Dania główne
Pierożki ravioli z kaparami i sosem cytrynowym
15 minut
Pierożki ravioli z kaparami i sosem cytrynowym są trochę niecodzienną propozycją na domowy obiad. Wydaje mi się nawet lekko egzotyczna, prawda? 🙂
Należę do kilku grup kulinarnych i widzę, że często szukacie właśnie innych przepisów – takich, które różnią się od codziennych posiłków. Wszystkim przejadły się te najbardziej znane i lubiane dania. Choć nie wyobrażam sobie zrezygnować z wielkiego schabowego podczas pobytu u mamy, czy tradycyjnych pierogów. Na co dzień staram się gotować bardzo rozmaicie. Oczywiście gotuję dania, które jemy przez kilka dni i jest to fantastyczne rozwiązanie. Zawsze staram się, aby poza tym było jeszcze coś nowego, najlepiej coś, czego nigdy nie robiłam. Inspiracji szukam wtedy na ulubionych blogach kulinarnych – jest ich spora lista 🙂 lub w książkach. Każde danie jest modyfikowane pod nasze smaki i możliwości produktowe. Chcę przez to powiedzieć, że warto próbować nowych, dziwnie i nieznajomo brzmiących dań – bardzo często jest to miłe zaskoczenie.
Kilka zdań wstępu mamy za sobą, teraz czas przejść do rzeczy. Bo mowa tu o pierożkach ravioli ze słono-kwaśnymi kaparami w sosie cytrynowym z dużą ilością masła. Nie bójcie się masła, masło jest przeeeeepyszne. Te pierożki są wręcz skąpane w maśle. Sosu jest co prawda bardzo niewiele, ale daje ogrom smaku. Użyłam gotowych serowych pierożków, więc obiad był w kilka minut. Byłoby idealnie, gdybyście mieli swojej roboty ravioli z dowolnym nadzieniem – jeśli macie to zazdroszczę chęci.
Samo przygotowanie sosu zajmuje około 10 minut. Gotowanie ravioli zajęło mi 1 minutę. Na opakowaniu zalecane było, aby gotować je przez 2 minuty. Ja skróciłam ten minimalny czas o połowę, aby nie rozgotować pierożków. Będą one leżały jeszcze w sosie, więc nie chciałam, aby się rozpadły. Wam też to polecam. Ravioli najlepiej zjeść od razu po ugotowaniu i raczej nie zostawiać do odgrzania. Nam podczas odgrzewania z niewielkim dodatkiem wody pierożki się rozerwały.
Więcej cytrynowych przepisów:
Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

Pierożki ravioli z kaparami i sosem cytrynowym
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 400 g dowolnego ravioli (użyłam serowego)
- 5 łyżek masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżki kaparów + 3 łyżeczki solanki
- 30 g parmezanu
- sok z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
Instrukcje
- Pierożki ravioli ugotuj w osolonej wodzie krócej niż na opakowaniu. Moje miały być gotowane przez 2 minuty - gotowałam 1 minutę po czym przelałam chłodną wodą aby się nie posklejały.
- W garnku lub na patelni rozpuść 2 łyżki masła (pozostałe 3 łyżki zostaw w lodówce), dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż przez +/- 30 sekund aż zacznie pachnieć.
- Dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką kuchenną. Niech mąka chwilę się podgotuje, ok. 1 minuty i wlej bulion mieszając.
- Duś przez chwilę sos na małym ogniu zanim dodasz sok z cytryny i kapary.
- Dodaj kapary, sok z cytryny, solankę z kaparów, parmezan i masło. Wymieszaj i dodaj ugotowane ravioli.
- Wymieszaj i podawaj obsypane natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
www.slodkiegotowanie.pl