Dania główne
Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów
15 minut + 30 minut pieczenie
Jedliście Fettuccine Alfredo? Dzisiejszy przepis bazuje właśnie na tym daniu – został odrobinę wzbogacony o składniki odżywcze. W tradycyjnym sosie Alfredo znajdziecie tylko masło, parmezan i świeży pieprz. W moim przepisie, który zrobiłam na bazie Alfredo, znajdziecie jeszcze pieczone bataty, cebulkę i śmietankę kremówkę. Sos idealnie okleja makaron, jest gęsty i pełny smaku. Ten przepis na makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów zagości w waszej kuchni na dłużej – obiecuję 🙂 .
Uważam ten przepis za idealny dla osób, które nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni, a chcą zaskoczyć bliskich czymś nietuzinkowym, prostym i niesamowicie smacznym.
Zanim przejdziemy do przepisu może kilka słów o tym, co to w ogóle są bataty i z czym się to je. Otóż bataty zwane inaczej słodkimi ziemniakami tak naprawdę są tak samo uniwersalne w kuchni, jak np. kasza jaglana. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej.
Bataty przyrządzicie na słodko, słono, ostro – dokładnie tak jak chcecie. Mają słodki smak, który idealnie pasuje do ciast. W słonych potrawach smakuje idealnie – w końcu nie bez przyczyny uwielbiamy słony karmel. Bataty są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Są źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B oraz mają niski indeks glikemiczny.
W tym daniu ważną rolę, jak nie główną odgrywa odpowiednio przygotowany makaron. Makaron ugotujcie al’dente – półtwardo w nieosolonej wodzie i bez dodatku oliwy. Po odcedzeniu przelejcie go chłodną wodą i posólcie dość mocno, od razu wymieszajcie z sosem, aby się nie posklejał i miał możliwość wchłonięcia jak największej ilości sosu. Jeśli jednak makaron musi chwilę poczekać na dodanie go do sosu, skropcie go odrobiną oliwy z oliwek, wymieszajcie i odstawcie. Tak przygotowany makaron nie poskleja się, będzie sprężysty i przede wszystkim pyszny.
Więcej przepisów na makaron w sosie:
Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem
Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym

Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenie
Składniki
- 500 g batatów (ok. 1 średni)
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebule szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 80 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 4 łyżki masła
- 50 g parmezanu
- 300 - 350 g makaronu tagliatelle
- sól i pieprz
Instrukcje
- Batata obierz ze skórki i pokrój w średnią kostkę. Szalotki przekrój na pół lub na ćwiartki tak, aby miały tę samą wielkość, co bataty. Obierz czosnek i wrzuć wszystko do miski, wymieszaj z oliwą z oliwek.
- Wszystko połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 20-30 minut - w zależności od wielkości kostki. Piecz do momentu, aż warzywa się zrumienią i będą miękkie. W międzyczasie przemieszaj je, aby upiekły się z każdej strony.
- Ugotuj makaron al'dente w nieosolonej wodzie i bez dodatku oliwy. Do odcedzonego i przelanego letnią wodą makaronu dodaj sól i odrobinę oliwy z oliwek i wymieszaj - spokojnie możesz odstawić na bok.
- Do ciepłego wywaru dodaj upieczone warzywa i zmiel za pomocą blendera. Dodaj estragon, śmietankę, sól i pieprz i ponownie zmiel.
- Zacznij gotować sos na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować dodaj masło i parmezan. Mieszaj do momentu rozpuszczenia, po chwili sos trochę zgęstnieje, wtedy możesz wrzucić do niego makaron i dokładnie wymieszać. Podawaj posypane dodatkowym parmezanem.
www.slodkiegotowanie.pl
Nie trafia do mnie ten przepis. Batat oczywiście słodki i gęsty, dosyć mocny smak czosnku, fakt faktem może dodałam nieco za dużo cebuli ale i tak brakuje wyrazistości. Wszystkiego po trochu i taki trochę mdły misz masz mi wyszedł. No nie wiem… Nie moje smaki.