Tarta z mlekiem w proszku bez pieczenia

Ciasta i desery

Tarta z mlekiem w proszku bez pieczenia

40 minut

Tarta z mlekiem w proszku jest całkowicie bez pieczenia, co często ułatwia pracę. Jak wiadomo, nie każdy piekarnik piecze tak samo, więc jeśli pozbędziemy się piekarnika to mamy gwarantowane, że ciasto się uda 🙂 . Kolejnym i najważniejszym plusem jest to, że tarta jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Oczywiście możesz się starać z dokładnym rozsmarowaniem wszystkich warstw, ale spójrz na moją tartę – wcale nie jest idealna a na swój sposób niedbale piękna 🙂 .

Ciasteczkowy spód, maślano-mleczny krem i chrupiąca polewa czekoladowa. W smaku przypomina znany wszystkim batonik Milky Way.

Ja przygotowałam tę tartę na urodziny przyjaciółki i była zachwycona, zwłaszcza że obie jesteśmy małymi łasuchami 🙂 . Więc uważam, że tarta nadaje się na każdą okazję i zachwyca zarówno dorosłych jak i dzieci – tych drugich jeszcze bardziej, kiedy usłyszą, że smakuje jak batonik Milky Way.

Mam tu coś jeśli szukasz przepisów na szybkie ciasta z czekoladą:

Czekoladowe Blodnies

Maślane ciasteczka z czekoladą

Tarta z mlekiem w proszku bez pieczenia Tarta z mlekiem w proszku bez pieczenia Tarta z mlekiem w proszku bez pieczenia

Słodkie Gotowanie

Tarta z mlekiem w proszku bez pieczenia

Ilość porcji: 1 foremka

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

SPÓD:

  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 duże jajko roztrzepane
  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g wiórek kokosowych

KREM:

  • 120 g masła
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

POLEWA:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 1/2 łyżki masła

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Kąpiel wodna: w misce najlepiej metalowej umieść składniki do rozpuszczenia. Do garnka wlej wodę - tyle żeby nie dotykała miski. Na garnku umieść metalową miskę ze składnikami i gotuj do całkowitego rozpuszczenia.

SPÓD:

  1. Ciastka dokładnie rozgnieć.
  2. Masło, cukier i kakao rozpuść razem w kąpieli wodnej, mieszaj żeby się nie przypaliło. Kiedy wszystko dokładnie się rozpuści wlej roztrzepane wcześniej jajko i mieszaj.
  3. Kiedy masa zgęstnieje zdejmij z ognia (zajmie to ok. 1 minuty). Dodaj wiórki kokosowe i pokruszone ciastka. Dokładnie wymieszaj.
  4. Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dokładnie wyłóż całe dno formy powstałym ciastem. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu.

KREM:

  1. Masło i cukier ubij za pomącą miksera. Dodaj śmietankę i śmietanę, ubijaj chwilę i dodaj mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj.
  2. Krem wyłóż na przygotowany i schłodzony spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania polewy.

POLEWA:

  1. Umieść czekoladę i masło włóż razem do miski i rozpuść w kąpieli wodnej co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystko się dobrze rozpuści zdejmij z ogni.
  2. Przestudzoną, ale nie zimną czekoladę wylej na krem i dokładnie rozprowadź. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Podawać najlepiej prosto z lodówki.
  3. Przykryj folią aluminiową aby tarta nie wciągnęła zapachów z lodówki.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *