Bułeczki pszenno-żytnie

Wypieki

Bułeczki pszenno-żytnie

1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie

Są to moje pierwsze bułeczki śniadaniowe. Powiem nieskromnie, że wyszły fantastycznie. Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i kolorowa posypka z ziaren. Mówię wam – śniadanie pełną parą!

Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i rano wyjąć na godzinę przed pieczeniem.  W ten sposób w niedługim czasie mamy świeże pieczywo na śniadanie. Nikt nie zabroni w tym czasie wskoczyć jeszcze na chwilę pod ciepłą kołderkę :). Wyobraź sobie – wstajesz z łóżka, wkładasz bułeczki do piekarnika i wyciągasz cieplutkie, chrupiące i pachnące pieczywo. Masełko rozpływa się na przekrojonej, jeszcze ciepłej bułeczce a obok dopiero co ukręcona jajecznica ze szczypiorkiem. Zmysły wariują! 

bułeczki pszenno-żytniebułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie

Słodkie Gotowanie

Bułeczki pszenno-żytnie

Ilość porcji: 10-12

Czas przygotowania: 1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej (użyłam 720)
  • 250 ml mleka + dodatkowo do posmarowania bułek
  • 15 g drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione ziarna do posypania

Instrukcje

  1. Podgrzej mleko aby było lekko ciepłe. Rozpuść w nim masło i cukier. Jeśli używasz świeżych drożdży, dodaj do mleka i pozostaw zaczyn na ok. 10 minut.
  2. W misce wymieszaj mąki, sól i suszone drożdże. Dodaj mleko z masłem, śmietanę i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ja wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem, co bardzo ułatwia pracę z ciastem drożdżowym.
  3. Gotowe ciasto odstaw do podwojenia objętości. Mi to zajęło ok 1 godziny.
  4. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Rozciągnij palcami na kwadrat. Podziel na równe części - u mnie wyszło 12. Z każdego kawałka formuj kulkę i połóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Lub jeśli chcesz, możesz wstawić je do lodówki na całą noc i wyjąć na ok godzinę przed pieczeniem.
  5. Bułki posmaruj mlekiem, zrób wgłębienia tępą stroną noża i obsyp dowolnymi ziarnami.
  6. Piecz w temperaturze 240°C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *