Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką

Dania główne

Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką

10 minut przygotowanie + 30 minut smażenie

Delikatny, chrupiący i soczysty kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką i octem balsamicznym. Wszystko, czego potrzebujecie, to kilka podstawowych składników, które zazwyczaj są w Waszej lodówce. Kiedy zrobiłam tego kurczaka w sosie, nie mogliśmy się nim najeść, smakuje jak obiad w drogiej restauracji – z tym, że jest lepszy, bo przygotowany we własnej kuchni 🙂 .

Ważną, a nawet najważniejszą sprawą w tym daniu jest dobrze zrobione mięso. Tym razem nie będę się rozpisywać na jego temat, bo już to zrobiłam przy okazji przepisu na makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym. Powiem tylko, że każdy, kto przymierza się do tego dania, powinien przeczytać wskazówki, które tam podałam. Mięso przygotowane jak należy, powinno być soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz – to daje naprawdę ogromną różnicę.

Choć ten sos powala na łopatki, to bez odpowiednio przygotowanego mięsa staje się nijaki.

Dobra powtarzam się 🙂 . Pora omówić kwestię tego śmietankowo-balsamicznego sosu z karmelizowaną cebulką. Żeby ułatwić sprawę, cały obiad robi się w jednej patelni. Smażycie mięso, wyjmujecie na talerz, przykrywacie folią aluminiową i odstawiacie na czas przygotowania sosu. Drobno pokrojoną cebulkę i masło wrzucacie do tej samej patelni. Smażycie na małym ogniu i kontrolujecie, aby się nie przypaliła – przypalona cebulka zepsuje smak sosu, więc musicie na to bardzo uważać. Karmelizowanie cebuli na tej samej patelni, pozwala zebrać cały pozostawiony przez kurczaka smak. Ocet balsamiczna nadaje charakteru i wynosi to danie na wyższy poziom.

Na koniec wlejcie bulion drobiowy i chwilę go gotujcie, aby zredukować płyn. Dodajcie jeszcze śmietankę i sok, który wypłynął z kurczaka (znajduje się na talerzu pod kurczakiem), gotujcie do zgęstnienia i dodajcie kurczaka. Obiad gotowy w zaledwie 40 minut! 🙂

Więcej przepisów na obiad z kurczaka:

Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Kremowa zupa tortellini z kurczakiem

Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką i octem balsamicznym Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką i octem balsamicznymKurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką i octem balsamicznym

Słodkie Gotowanie

Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką

Ilość porcji: 2-4

Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie + 30 minut smażenie

Składniki

  • 4 małe filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta chilli w proszku
  • 120 ml bulionu drobiowego
  • 120 ml śmietanki 30% lub mleka zagęszczonego niesłodzonego

Instrukcje

  1. Przygotuj kurczaka według TEGO PRZEPISU na idealnie soczyste i chrupiące mięso.
  2. Wyjmij kurczaka z patelni i odlej nadmiar tłuszczu. Dodaj dwie łyżki masła i cebulę. Zmniejsz ogień z dużego na średni/mały, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i karmelizuj cebulkę przez ok. 12-15 minut lub aż całkowicie zmięknie i złapie ładny brązowo-złoty kolor.
  3. Mieszaj w razie potrzeby aby zapobiec przypaleniu. Dodaj tymianek, cukier, chilli, ocet balsamiczny i gotuj przez kilka minut (ok. 2-3).
  4. Powoli wlej bulion drobiowy do patelni i mieszaj. Podkręć ogień do dużego na 2 minuty aby trochę go zredukować.
  5. Dodaj śmietankę i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez chwilę aż sos się zagęści.
  6. Włóż kurczaka do sosu. Sok, który zebrał się na talerzu na, którym odpoczywało mięso pod folią wlej do sosu.
  7. Podawaj z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z kaszą bulgur i peperoncino dla zaostrzenia smaku. Ten sos równie dobrze będzie smakował z ziemniakami, makaronem czy ryżem.
  8. Sos może za mocno zgęstnieć i do rozrzedzenia będzie potrzebny bulion.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Lidia -

    Zrobiłam, przepyszne. Dodałam świeży tymianek a na końcu posypałam świeżo pokrojoną natką pietruszki. Podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Polecam

    Odpowiedz
  2. Jolanta -

    Pyszne danie bałam się że nie podejdzie mężowi bo ta cebula ma charakterystyczny smak ale jak spróbował powiedział ale smaczne.Super👍dziękuję za przepis🙂

    Odpowiedz
  3. Kasia -

    Przepyszny obiad dzieci zajadały aż im się uszy trzesły😃
    Ja podałam z ziemniakami i ogórkiem kiszonym napewno taki obiad będę częściej robic

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *