .

Wracając do pasty z makreli – jaką lubicie? Mocno rozdrobnioną, potraktowaną blenderem czy może mocno wyczuwalne kawałki? Ja lubię coś pomiędzy 🙂 .

Pasta z makreli Pasta z makreli Pasta z makreli

Słodkie Gotowanie

Pasta z makreli wędzonej

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 1 duża makrela wędzona
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ogórki małosolne lub kiszone
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Oczyść makrelę z ości. Wyciągając ości makrela sama się wystarczająco rozdrobni.
  3. Ugotowane jajka pokrój w dużą kostkę, ogórki w drobną.
  4. Wszystko razem wymieszaj. Podawaj schłodzone do ulubionego pieczywa.

Zobacz również

Komentarze

    • Słodkie Gotowanie -

      Pasta z makreli jest pyszna 🙂 Pasty rybne mają wyraźniejszy smak niż wszystkie inne, uwielbiam je 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *