Dania główne | Jednogarnkowe
Gulasz wołowy z piekarnika
10 minut + 3,5 godziny pieczenie
Gulasz wołowy spędzając 3,5 godziny w piekarniku, rozpływa się w ustach. Już nie wspomnę o pięknym zapachu winnego sosu, który unosi się w całym domu.
Każdy może mieć już swój sprawdzony i ulubiony przepis na idealny gulasz wołowy – ok. Ale… ten przepis właściwie nie wymaga nawet zaangażowania i specjalnych umiejętności, a wychodzi jak spod ręki wprawionego kucharza.
Gulasz wołowy z piekarnika – idealne danie jednogarnkowe
Gulasz wołowy z piekarnika zalicza się do moich ulubionych dań właśnie dlatego, że jest jednogarnkowy. Wszystkie produkty kroisz i wrzucasz w obojętnej kolejności do naczynia żaroodpornego. Sypiesz sól, cukier i pieprz, mieszasz najlepiej ręką, żeby każdy kawałek mięsa dostał trochę soli. Zalewasz pomidorami i winem – koniec… jak miło 🙂 .
Jedna mała uwaga jeśli, chodzi o proste dania jak ten gulasz – jakość produktów ma OGROMNE znaczenie. Choćby dlatego, że danie zawiera małą ilość produktów. Smak każdego z nich poczujesz bardzo, bardzo dokładnie – co oczywiście może nam umknąć, w daniach gdzie produktów jest dużo więcej. Do tego wjeżdża jeszcze „5 różnych” przypraw, które tak naprawdę zabijają prawdziwy smak potrawy.
Przygotowując gulasz z tego przepisu, możesz użyć produktów, jakie chcesz – oczywiste. Jednak zachęcam do wyboru produktów wysokiej jakości.
Najwyższa jakość ≠ cena
Wino, które dodajesz do jedzenia, nie może być byle jakie. Pomyśl, że do przepisu użyjesz tylko 100 ml wina, a co z resztą? Wybierz takie, które nalejesz do lampki i wypijesz ze smakiem 😉 . Dobre pomidory według mnie to takie, które nie są zbyt wodniste, mają intensywny smak, kolor, nie są zbyt kwaśne i kiedy je próbujesz, czujesz pomidora 🙂 . To wcale nie jest takie oczywiste. Nie od razu znalazłam pomidory, które właśnie takie są. Najlepsze danie, na którym przetestujesz jakość pomidorów to szakszuka albo sos do pizzy. Wypróbowałam w ten sposób różne rodzaje pomidorów z puszki – od tanich do tych po 8-10 zł za puszkę. Znalazłam swoje ulubione (przynajmniej na tę chwilę), średnia półka cenowa, a jakość moim zdaniem wysoka (firma Mutti – w Biedronce okazjonalnie, w Auchan na stałe, zamawiałam też z allegro, ale jest drożej).
Dobrze, jeśli już masz wszystkie produkty, których potrzebujesz, możesz zabierać się za gotowanie 🙂 .
Więcej przepisów na prosty mięsny obiad:
Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem
Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym
Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z chorizo i szpinakiem w 15 minut
Gulasz wołowy z piekarnika
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + 3,5 godziny pieczenie
Składniki
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 4 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- ćwiartka selera (ok. 80-100 g)
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów krojonych z puszki lub passaty pomidorowej
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru lub syropu klonowego
- pieprz
- śmietana (opcjonalnie na każdy talerz, na wierzch) - można pominąć
Instrukcje
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Piekarnik włącz z termoobiegiem na temperaturę 160ºC.
- Mięso umyj i pokrój w niewielką kostkę, cebulę pokrój w piórka, marchewkę w plastry ok. 0,5-1 cm, seler w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki i wszystko wrzuć do naczynia żaroodpornego.
- Posyp solą, cukrem i pieprzem - dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką.
- Dodaj krojone pomidory lub passate pomidorową i wino. Dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 3,5 godziny.
- 10 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, przemieszaj i piecz bez przykrycia.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem i dowolną surówką. Jeśli gulasz okaże się zbyt intensywny, podaj go z kleksem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
- Możesz też dodać do pieczenia wodę (ok. 300ml) i zjeść w formie gęstej zupy gulaszowej z chlebem.
- Gulasz możesz odgrzać na małym ogniu w patelni lub garnku z niewielką ilością wody.
www.slodkiegotowanie.pl
Czy warzywa nie będą zbyt rozgotowane? Może dodać je później…?
Warzywa nie będą rozgotowane, możesz spróbować dodać później ale tylko jeśli lubisz lekko chrupiące warzywa w gulaszu.