Dania główne
Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym
5 minut + 15 minut
Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Tym wykwintnym daniem możesz zawsze przyjąć niespodziewanych gości. Będą zachwyceni cudownym aromatem białego wina i strukturą serowego sosu jaką daje gorgonzola. Obiecuję, że będzie wyśmienicie i każdy poprosi o dokładkę. Może od razu przygotuj więcej 🙂
Jest to danie kuchni włoskiej więc wybrałam klasyczny włoski makaron tagliatelle. Pochodzi z regionu Emilia-Romagna i jest w kształcie długich, płaskich wstążek. Jego porowata i szorstka faktura jest wprost idealna do gęstych sosów. Jeśli nie masz takiego pod ręką a znajomi prawie pukają do drzwi, wybierz taki który akurat masz w szafce i nie przejmuj się tym ani trochę. Zobaczysz – oni i tak będą zachwyceni.
Piękne jest to w jaki sposób włosi robią swoje makarony. Nie musi on topić się w sosie, wystarczy że jest nim oblepiony. Śmietanka i gorgonzola tworzą delikatny, kremowy sos, który fajnie wtopi się w makaron ale nie obciąży go. Dodatek białego wytrawnego wina i łosoś nadają temu daniu wykwintności i niezwykle eleganckiego stylu. Nie ma w tym nic trudnego a przygotowanie zajmie ci zaledwie 20 minut. Dlatego to idealne, kryzysowe danie dla niespodziewanych gości lub kiedy coś nam nie wyszło i nie mamy czasu na kolejny długo pieczony i drogi obiad. Możemy zaczynać?
Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos
- 200 g śmietanki 30% (możesz 100 g śmietanki zastąpić śmietaną 18%)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 125 g łososia wędzonego na zimno
- 100 g gorgonzoli
- pieprz czarny, pieprz cayenne
Instrukcje
- Zagotuj wodę z solą i oliwą, ugotuj w niej makaron al'dente. Odlej wodę z makaronu i odstaw jeśli sos jeszcze nie jest gotowy.
- Podczas gotowania makaronu przyrządzaj sos.
- Śmietankę podgrzej powoli, nie zagotuj. Wino podgrzej w drugim garnku, kiedy bąbelki zaczną unosić się do góry zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Do śmietanki delikatnie wlej wino i dokładnie wymieszaj. Dodaj łososia i gorgonzolę, wymieszaj. Dopraw pieprzem do smaku.
- Sos zaczyna gęstnieć. Wkładamy do niego makaron i na małym ogniu bez przykrycia redukujemy, czekamy aż makaron wchłonie sos.
- Jeśli makaron nie wchłonie całego sosu (a pewnie tak będzie) po prostu przełóż makaron na talerze i polej delikatnie pozostałym sosem.
- Ja podałam ze szczypiorem ale możesz również użyć świeżej kolendry lub natki pietruszki.
www.slodkiegotowanie.pl