Kruche ciasteczka maślane z czekoladą Black&White

Ciasta i desery

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą Black&White

30 minut + 15 minut pieczenie

Jedni wolą robić ciasta inni ciasteczka. Ja zaliczam się raczej do wielbicieli tych pierwszych, pod warunkiem, że przepis jest krótki i jasny – warstwowe wieżowce do mnie nie przemawiają. Ale dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasteczka maślane z czekoladą mleczną i białą. Ciasteczka dłużej się przechowują niż ciasto, bo można zamknąć je w pudełeczku i zaglądać tam codziennie nawet przez tydzień . Dlatego myślę, że są propozycją dla zabieganych. Zrobisz raz a później jesz przez tydzień 😀 .

Z tego samego przepisu na kruchy spód zrobiłam ostatnio fantastyczne ciasteczka, które skradły serce najmłodszych – z karmelem i czekoladą….. Wiecie, o które chodzi? Kruche ciasteczka Twix, popularny batonik jest teraz ciasteczkiem! Kruchy spód z tego przepisu możecie wykorzystać do wielu wypieków.

Wybierając białą czekoladę do ciasteczek upewnijcie się, że zawiera ona masło kakaowe a nie utwardzony olej roślinny. Po otwarciu ma kremowy kolor a nie śnieżno biały.

Jeśli lubicie wypiekać ciasteczka to mam kilka przepisów dla Was:

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Maślane ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą mleczną i białą Black&White Kruche ciasteczka maślane z czekoladą mleczną i białą Black&White Kruche ciasteczka maślane z czekoladą mleczną i białą Black&White

Słodkie Gotowanie

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą Black&White

Ilość porcji: 26-29

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania

CZEKOLADA:

  • 120 g czekolady mlecznej
  • 120 g czekolady białej
  • 12 łyżek śmietanki 30%

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

CIASTO:

  1. Masło w temperaturze pokojowej oraz cukier puder wymieszaj za pomocą miksera ok. 2-3 minuty, dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę, ubijaj 1 minutę.
  2. Wyłóż ciasto na przygotowany, oprószony mąką blat, resztę będziemy robić ręcznie.
  3. Posyp mąkę na wierzch ciasta, rozwałkuj je na grubość 1 cm za pomocą wałka. Za pomocą foremki (np. kieliszek) o średnicy 5 cm wykrawaj ciasteczka. Jeśli foremka zacznie się przyklejać do ciasta, zanurz ją w mące, to na pewno pomoże.
  4. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 13 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
  5. Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut do wystygnięcia, następnie przenieś na kratkę do chłodzenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

CZEKOLADA:

  1. Rozpuść czekolady ze śmietanką (śmietankę podziel na pół - po 6 łyżek do każdej czekolady) w kąpieli wodnej - jak TUTAJ.
  2. Rozpuszczoną czekoladę mleczną wyłóż za pomocą łyżki na połowę ciasteczka.
  3. Rozpuszczoną czekoladę białą wyłóż za pomocą łyżki na drugą połowę ciasteczka.
  4. Posyp solą morską. Odstaw do wystygnięcia.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *