Ciasta i desery
Cynamonowe bułeczki
25 minut + 40 minut pieczenie
Szybkie i super łatwe „cinnamon rolls” które pokochasz. Z tym przepisem przygotowanie ich zajmie ci zaledwie godzinę. W każdym kęsie poczujesz absolutnie doskonały, słodki, cynamonowy smak. Czy możesz sobie wyobrazić pełną foremkę świeżo upieczonych, ciepłych bułeczek cynamonowych? Właśnie przypomniałam sobie jak pachną podczas wypiekania. Ahh te domowe bułeczki cynamonowe, lepsze niż jakiekolwiek kupione w sklepie.
Drożdże mogą być dla wielu osób odstraszające, ale zaufaj mi, jeśli ja mogę to zrobić to czemu tobie miałoby się to nie udać. Ciasto możesz zagniatać ręcznie lub w mikserze co bardzo ułatwia sprawę. Zawsze upewnij się czy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Mleko powinno mieć ok 40°C chociaż ja praktykuję inną metodę – podgrzewam do momentu, aż mleko będzie przyjemnie ciepłe w dotyku. Kiedy ciasto będzie gotowe przykryj je ściereczką i pozostaw do podwojenia swojej objętości. Drożdże nie lubią przeciągów i gwałtownych zmian temperatur. Jeśli będziesz pamiętać o tych kilku zasadach wszystko na pewno ci się uda.
Cynamonowe bułeczki
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 25 minut + 40 minut pieczenie
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 3 łyżki cukru
- 450 g mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 180 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
Instrukcje
Ciasto
- Wlej mleko i wodę, dodaj drożdże, cukier, sól. Wymieszaj drewnianą łyżką lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Dodaj przesianą mąkę i mieszaj/zagniataj przez 5 minut lub, aż ciasto zrobi się gładkie (będzie lepkie).
- Wyjmij ciasto na blat posypany mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut lub do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, nie może być za cienki.
- Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu.
- Zwijaj ciasto tak aby nie było za luźne.
- Za pomocą ostrego noża kroimy rulon na równe kawałki dowolnej grubości.
- Układamy w formie wyłożonej papierem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C, grzałka góra dół i piecz przez 20 - 25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta.
- Po upieczeniu ostudź na kratce.
Nadzienie
- W małej misce połącz cukier, cynamon i sól.
- Rozpuść masło i odstaw do lekkiego ostudzenia
www.slodkiegotowanie.pl
Ile trzeba dać drożdży świeżych jeśli instant 7g?
25g