Do pracy | Fit
Tajska sałatka z komosą ryżową
10 minut + 25 minut pieczenie
Co jakiś czas wracam w swojej diecie do sałatek – tych z sosami i bez sosów, z dodatkiem węglowodanów w postaci kasz, ziemniaków czy grzanek lub bez nich – w każdym razie bywa różnie, nie ma co narzekać na monotonię. Często bywa tak, że słyszycie słowo „sałatka” i z góry zakładacie, że będzie niedobra, mdła i w ogóle nie dla Was. Należy też oczywiście rozróżniać sałatki lepsze i gorsze. Wiecie o czym mówię? Sałatka z warzyw z dodatkiem białka i lekkim sosem jest jak najbardziej ok jako codzienny posiłek osób dbających o zdrowie i figurę. Sałatka z samych gotowanych warzyw, makaronu, boczku i oczywiście z MAJONEZEM – raz na jakiś czas ok, ale tylko raz na jakiś czas.
Dzisiaj podrzucę Wam przepis na tajską sałatkę z komosą ryżową. Komosa, marchewka, cebula, kapusta czerwona, bataty i orzechy. Sos, który wykorzystuję do tej sałatki, sprawdza się w wielu przypadkach. Jego resztki polałam na kolejną sałatkę skomponowaną z sałaty, kurczaka, jajka i pomidora – sos dał tyle smaku, że nie trzeba nic więcej.
Przygotowanie tej tajskiej sałatki jest szybkie i proste. Składniki sosu wymieszajcie, komosę ugotujcie tak jak każdą inną kaszę, czyli w stosunku 1:2. Bataty i orzechy musicie upiec. Kapustę i cebulę posiekajcie, a marchewkę obierzcie obieraczką – róbcie tak, aż marchewka się skończy 🙂 bo potrzebne są cieniutkie plasterki lub słupki. Na koniec dodajcie natkę pietruszki i sos, ale nie cały na raz – mówiłam, że jest intensywny, więc musicie próbować jaki smak Wam odpowiada.
Więcej przepisów na sałatki w podobnym stylu tutaj:
Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo
Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem
Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym
Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym
Tajska sałatka z komosą ryżową
Ilość porcji: ok. 4-5
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenie
Składniki
- 70 g komosy ryżowej (po ugotowaniu ok. 250 g)
- 200 g batatów (1 mały)
- ok. 140 g kapusty czerwonej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 50 g migdałów lub innych orzechów
- 1 średnia marchewka
- natka pietruszki opcjonalnie
SOS:
- 40 g masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 plaster imbiru
- ew. woda
MARYNATA DO BATATA:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- mieszanka ziół: bazylia, oregano, tymianek, suszona kolendra - ok. 1 łyżeczka
Instrukcje
- Z podanych składników przygotuj sos, czosnek i imbir przeciśnij przez praskę.
- Ugotuj komosę ryżową.
- Pokrój batata w dość małą kostkę, orzechy pokrój z grubsza. Wszystko polej oliwą z oliwek i wymieszaj z resztą składników marynaty. Piecz w piekarniku w 200°C ok. 20-25 minut lub do miękkości ziemniaków.
- Kapustę i czerwoną cebulę poszatkuj. Marchewkę obierz ze skóry i za pomocą obieraczki do ziemniaków rozdrobnij na paski (po prostu obierz całą marchewkę do końca).
- Ugotowaną i ostudzoną komosę, upieczone bataty z orzechami i posiekaną pietruszkę dodaj do miski z kapustą. Dokładnie wymieszaj i dodaj najpierw połowę sosu i wymieszaj.
- Jeśli uznasz, że chcesz dodać więcej sosu to dodaj, ale rób to ostrożnie ponieważ sos z czasem nabiera intensywności.
www.slodkiegotowanie.pl