Sałatka z tuńczykiem

Do pracy

Sałatka z tuńczykiem

25 minut

Każdy pewnie ma już swój ulubiony przepis na sałatkę z tuńczykiem. Jeśli nie to wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu 🙂 . Sałatka z tuńczykiem jest łatwa i w zasadzie tak samo łatwo ją przedobrzyć dodając za dużo składników.

To postna sałatka, w której łatwo przemycisz porcję ryby. Tuńczyk nie narzucą się, dobrze komponuje się z ryżem, a smak lekko zaostrza czerwona cebula. To sałatka z dużą ilością białka, wypełniona świeżym koperkiem. Od lat używam ten konkretny przepis na sałatkę z tuńczyka i ciężko byłoby mi zmienić w niej cokolwiek. Równowaga majonezu i jogurtu, ryżu i tuńczyka – jest delikatnie i pysznie. Nie zapomnijcie dodać koperku i soku z cytryny, to naprawdę podnosi smak tej sałatki.

Szukacie wegetariańskiej sałatki? Sprawdźcie koniecznie mój przepis na włoską sałatkę ziemniaczaną.

 

Salatka z tunczykiemSalatka z tunczykiemSalatka z tunczykiem

Słodkie Gotowanie

Sałatka z tuńczykiem

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 4 jajka
  • 120 g ryżu
  • 5 ogórków kiszonych
  • 200 g groszku konserwowego
  • 1 cebula czerwona
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • garść koperku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Instrukcje

  1. Ugotuj ryż oraz jajka na twardo.
  2. Ogórki, jajka, czerwoną cebulę pokrój w małą kostkę. Dodaj groszek, ryż i odsączony z wody lub oleju tuńczyk. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Wymieszaj
  4. Na koniec dodaj koperek i również wymieszaj.
  5. Podawaj lekko schłodzone.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *