Do pracy | Fit
Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo
20 minut
Są tutaj wielbiciele sałatek? Niestety ja do nich nie należę. Sałatkę robię od wielkiego dzwonu, bo czasami aż się prosi, żeby uzupełnić warzywa w diecie 🙂 . Ale ta włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo jest jedną z moich ulubionych sałatek. Bardzo świeża, aromatyczna i sycąca. Zapomniałam dodać, że co najważniejsze dla mnie – ta sałatka jest bez majonezu.
Sos do tej sałatki jest na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny – niezwykle świeży i nadający charakteru. Pierwotnie ta sałatka miała być z kurczakiem, ale tuńczyk zalegał już od dawna. Nie wiedziałam, czy kapusta i ryba to dobre połączenie. Zrobiłam, spróbowałam i otworzyłam oczy ze zdziwienia 🙂 . Zjadłam całą miseczkę i wróciłam po kolejną.
Aby przygotować tę włoską sałatkę z tuńczykiem i makaronem orzo będziecie potrzebować kilku składników, które możecie też podmienić:
- Makaron: Użyłam pełnoziarnistego orzo, bo ładnie komponuje się z drobną strukturą tej sałatki, ale każdy inny też będzie dobry. Jeśli jesteście na tyle twórczy to wymieńcie makaron na inny dodatek np: quinoa, kasza jaglana lub inne
- Tuńczyk: Użyjcie z puszki w oleju albo w sosie własnym. Ważne, tylko aby dokładnie go odsączyć przed dodaniem do sałatki. Tuńczyka też możecie podmienić na np: kurczaka, krewetki albo całkowicie bez mięsa
- Pomidory suszone: Pomidory suszone wybierzcie te ze słoika, mają więcej smaku i są po prostu lepsze. Pamiętajcie, aby dokładnie je odsączyć z oleju przed dodaniem do sałatki. Jeśli nie lubicie pomidorów suszonych, wybierzcie świeże
- Czerwona cebula: Nie podmieniałabym jej na nic innego. Czerwona cebula jest chrupiąca, ma piękny kolor i swoim smakiem poprawia wszystko
- Jarmuż: Możecie użyć też szpinaku, sałaty lodowej lub mixu sałat
- Prażone pestki słonecznika: Lub inne dowolne np: orzeszki piniowe
- Świeża bazylia: Daje tyle smaku, że nie może jej zabraknąć
- Sos: Na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy dijon, czosnku, soli i pieprzu. Świetnie uzupełnia smaki np: mdły smak jarmużu.
Macie ochotę na sałatki? Mam kilka innych przepisów:
Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym
Włoska sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami
Szybka sałatka kanapkowa z kurczakiem curry i pistacjami
Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- 200 g makaronu orzo
- 2-3 garści jarmużu drobno posiekanego
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- 1 kulka sera mozzarella
- 1/2 cebuli czerwonej
- 70 g pomidorów suszonych odsączonych z oleju (1/2 słoika)
- 50 g pestek słonecznika
- garść świeżej bazylii
SOS:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Instrukcje
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu al'dente. Odcedź, opłucz chłodną wodą i wyrzuć na sitko do odsączenia.
- Do dużej miski wrzuć posiekany jarmuż.
- Z podanych składników zrób sos i wylej go na jarmuż aby zmiękł.
- Posiekaj cebulkę, odsącz tuńczyka, mozzarellę pokrój w małą kostkę, odsącz i pokrój pomidory suszone. Wrzuć do miski. Na koniec wrzuć posiekaną bazylię.
- Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i dodaj do sałatki.
- Wszystko wymieszaj i podawaj od razu lub schłodzone.
www.slodkiegotowanie.pl
Jezu, to jest przepyszne<3333