Do chleba | Łatwe
Najłatwiejsza pasta z wędzonej makreli
5 minut
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem najprostszym z najprostszych, ale tak dobrym, że zamyka usta 🙂 . Pasta z wędzonej makreli, moim zdaniem najlepiej pasuje do świeżego chrupiącego pieczywa zwłaszcza żytniego. Wiecie, że przygotowując pastę do pieczywa, najłatwiej jest zużyć wszystkie resztki zalegające w lodówce? Na przykład zostały 3 suszone pomidory w słoiku, pół słoiczka małego koncentratu pomidorowego, trochę kukurydzy, czy nawet resztka pieczonej ciecierzycy. To tylko mały przykład, bo cokolwiek dodacie, to stworzy Wam pyszną pastę, należy tylko pamiętać o umiarze. No wiecie, nie wrzucajcie wszystkiego na raz. Najlepiej łączcie ze sobą 3-4 składniki i smakujcie, z czasem będziecie znali idealne połączenia różnych produktów, które na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasują.
Możecie znaleźć u mnie jeszcze jedną pastę z makreli, która jest bardzo podstawowa – jajko, makrela, ogórek i tyle. Myślę, że każdy choć raz taką przygotował. Pasta na dzisiaj jest z wędzonej makreli i kukurydzy – łącznie tylko 3 składniki. Ma czerwoną barwę dzięki kwaśnemu koncentratowi pomidorowemu. Pomysł na nią powstał kilka dni temu. Osobiście przyznaję się, że uwielbiałam swego czasu te małe „niby” drobiowe paszteciki w okrągłych pudełeczkach zwłaszcza o smaku pomidorowym (pomijając ich skład) – wiecie, o które mi chodzi? No właśnie, dlatego powstała ta pasta. Tamte paszteciki nie miały ze zdrowiem i dobrym składem nic wspólnego, a przecież jak mam na coś ochotę to, dlaczego mam sobie odmawiać. Stworzyłam zdrową wersję swojego drobiowego paszteciku o smaku pomidorowym – zastępuje go w zupełności, ma o wiele lepszy smak, skład i zapach oczywiście.
Zajrzyjcie również do tych przepisów na szybkie pasty do pieczywa:
Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami

Najłatwiejsza pasta z wędzonej makreli
Ilość porcji: 5+
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki
- 1 makrela wędzona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g kukurydzy
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Oczyść makrelę z ości i wrzuć do miseczki.
- Dodaj opłukaną kukurydzę i łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Wszystko zmiel blenderem. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowe :)
www.slodkiegotowanie.pl