Ciasta i desery | Sernik
Bezglutenowy sernik bananowo kokosowy z czekoladą
15 minut przygotowanie + 15 minut pieczenie
Bezglutenowy sernik bananowo-kokosowy z czekoladą jest bardzo łatwy, szybki i pyszny. Przygotowanie to tylko 15 minut i tyle samo czasu zajmuje pieczenie spodu. Muszę się przyznać, że pierwotnie ten spód miał być bezglutenowymi i wegańskimi ciasteczkami z czekoladą. Czasami tak jest, że coś nie wyjdzie i wtedy warto kombinować. Mnie wyszedł pyszny sernik bananowo-kokosowy. A spód po prostu wymiata 🙂 !
Spód zawiera tyle składników, że może zaboleć głowa – wiem 🙂 . Też lubię prosty skład i szybkie wykonanie. Ale niech ilość składników Was nie zrazi, bo ciasto wychodzi pyszne, mocno kokosowe z nutą bananową. Poza tym spód zawiera aż 100 g masła orzechowego, mąkę kokosową i czekoladę. W połączeniu te wszystkie składniki dają kopa!
Znam serniki kokosowe, które są na biszkopcie – osobiście stoję ostatnia w kolejce do pieczenia biszkoptów. Za duże ryzyko, że coś nie wyjdzie 🙂 . Kto też tak ma? Dlatego dzisiaj przedstawiam swój przepis na bezglutenowy spód, który wyjdzie za każdym razem. Ten spód tak samo, jak biszkopt może być bazą wielu ciast. Zwłaszcza szybkich i na zimno.
W przypadku tego ciasta wystarczy upiec spód, wylać masę serową, schłodzić i gotowe. Tak samo możecie przygotować wiele innych ciast, które do tej pory powstawały na biszkopcie (jak wiadomo nie każdy jest dobry w pieczeniu biszkoptów).
To co możemy zaczynać?
Zapraszam po więcej szybkich ciast:
Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych
Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką
Szybkie ciasto „Monte” z budyniem
Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Bezglutenowy sernik bananowo kokosowy z czekoladą
Ilość porcji: 1 foremka 21x25
Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 15 minut pieczenie
Składniki
SPÓD:
- 2 jajka L
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 170 g mąki kokosowej
- 20 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 5 łyżek zimnej wody
- 80 g czekolady
SER:
- 500 g twarogu sernikowego
- 2 łyżki żelatyny
- 20 g wiórków kokosowych + do posypania na wierzch
- 100 g cukru pudru
- 2 duże dojrzałe banany
- sok z 1/2 cytryny
Instrukcje
SPÓD:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Foremkę o wymiarach 21x25 lub podobną wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki spodu wymieszaj za pomocą łopatki miksera. Wyłóż do foremki i piecz przez 15 minut.
- Upieczony spód zostaw do ostygnięcia.
SER:
- W misie miksera rozgnieć banany i dodaj ser, wiórki kokosowe, cukier, sok z cytryny i wymieszaj.
- Żelatynę wsyp do miski i zalej odrobiną zimnej wody, aby tylko ją zakryć. Odstaw na ok. 5 minut aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij miskę z pary aby lekko przestygła (uwaga, to zajmie nie więcej niż 1 minutę).
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i wymieszaj (tak jak hartujesz śmietanę do zupy).
- Nie przerywając mieszania masy serowej wlej żelatynę i ubijaj do momentu dokładnego połączenia.
- Gotową masę wylej na ostygnięty spód i posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc aby masa stężała.
www.slodkiegotowanie.pl