Dania główne
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym
45 minut
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym to nic innego jak krótko smażone warzywa podane z makaronem i chrupiącym kurczakiem. Do tego dania użyłam japońskiego makaronu soba, który składa się z mąki gryczanej, więc zawiera sporą ilość białka w porównaniu z makaronem pszennym.
Jest kilka ważnych zasad, z którymi warto się zapoznać, zanim zabierzecie się za przygotowanie tego dania, ponieważ znacząco podnoszą smak:
- Aby kurczak był soczysty i chrupiący, bardzo ważne jest osuszenie ręcznikiem papierowym, ale również wyciągnięcie z niego wody za pomocą soli. Rozbicie go, aby był równy, a następnie smażenie przez kilka minut na złoty kolor i odpoczywanie pod folią dają efekt soczystego mięsa, którego chyba nie uzyskacie w inny sposób. A jeśli macie swoje sposoby na soczystego i chrupiącego kurczaka to proszę, abyście podzielili się ze mną dobrą radą 🙂 .
- Sok, który wypływa z kurczaka po usmażeniu, jest bardzo ważny – wnosi ogrom smaku do całej potrawy. Zwłaszcza jeśli jecie kurczaka z samymi warzywami, bez dodatku makaronu – zmienia on całkowicie smak potrawy na plus. Chodzi mi o sok, który zbiera się w talerzu, na którym odpoczywa mięso po usmażeniu.
- Stir-fry polega na krótkim smażeniu w mocno rozgrzanym oleju. Aby uniknąć nadmiernego przypalenia warzyw, trzeba podrzucać je w dużej i głębokiej patelni lub woku. Jednak dużym błędem jest ciągłe, bezustanne mieszanie warzyw. Nie mają one wtedy czasu na podsmażenie i miękną zamiast być chrupiące.
- Możecie dodać dowolne warzywa, musicie jednak pamiętać, aby na raz wrzucać warzywa podobnej wielkości. Ja wrzuciłam razem cebulkę pokrojoną w piórka z pieczarkami, następnie paprykę pokrojoną w paski a na koniec cukinię pokrojoną w półplastry.
- Potrzebujecie dobrego sosu sojowego i wystarczy tylko jeden rodzaj, ale ja wymieszałam jasny z ciemnym i mocno zachęcam do tego. Bardzo prawdopodobne, że w swojej lodówce macie sos sojowy jasny, ale ciemny jest tak bogaty w smak umami, że wynosi to danie na zupełnie inny poziom.
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami możecie zjeść na szybki obiad albo posiłek w pracy, ponieważ smakuje równie dobrze na zimno. Proponuję spróbować samego kurczaka z warzywami, który może być niesamowicie smaczną i aromatyczną sałatką. Dodając makaronu soba tworzycie pełnowartościowe i bardzo pożywne danie, którym zaskoczycie wszystkich i będą wołać o więcej 🙂 . Całość może wyglądać na skomplikowane danie, w rzeczywistości jest bardzo proste, ale wymaga dokładnego opisu.
Przygotowałam kilka innych przepisów na makaron z kurczakiem:
Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
- 150 g makaronu soba lub innego
- 6-10 łyżek oleju roślinnego (np: rzepakowy, arachidowy) w zależności od wielkości patelni
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 szalotki
- 1/2 małej cukinii (ok. 150 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 papryka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 100 g szpinaku
- szczypiorek
- sezam
SOS:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sok z 1/2 cytryny
Instrukcje
- Ugotuj makaron trochę krócej niż zalecane na opakowaniu, przelej zimną wodą i dostaw.
MIĘSO:
- Filet z piersi osusz na ręczniku papierowym.
- Lekko rozbij mięso, aby miało tę samą grubość z każdej strony.
- Obficie obsyp solą i pieprzem z każdej strony i odłóż na 10 minut. Po tym czasie sól wyciągnie wodę z mięsa, którą należy wytrzeć ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej dużą, głęboką patelnię (może być wok). Wlej olej, mocno rozgrzej i połóż mięso, smaż na średnio-dużym ogniu.
- Smaż mięso, aż będzie złote i zrobi się biały pierścień dookoła (ok. 4 minuty w zależności od grubości mięsa), wtedy przekręć mięso na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę ok. 2-3 minuty. Po tym czasie możesz stwierdzić, że mięso jeszcze się nie usmażyło, ale zaufaj mi :) .
- Wyjmij mięso z patelni i odłóż na talerz, następnie przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie pokrój mięso w paski. Sok, który wypłynął z mięsa po upieczeniu i zostaje teraz na talerzu będzie bardzo potrzebny, więc absolutnie się go nie pozbywaj.
WARZYWA:
- Wszystkie warzywa przygotuj w momencie kiedy mięso zostało posolone, masz teraz ok. 10 minut.
- Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w piórka. Cukinię i papryki pokrój w paski aby mniej więcej były tej samej wielkości. Chilli pokrój w cienkie paski, imbir zetrzyj na drobno na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Kiedy wszystko masz przygotowane możesz smażyć mięso.
- Pieczarki i cebulę wrzuć na ten sam olej na którym było smażone mięso. Podrzucaj i mieszaj warzywa na średnim ogniu przez chwilę, następnie dodaj chilli, czosnek i imbir. Smaż chwilę, aż zacznie pachnieć.
- Kiedy warzywa zaczną się rumienić wrzuć papryki i smaż chwilę podrzucając. Dodaj cukinię i smaż przez ok. 4 minuty.
- Warzywa muszą się zrumienić, uważaj aby nie zaczęły się dusić. Daj im się podsmażyć, jeśli będziesz za często mieszać nie uzyskasz takiego efektu. Ważne aby nie rozgotować warzyw, mają być chrupkie. Posyp szczyptą soli.
- Dodaj szpinak i smaż chwilę, aż lekko zmięknie.
CAŁOŚĆ:
- Wrzuć ugotowany makaron, pokrojonego w paski kurczaka, sok który wyciekł z kurczaka po smażeniu, sos sojowy, olej sezamowy i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko w patelni i nakładaj. Podawaj posypane szczypiorkiem i sezamem.
- Możesz podać bez makaronu w formie sałatki lub zapakować do pracy.
www.slodkiegotowanie.pl
Zeby zachowac soczystosc miesa – wymieszaj pokrojonego kurczaka z niewielką ilością mąki ziemniaczanej (~2 łyżeczki), super działa:)
Pierwszy raz robiłam kurczaka wg wskazówek w tym przepisie tzn osuszanie, folia itd i w życiu kurczak nie wyszedł mi tak dobrze. Faktycznie jest super wilgotny i miękki nawet po podgrzaniu. Co za game changer. Dziękuję bardzo za super smaki