Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnami

Śniadania

Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnami

1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie

Są to moje pierwsze bułeczki śniadaniowe. Powiem nieskromnie, że wyszły fantastycznie. Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i kolorowa posypka z ziaren.

Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i rano wyjąć na godzinę przed pieczeniem.  W ten sposób w niedługim czasie mamy świeże pieczywo na śniadanie. Nikt nie zabroni w tym czasie wskoczyć jeszcze na chwilę do łóżka 🙂 . Wyobraź sobie – wstajesz z łóżka, wkładasz bułeczki do piekarnika i wyciągasz ciepłe i pachnące pieczywo.

Te bułeczki możesz formować w kulki albo pokroić ciasto na kwadraty/prostokąty i w takim kształcie upiec. Jeśli jednak wybierasz tradycyjne okrągłe bułeczki z przedziałkiem, to proponuję uformowanie krążka o grubości nie więcej niż 1cm, bo bułeczki mocno wyrastają. Osobiście wolę szersze niż wyższe bułki na które mogę wcisnąć więcej świeżych warzyw 😉 . Bułeczki możesz piec na blaszce z papierem do pieczenia, bez papieru do pieczenia, a wtedy blaszkę mocno posyp mąką lub upiecz bułeczki na kamieniu. Dodatkowo, aby bułeczki były chrupiące, wstaw do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą, niech piekarnik się z nią nagrzewa – oczywiście podczas pieczenia nie wyciągaj tego naczynia , ma się piec razem z bułkami.

Inne wypieki znajdziesz tutaj:

Słodkie bułki pszenne z ziemniakami

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą

Bułki pszenno-żytnie z salami

 

Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnami Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnamibułeczki pszenno-żytniebułeczki pszenno-żytniebułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie bułeczki pszenno-żytnie

Słodkie Gotowanie

Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnami

Ilość porcji: 10-12

Czas przygotowania: 1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej (używam 720, 2000 obojętne)
  • 250 ml mleka + dodatkowo do posmarowania bułek
  • 7-8 g drożdży instant lub 15-20 g świeżych
  • 50 g masła
  • 120 ml śmietany 12% lub 18% (ewentualnie 130 ml maślanki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione ziarna do posypania

Instrukcje

  1. Podgrzej mleko aby było lekko ciepłe. Rozpuść w nim masło i cukier następnie ostudź. Jeśli używasz świeżych drożdży, dodaj do mleka i pozostaw zaczyn na ok. 10 minut.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sól i suszone drożdże. Dodaj mleko z masłem, śmietanę i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ja wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem, co bardzo ułatwia pracę z ciastem drożdżowym.
  3. Gotowe ciasto odstaw do podwojenia objętości. Zajęło to ok. 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Rozciągnij palcami na kwadrat/prostokąt. Podziel na równe części - u mnie wyszło 12. Z każdego kawałka formuj bułkę i połóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast okrągłych bułeczek uformuj spłaszczone krążki, dzięki temu bułki będą wydawały się większe :) . Możesz też pokroić ciasto i zostawić bułeczki w kształcie kwadratów/prostokątów, też są super.
  5. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Bułki posmaruj mlekiem, zrób wgłębienia tępą stroną noża i obsyp dowolnymi ziarnami.
  7. Piecz w temperaturze 240°C przez 15 minut z funkcją grzania góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce.
  8. Aby bułeczki były chrupiące, wstaw na dno piekarnika naczynie z wodą i dopiero rozgrzewaj piekarnik.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

    • Słodkie Gotowanie -

      Akurat tych bułek nie piekłam w ten sposób, ale postępowałabym z nimi jak z innymi. Czyli uformowane bułki wykładam na blaszkę, przykrywam folią aby nie obeschły i do lodówki. Rano ok. 40 minut nawet do 1 godziny przed pieczeniem wyjmuję z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej i dopiero piekę.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *