Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów

Dania główne | Fit

Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów

15 minut + 30 minut pieczenie

Dzisiejszy przepis bazuje na tradycyjnym Fettuccine Alfredo – został odrobinę wzbogacony o składniki odżywcze. W tradycyjnym sosie Alfredo znajdziesz tylko masło, parmezan i świeży pieprz. W moim przepisie, który zrobiłam na bazie Alfredo, znajdziesz jeszcze pieczone bataty, cebulkę i śmietankę kremówkę. Sos idealnie okleja makaron, jest gęsty i pełny smaku. Ten przepis na makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów zagości w Twojej kuchni na dłużej – obiecuję 🙂 .

Uważam ten przepis za idealny dla osób, które nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni, a chcą zaskoczyć bliskich czymś nietuzinkowym, prostym i niesamowicie smacznym.

Zanim przejdziemy do przepisu może kilka słów o tym, co to w ogóle są bataty i z czym się to je. Bataty zwane inaczej słodkimi ziemniakami tak naprawdę są tak samo uniwersalne w kuchni, jak np. kasza jaglana. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej.

Bataty przyrządzisz na słodko, słono, ostro – dokładnie tak jak chcesz. Mają słodki smak, który idealnie pasuje do ciast, ale nie tylko. W słonych potrawach smakuje idealnie – w końcu nie bez przyczyny uwielbiamy słony karmel 🙂 . Batat jest bogaty w węglowodany złożone i błonnik. Jest źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B oraz ma niski indeks glikemiczny.

W tym daniu ważną rolę, jak nie główną odgrywa odpowiednio przygotowany makaron. Makaron ugotuj al’dente – półtwardo w nieosolonej wodzie i bez dodatku oliwy. Po odcedzeniu posól obficie, od razu wymieszaj z sosem, aby się nie posklejał i miał możliwość wchłonięcia jak największej ilości sosu. Jeśli jednak makaron musi chwilę poczekać na dodanie go do sosu, skrop go odrobiną oliwy z oliwek, wymieszaj i odstaw. Tak przygotowany makaron nie poskleja się, będzie sprężysty i przede wszystkim pyszny – tak pyszny, że ciężko będzie go nie podjadać 😉 .

Więcej przepisów na makaron w sosie:

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym

Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów to zdrowy wegetariański obiad. Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów to zdrowy wegetariański obiad.

Słodkie Gotowanie

Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

  • 500 g batatów (ok. 1 średni)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 4 łyżki masła
  • 50 g parmezanu
  • 300 - 350 g makaronu tagliatelle
  • sól i pieprz

Instrukcje

  1. Batata obierz ze skórki i pokrój w średnią kostkę. Szalotki przekrój na pół lub na ćwiartki tak, aby miały tę samą wielkość, co bataty. Obierz czosnek i wrzuć wszystko do miski, wymieszaj z oliwą z oliwek.
  2. Wszystko połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 20-30 minut - w zależności od wielkości kostki. Piecz do momentu, aż warzywa się zrumienią i będą miękkie. W międzyczasie przemieszaj je, aby upiekły się z każdej strony.
  3. Ugotuj makaron al'dente w nieosolonej wodzie i bez dodatku oliwy. Do odcedzonego makaronu dodaj sól i odrobinę oliwy z oliwek i wymieszaj - spokojnie możesz odstawić na bok.
  4. Do ciepłego wywaru dodaj upieczone warzywa i zmiel za pomocą blendera. Dodaj estragon, śmietankę, sól i pieprz i ponownie zmiel.
  5. Zacznij gotować sos na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować dodaj masło i parmezan. Mieszaj do momentu rozpuszczenia, po chwili sos trochę zgęstnieje, wtedy możesz wrzucić do niego makaron i dokładnie wymieszać. Podawaj posypane dodatkowym parmezanem.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Andy -

    Nie trafia do mnie ten przepis. Batat oczywiście słodki i gęsty, dosyć mocny smak czosnku, fakt faktem może dodałam nieco za dużo cebuli ale i tak brakuje wyrazistości. Wszystkiego po trochu i taki trochę mdły misz masz mi wyszedł. No nie wiem… Nie moje smaki.

    Odpowiedz
    • Zuza Ziomecka -

      Ale przeciez każdy sos trzeba odpowiednio doprawić 🤦‍♀️ nie tylko sól i pieprz, w tym przypadku ja doprawię ten sos odrobina gałki muszkatołowej, trochę curry, papryki słodkiej i wędzonej. I zupełnie zmienia się smak, potrawa z pewnością nie będzie mdla. Kuchnia to eksperymenty, a nie sztywne trzymanie się przepisów. Serdeczności

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *