Orzechowe ciasto milionera

Ciasta i desery | Wielkanoc

Orzechowe ciasto milionera

10 minut + 20 minut pieczenie + chłodzenie

Orzechowe ciasto milionera jest bardzo słodkie. Dlatego jeden kawałek wystarczy nawet największym smakoszom słodyczy – obiecuję. Kruchy spód, masa krówkowa lub kajmakowa wymieszana z masłem orzechowym, a na wierzch gruba warstwa czekolady.

Ciasto nie należy do tych eleganckich, które trzymają się z każdej strony idealnie. Po dłuższej chwili poza lodówką, niestety ciężko będzie je pokroić. Jedyny sposób na pokrojenie w miarę ładnych (ale jak pysznych) kawałków jest od razu po wyjęciu z lodówki – ja kroję całe ciasto i wkładam do lodówki, a chętni mają już gotowe porcje. Jak można się domyślić po samym wyglądzie, że chętnych do jedzenia nie będzie brakować 🙂 .

Ja upiekłam ciasto w okrągłej foremce, ale oczywiście możecie zrobić to w tradycyjnej prostokątnej lub kwadratowej formie i prawdopodobnie będzie łatwiej je kroić. Tak jak pisałam wcześniej, to ciasto nie należy do eleganckich (przez to, że się trochę rozpada), ale nie zmienia to faktu, że nadrabia smakiem – o tak, smak jest, jak najbardziej dla tych, którzy uzależnieni są od czekolady i masła orzechowego 🙂 .

Być może zapomniałam wcześniej wspomnieć, że ciasto jest mega łatwe. Jedyne co musicie upiec to spód. Masę krówkową i masło orzechowe mieszacie mikserem, a czekoladę rozpuszczacie w gorącej śmietance – i to cały przepis (zmieściłam się w 2 zdaniach, pięknie 🙂 ).

Więcej przepisów na pyszne łatwe ciasta tutaj:

Łatwe ciasto krówka z ananasem

Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ciasto cytrynowa kostka

 

 

Orzechowe ciasto milionera z czekoladą Orzechowe ciasto milionera z czekoladą Orzechowe ciasto milionera z czekoladą Orzechowe ciasto milionera z czekoladą

Słodkie Gotowanie

Orzechowe ciasto milionera

Ilość porcji: 20 cm x 20 cm

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenie + chłodzenie

Składniki

SPÓD:

  • 80 g masła
  • 40 cukru pudru
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1/4 łyżeczki soli

MASA:

  • 200 g masy krówkowej, kajmakowej (1/2 puszki)
  • 130 g masła orzechowego (najlepiej gęstego)
  • 60 g orzechów (użyłam arachidowych i nerkowców)
  • 3 łyżki śmietanki 30%

CZEKOLADA:

  • 140 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu

Instrukcje

  1. Przygotuj foremkę o wymiarach 20x20 cm lub okrągłą do 23 cm (takiej użyłam w tym przepisie) i rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2.  Zimne masło, cukier, sól, mąkę i śmietankę krój nożem a następnie zagnieć ręcznie.
  3. Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyklej ciastem, następnie nakłuj widelcem całą powierzchnię. Piecz ok 20 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.
  4. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  5. Masę krówkową, masło orzechowe i śmietankę wymieszaj mikserem. Dodaj orzechy i wymieszaj.
  6. Masę wylej na ostudzony spód i wstaw do lodówki do czasu stężenia masy, co najmniej 30 minut.
  7. Przygotuj czekoladę. Zagotuj śmietankę z syropem klonowym w małym rondlu. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę a następnie wymieszaj. Odczekaj chwilę aż wystygnie zanim wylejesz na ciasto. Przestudzoną czekoladę równomiernie rozprowadź i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *