Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym

Dania główne

Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym

5 minut + 15 minut

Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Tym wykwintnym daniem możesz zawsze przyjąć niespodziewanych gości. Będą zachwyceni cudownym aromatem białego wina i strukturą serowego sosu jaką daje gorgonzola. Obiecuję, że będzie wyśmienicie i każdy poprosi o dokładkę. Może od razu przygotuj więcej 🙂

Jest to danie kuchni włoskiej więc wybrałam klasyczny włoski makaron tagliatelle. Pochodzi z regionu Emilia-Romagna i jest w kształcie długich, płaskich wstążek. Jego porowata i szorstka faktura jest wprost idealna do gęstych sosów. Jeśli nie masz takiego pod ręką a znajomi prawie pukają do drzwi, wybierz taki który akurat masz w szafce i nie przejmuj się tym ani trochę. Zobaczysz – oni i tak będą zachwyceni.

Piękne jest to w jaki sposób włosi robią swoje makarony. Nie musi on topić się w sosie, wystarczy że jest nim oblepiony. Śmietanka i gorgonzola tworzą delikatny, kremowy sos, który fajnie wtopi się w makaron ale nie obciąży go. Dodatek białego wytrawnego wina i łosoś nadają temu daniu wykwintności i niezwykle eleganckiego stylu. Nie ma w tym nic trudnego a przygotowanie zajmie ci zaledwie 20 minut.  Dlatego to idealne, kryzysowe danie dla niespodziewanych gości lub kiedy coś nam nie wyszło i nie mamy czasu na kolejny długo pieczony i drogi obiad. Możemy zaczynać?

makaron z łososiem w kremowym sosie winnymmakaron z łososiem w kremowym sosie winnymmakaron z łososiem w kremowym sosie winnymmakaron z łososiem w kremowym sosie winnym makaron z łososiem w kremowym sosie winnym

Słodkie Gotowanie

Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos

  • 200 g śmietanki 30% (możesz 100 g śmietanki zastąpić śmietaną 18%)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 125 g łososia wędzonego na zimno
  • 100 g gorgonzoli
  • pieprz czarny, pieprz cayenne

Instrukcje

  1. Zagotuj wodę z solą i oliwą, ugotuj w niej makaron al'dente. Odlej wodę z makaronu i odstaw jeśli sos jeszcze nie jest gotowy.
  2. Podczas gotowania makaronu przyrządzaj sos.
  3. Śmietankę podgrzej powoli, nie zagotuj. Wino podgrzej w drugim garnku, kiedy bąbelki zaczną unosić się do góry zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze 2 minuty.
  4. Do śmietanki delikatnie wlej wino i dokładnie wymieszaj. Dodaj łososia i gorgonzolę, wymieszaj. Dopraw pieprzem do smaku.
  5. Sos zaczyna gęstnieć. Wkładamy do niego makaron i na małym ogniu bez przykrycia redukujemy, czekamy aż makaron wchłonie sos.
  6. Jeśli makaron nie wchłonie całego sosu (a pewnie tak będzie) po prostu przełóż makaron na talerze i polej delikatnie pozostałym sosem.
  7. Ja podałam ze szczypiorem ale możesz również użyć świeżej kolendry lub natki pietruszki.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *