Bułeczki pszenno-żytnie

Wypieki

Bułeczki pszenno-żytnie

1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie

Są to moje pierwsze bułeczki śniadaniowe. Powiem nieskromnie, że wyszły fantastycznie. Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i kolorowa posypka z ziaren. Mówię wam – śniadanie pełną parą!

Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i rano wyjąć na godzinę przed pieczeniem.  W ten sposób w niedługim czasie mamy świeże pieczywo na śniadanie. Nikt nie zabroni w tym czasie wskoczyć jeszcze na chwilę pod ciepłą kołderkę :). Wyobraź sobie – wstajesz z łóżka, wkładasz bułeczki do piekarnika i wyciągasz cieplutkie, chrupiące i pachnące pieczywo. Masełko rozpływa się na przekrojonej, jeszcze ciepłej bułeczce a obok dopiero co ukręcona jajecznica ze szczypiorkiem. Zmysły wariują! 

Inne wypieki znajdziesz tutaj:

Słodkie bułki pszenne z ziemniakami

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą

 

bułeczki pszenno-żytniebułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie

Słodkie Gotowanie

Bułeczki pszenno-żytnie

Ilość porcji: 10-12

Czas przygotowania: 1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej (użyłam 720)
  • 250 ml mleka + dodatkowo do posmarowania bułek
  • 15 g drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione ziarna do posypania

Instrukcje

  1. Podgrzej mleko aby było lekko ciepłe. Rozpuść w nim masło i cukier następnie ostudź. Jeśli używasz świeżych drożdży, dodaj do mleka i pozostaw zaczyn na ok. 10 minut.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sól i suszone drożdże. Dodaj mleko z masłem, śmietanę i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ja wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem, co bardzo ułatwia pracę z ciastem drożdżowym.
  3. Gotowe ciasto odstaw do podwojenia objętości. Zajęło to ok. 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Rozciągnij palcami na kwadrat. Podziel na równe części - u mnie wyszło 12. Z każdego kawałka formuj kulkę i połóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Bułki posmaruj mlekiem, zrób wgłębienia tępą stroną noża i obsyp dowolnymi ziarnami.
  6. Piecz w temperaturze 240°C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

    • Słodkie Gotowanie -

      Akurat tych bułek nie piekłam w ten sposób, ale postępowałabym z nimi jak z innymi. Czyli uformowane bułki wykładam na blaszkę, przykrywam folią aby nie obeschły i do lodówki. Rano ok. 40 minut nawet do 1 godziny przed pieczeniem wyjmuję z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej i dopiero piekę.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *