Błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta i desery | Jednogarnkowe

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami

10 minut + 1 godzina pieczenie

Jeśli znacie to miejsce, to pewnie widzieliście już przepis na ciasto jogurtowe , które jest hitem.

W każdym razie dzisiaj nowy przepis, który powstał na szybko i bez większego przemyślenia. Trochę z lenistwa i musu wykorzystania zleżałych owoców. Wypróbowany kilka razy i za każdym razem taki sam – prosty i pyszny. Ma jedną wadę, ciasto jest lekko słodkie przez co bardzo wciąga i można nie zauważyć, kiedy zjadło się połowę. Ciasto jogurtowe jest delikatne, wilgotne i długo świeże – o zachowanie świeżości dba masło. Mój poprzedni przepis zawierał olej, a do tego dodałam rozpuszczone masło i uważam to za strzał w dziesiątkę.

Przepis na błyskawiczne ciasto jogurtowe jest najprostszy z najprostszych. Wszystkie składniki miesza się w jednym naczyniu.

Wygląda to tak, że rozpuszczam na małym ogniu, ale w dość sporym garnku (na pewno nie w rondelku) masło, wyłączam, dodaję cukier i mieszam. Następnie dodaję jogurt – i nie jest konieczne, aby wyjąć go wcześniej z lodówki, choć byłoby to dobrym krokiem. Jogurt ogrzeje się ciepłem rozpuszczonego masła. Następnie wbijam jajka, które ja trzymam zazwyczaj poza lodówką (u nas je się jajka na potęgę), ale byłoby dobrze, gdybyście jajka mieli w temperaturze pokojowej – nie prosto z lodówki. Dokładnie mieszam tak naprawdę czymkolwiek. Kiedy robię to ciasto, nie używam miksera. Na koniec dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę i mieszam.

Przygotujcie ulubione owoce, najlepiej sezonowe. Wcześniej robiłam z rabarbarem, z jagodami a tym razem z truskawkami. Truskawki pokroiłam na połówki a te większe na ćwiartki. Owoce wymieszajcie z łyżką cukru i mąki, wyłóżcie na ciasto i lekko powbijajcie. Gotowe w 5-10 minut maksymalnie. Ciasto za każdym razem piekłam tak samo, czyli 50 minut +/- 2 minuty, a później przykryłam folią i jeszcze przez 10 minut. Oczywiście należy sprawdzić wykałaczką, czy po tych 50 minutach ciasto jest gotowe, jeśli nie jest a przypiekło się już wystarczająco, wtedy przykryjcie folią i pieczcie te 10 minut. Każdy piekarnik piecze po swojemu, ale zasada jest ta sama – do suchego patyczka 🙂 . Upieczone ciasto zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po 30 minutach wyciągam – choć pewnie nie jest to konieczne.

Więcej prostych przepisów na łatwe ciasta z owocami tutaj:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Łatwe ciasto krówka z ananasem

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

 

 

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami Błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami Błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami Błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami Błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami

Słodkie Gotowanie

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami

Ilość porcji: 20 cm x 20 cm

Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina pieczenie

Składniki

  • 80 g masło
  • 200-250 g owoców dowolnych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • dodatkowo 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki

Instrukcje

  1. Wszystkie produkty najlepiej jeśli będą w jednakowej temperaturze. Najlepiej wyjmij je 1 godzinę wcześniej z lodówki - jeśli zapomnisz to przynajmniej jajka ogrzej do temperatury pokojowej wkładając do ciepłej wody lub w inny sposób.
  2. Masło rozpuść w garnku (weź większy bo wszystko w nim wymieszasz) na małym ogniu i wyłącz. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodaj cukier i wymieszaj a następnie jogurt i dokładnie wymieszaj.
  3. Do masła z jogurtem dodaj jajka i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj - ja robię to ubijakiem do jajek czy naleśników.
  5. Gotową masę wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pokrój owoce (w moim przypadku truskawki, ale robiłam też z rabarbarem czy jagodami). Pokrojone owoce wymieszaj z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.
  7. Tak przygotowane owoce wyłóż na wierzch ciasta, lekko dociśnij i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piecz przez ok. 45-50 minut, po tym czasie ciasto będzie ładnie zrumienione, przykryj je folią i piecz jeszcze 10 minut lub do suchego patyczka. Piekłam ciasto w foremce 20x20 cm - zrób to w takiej samej lub bardzo podobnej.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *