Ciasta i desery
Tarta z mlekiem w proszku bez pieczenia
40 minut
Tarta z mlekiem w proszku jest całkowicie bez pieczenia, co często ułatwia pracę. Jak wiadomo, nie każdy piekarnik piecze tak samo, więc jeśli pozbędziemy się piekarnika to mamy gwarantowane, że ciasto się uda 🙂 . Kolejnym i najważniejszym plusem jest to, że tarta jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Oczywiście możesz się starać z dokładnym rozsmarowaniem wszystkich warstw, ale spójrz na moją tartę – wcale nie jest idealna a na swój sposób niedbale piękna 🙂 .
Ciasteczkowy spód, maślano-mleczny krem i chrupiąca polewa czekoladowa. W smaku przypomina znany wszystkim batonik Milky Way.
Ja przygotowałam tę tartę na urodziny przyjaciółki i była zachwycona, zwłaszcza że obie jesteśmy małymi łasuchami 🙂 . Więc uważam, że tarta nadaje się na każdą okazję i zachwyca zarówno dorosłych jak i dzieci – tych drugich jeszcze bardziej, kiedy usłyszą, że smakuje jak batonik Milky Way.
Mam tu coś jeśli szukasz przepisów na szybkie ciasta z czekoladą:
Maślane ciasteczka z czekoladą
Tarta z mlekiem w proszku bez pieczenia
Ilość porcji: 1 foremka
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
SPÓD:
- 120 g masła
- 50 g cukru
- 5 łyżek kakao
- 1 duże jajko roztrzepane
- 150 g ciastek maślanych
- 50 g wiórek kokosowych
KREM:
- 120 g masła
- 6 łyżek słodkiej śmietanki
- 4 łyżki mleka w proszku
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
POLEWA:
- 100 g czekolady deserowej
- 1 1/2 łyżki masła
Instrukcje
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Kąpiel wodna: w misce najlepiej metalowej umieść składniki do rozpuszczenia. Do garnka wlej wodę - tyle żeby nie dotykała miski. Na garnku umieść metalową miskę ze składnikami i gotuj do całkowitego rozpuszczenia.
SPÓD:
- Ciastka dokładnie rozgnieć.
- Masło, cukier i kakao rozpuść razem w kąpieli wodnej, mieszaj żeby się nie przypaliło. Kiedy wszystko dokładnie się rozpuści wlej roztrzepane wcześniej jajko i mieszaj.
- Kiedy masa zgęstnieje zdejmij z ognia (zajmie to ok. 1 minuty). Dodaj wiórki kokosowe i pokruszone ciastka. Dokładnie wymieszaj.
- Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dokładnie wyłóż całe dno formy powstałym ciastem. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu.
KREM:
- Masło i cukier ubij za pomącą miksera. Dodaj śmietankę i śmietanę, ubijaj chwilę i dodaj mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj.
- Krem wyłóż na przygotowany i schłodzony spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania polewy.
POLEWA:
- Umieść czekoladę i masło włóż razem do miski i rozpuść w kąpieli wodnej co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystko się dobrze rozpuści zdejmij z ogni.
- Przestudzoną, ale nie zimną czekoladę wylej na krem i dokładnie rozprowadź. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Podawać najlepiej prosto z lodówki.
- Przykryj folią aluminiową aby tarta nie wciągnęła zapachów z lodówki.
www.slodkiegotowanie.pl