Bezglutenowy sernik bananowo kokosowy z czekoladą

Ciasta i desery | Sernik

Bezglutenowy sernik bananowo kokosowy z czekoladą

15 minut przygotowanie + 15 minut pieczenie

Bezglutenowy sernik bananowo-kokosowy z czekoladą jest bardzo łatwy, szybki i pyszny. Przygotowanie to tylko 15 minut i tyle samo czasu zajmuje pieczenie spodu. Muszę się przyznać, że pierwotnie ten spód miał być bezglutenowymi i wegańskimi ciasteczkami z czekoladą. Czasami tak jest, że coś nie wyjdzie i wtedy warto kombinować. Mnie wyszedł pyszny sernik bananowo-kokosowy. A spód po prostu wymiata 🙂 !

Spód zawiera tyle składników, że może zaboleć głowa – wiem 🙂 . Też lubię prosty skład i szybkie wykonanie. Ale niech ilość składników Was nie zrazi, bo ciasto wychodzi pyszne, mocno kokosowe z nutą bananową. Poza tym spód zawiera aż 100 g masła orzechowego, mąkę kokosową i czekoladę. W połączeniu te wszystkie składniki dają kopa!

Znam serniki kokosowe, które są na biszkopcie – osobiście stoję ostatnia w kolejce do pieczenia biszkoptów. Za duże ryzyko, że coś nie wyjdzie 🙂 . Kto też tak ma? Dlatego dzisiaj przedstawiam swój przepis na bezglutenowy spód, który wyjdzie za każdym razem. Ten spód tak samo, jak biszkopt może być bazą wielu ciast. Zwłaszcza szybkich i na zimno.

W przypadku tego ciasta wystarczy upiec spód, wylać masę serową, schłodzić i gotowe. Tak samo możecie przygotować wiele innych ciast, które do tej pory powstawały na biszkopcie (jak wiadomo nie każdy jest dobry w pieczeniu biszkoptów).

To co możemy zaczynać?

Zapraszam po więcej szybkich ciast:

Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Szybkie ciasto „Monte” z budyniem

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Niskocukrowy bezglutenowy sernik bananowo kokosowy z czekoladą. Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe ciasto.Niskocukrowy bezglutenowy sernik bananowo kokosowy z czekoladą. Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe ciasto.

Słodkie Gotowanie

Bezglutenowy sernik bananowo kokosowy z czekoladą

Ilość porcji: 1 foremka 21x25

Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 15 minut pieczenie

Składniki

SPÓD:

  • 2 jajka L
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 170 g mąki kokosowej
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 80 g czekolady

SER:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 g wiórków kokosowych + do posypania na wierzch
  • 100 g cukru pudru
  • 2 duże dojrzałe banany
  • sok z 1/2 cytryny

Instrukcje

SPÓD:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Foremkę o wymiarach 21x25 lub podobną wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki spodu wymieszaj za pomocą łopatki miksera. Wyłóż do foremki i piecz przez 15 minut.
  3. Upieczony spód zostaw do ostygnięcia.

SER:

  1. W misie miksera rozgnieć banany i dodaj ser, wiórki kokosowe, cukier, sok z cytryny i wymieszaj.
  2. Żelatynę wsyp do miski i zalej odrobiną zimnej wody, aby tylko ją zakryć. Odstaw na ok. 5 minut aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij miskę z pary aby lekko przestygła (uwaga, to zajmie nie więcej niż 1 minutę).
  3. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i wymieszaj (tak jak hartujesz śmietanę do zupy).
  4. Nie przerywając mieszania masy serowej wlej żelatynę i ubijaj do momentu dokładnego połączenia.
  5. Gotową masę wylej na ostygnięty spód i posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc aby masa stężała.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *