Do pracy
Sałatka z tuńczykiem
25 minut
Każdy pewnie ma już swój ulubiony przepis na sałatkę z tuńczykiem. Jeśli nie to wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu 🙂 . Sałatka z tuńczykiem jest łatwa i w zasadzie tak samo łatwo ją przedobrzyć dodając za dużo składników.
To postna sałatka, w której łatwo przemycisz porcję ryby. Tuńczyk nie narzucą się, dobrze komponuje się z ryżem, a smak lekko zaostrza czerwona cebula. To sałatka z dużą ilością białka, wypełniona świeżym koperkiem. Od lat używam ten konkretny przepis na sałatkę z tuńczyka i ciężko byłoby mi zmienić w niej cokolwiek. Równowaga majonezu i jogurtu, ryżu i tuńczyka – jest delikatnie i pysznie. Nie zapomnijcie dodać koperku i soku z cytryny, to naprawdę podnosi smak tej sałatki.
Szukacie wegetariańskiej sałatki? Sprawdźcie koniecznie mój przepis na włoską sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka z tuńczykiem
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki
- 4 jajka
- 120 g ryżu
- 5 ogórków kiszonych
- 200 g groszku konserwowego
- 1 cebula czerwona
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- garść koperku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Instrukcje
- Ugotuj ryż oraz jajka na twardo.
- Ogórki, jajka, czerwoną cebulę pokrój w małą kostkę. Dodaj groszek, ryż i odsączony z wody lub oleju tuńczyk. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Wymieszaj
- Na koniec dodaj koperek i również wymieszaj.
- Podawaj lekko schłodzone.
www.slodkiegotowanie.pl