Ciasta i desery
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą Black&White
30 minut + 15 minut pieczenie
Jedni wolą robić ciasta inni ciasteczka. Ja zaliczam się raczej do wielbicieli tych pierwszych, pod warunkiem, że przepis jest krótki i jasny – warstwowe wieżowce do mnie nie przemawiają. Ale dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasteczka maślane z czekoladą mleczną i białą. Ciasteczka dłużej się przechowują niż ciasto, bo można zamknąć je w pudełeczku i zaglądać tam codziennie nawet przez tydzień . Dlatego myślę, że są propozycją dla zabieganych. Zrobisz raz a później jesz przez tydzień 😀 .
Z tego samego przepisu na kruchy spód zrobiłam ostatnio fantastyczne ciasteczka, które skradły serce najmłodszych – z karmelem i czekoladą….. Wiecie, o które chodzi? Kruche ciasteczka Twix, popularny batonik jest teraz ciasteczkiem! Kruchy spód z tego przepisu możecie wykorzystać do wielu wypieków.
Wybierając białą czekoladę do ciasteczek upewnijcie się, że zawiera ona masło kakaowe a nie utwardzony olej roślinny. Po otwarciu ma kremowy kolor a nie śnieżno biały.
Jeśli lubicie wypiekać ciasteczka to mam kilka przepisów dla Was:
Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos
Ciasteczka brownie z solonym karmelem
Maślane ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą Black&White
Ilość porcji: 26-29
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 200 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania
CZEKOLADA:
- 120 g czekolady mlecznej
- 120 g czekolady białej
- 12 łyżek śmietanki 30%
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
CIASTO:
- Masło w temperaturze pokojowej oraz cukier puder wymieszaj za pomocą miksera ok. 2-3 minuty, dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę, ubijaj 1 minutę.
- Wyłóż ciasto na przygotowany, oprószony mąką blat, resztę będziemy robić ręcznie.
- Posyp mąkę na wierzch ciasta, rozwałkuj je na grubość 1 cm za pomocą wałka. Za pomocą foremki (np. kieliszek) o średnicy 5 cm wykrawaj ciasteczka. Jeśli foremka zacznie się przyklejać do ciasta, zanurz ją w mące, to na pewno pomoże.
- Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 13 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
- Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut do wystygnięcia, następnie przenieś na kratkę do chłodzenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
CZEKOLADA:
- Rozpuść czekolady ze śmietanką (śmietankę podziel na pół - po 6 łyżek do każdej czekolady) w kąpieli wodnej - jak TUTAJ.
- Rozpuszczoną czekoladę mleczną wyłóż za pomocą łyżki na połowę ciasteczka.
- Rozpuszczoną czekoladę białą wyłóż za pomocą łyżki na drugą połowę ciasteczka.
- Posyp solą morską. Odstaw do wystygnięcia.
www.slodkiegotowanie.pl
W tych ciasteczkach widzę wszystko to co lubię.
Bardzo się cieszę 🙂 kruchy spód posmarowany czekoladą – to jest to! 😀