Śniadania
Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnami
1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie
Są to moje pierwsze bułeczki śniadaniowe. Powiem nieskromnie, że wyszły fantastycznie. Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i kolorowa posypka z ziaren.
Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i rano wyjąć na godzinę przed pieczeniem. W ten sposób w niedługim czasie mamy świeże pieczywo na śniadanie. Nikt nie zabroni w tym czasie wskoczyć jeszcze na chwilę do łóżka 🙂 . Wyobraź sobie – wstajesz z łóżka, wkładasz bułeczki do piekarnika i wyciągasz ciepłe i pachnące pieczywo.
Te bułeczki możesz formować w kulki albo pokroić ciasto na kwadraty/prostokąty i w takim kształcie upiec. Jeśli jednak wybierasz tradycyjne okrągłe bułeczki z przedziałkiem, to proponuję uformowanie krążka o grubości nie więcej niż 1cm, bo bułeczki mocno wyrastają. Osobiście wolę szersze niż wyższe bułki na które mogę wcisnąć więcej świeżych warzyw 😉 . Bułeczki możesz piec na blaszce z papierem do pieczenia, bez papieru do pieczenia, a wtedy blaszkę mocno posyp mąką lub upiecz bułeczki na kamieniu. Dodatkowo, aby bułeczki były chrupiące, wstaw do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą, niech piekarnik się z nią nagrzewa – oczywiście podczas pieczenia nie wyciągaj tego naczynia , ma się piec razem z bułkami.
Inne wypieki znajdziesz tutaj:
Słodkie bułki pszenne z ziemniakami
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą
Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnami
Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej (używam 720, 2000 obojętne)
- 250 ml mleka + dodatkowo do posmarowania bułek
- 7-8 g drożdży instant lub 15-20 g świeżych
- 50 g masła
- 120 ml śmietany 12% lub 18% (ewentualnie 130 ml maślanki)
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ulubione ziarna do posypania
Instrukcje
- Podgrzej mleko aby było lekko ciepłe. Rozpuść w nim masło i cukier następnie ostudź. Jeśli używasz świeżych drożdży, dodaj do mleka i pozostaw zaczyn na ok. 10 minut.
- W misce wymieszaj mąkę, sól i suszone drożdże. Dodaj mleko z masłem, śmietanę i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ja wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem, co bardzo ułatwia pracę z ciastem drożdżowym.
- Gotowe ciasto odstaw do podwojenia objętości. Zajęło to ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Rozciągnij palcami na kwadrat/prostokąt. Podziel na równe części - u mnie wyszło 12. Z każdego kawałka formuj bułkę i połóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast okrągłych bułeczek uformuj spłaszczone krążki, dzięki temu bułki będą wydawały się większe :) . Możesz też pokroić ciasto i zostawić bułeczki w kształcie kwadratów/prostokątów, też są super.
- Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
- Bułki posmaruj mlekiem, zrób wgłębienia tępą stroną noża i obsyp dowolnymi ziarnami.
- Piecz w temperaturze 240°C przez 15 minut z funkcją grzania góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce.
- Aby bułeczki były chrupiące, wstaw na dno piekarnika naczynie z wodą i dopiero rozgrzewaj piekarnik.
www.slodkiegotowanie.pl
Jeśli chcemy upiec rano a przygotować wieczorem to jak postępujemy z ciastem?
Akurat tych bułek nie piekłam w ten sposób, ale postępowałabym z nimi jak z innymi. Czyli uformowane bułki wykładam na blaszkę, przykrywam folią aby nie obeschły i do lodówki. Rano ok. 40 minut nawet do 1 godziny przed pieczeniem wyjmuję z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej i dopiero piekę.
Pozdrawiam
Jak ustawiamy piekarnik gora-dół czy termoobieg?
Ja piekłam bułeczki góra-dół, na środku piekarnika.
Bardzo dziękuję za odpowiedź ☺️
To pięć 15 minut czy 20 bo już się pogubiłem.
Pięć oczywiście
Czas pieczenia jest indywidualny, zależy od wielkości bułek, piekarnika, rodzaju mąki. Optymalny czas to 15-20 minut.