Czekoladowe jajka wielkanocne

Ciasta i desery | Święta

Czekoladowe jajka wielkanocne

30 minut + 2 godziny chłodzenie

W tym roku możecie mieć własnoręcznie zrobione domowe czekoladowe jajka wielkanocne. Są przepyszne, słodkie i wyglądają uroczo prawda? Na wstępnie powiem, że nie są trudne, ale pracochłonne. W zależności od tego, jaki zamarzy Wam się wzorek, tyle zejdzie z czekoladowymi pisankami. Obiecuję jednak, że każdy sobie poradzi i będzie to świetna zabawa 🙂 .

Te czekoladowe jajka trufle zrobione są z ciasteczek typu oreo. Możecie użyć oryginalnych ciasteczek oreo. Ja w tym przepisie użyłam trochę tańszej wersji ciasteczek – Neo z Lidla. Smakują bardzo podobnie a cena niższa – jednak jak kto woli 🙂 .

Kilka słów o tym, jak zrobić czekoladowe jajka. Zmielcie ciasteczka za pomocą malaksera. Jeśli go nie posiadacie – wrzućcie ciasteczka w szczelny woreczek do pakowania i pokruszcie dokładnie. Następnie dodajcie twaróg sernikowy i dokładnie wymieszajcie. Uformujcie jajka, poukładajcie na pergaminie i do lodówki aż stwardnieją. Kiedy jajka będą twarde rozpuście w kąpieli wodnej czekoladę gorzką lub deserową. W zależności od tego, jakiej konsystencji będzie czekolada po rozpuszczeniu, dodajcie masło – najpierw łyżkę i wymieszajcie – jeśli jest za gęsta, dodajcie kolejną.

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej. Pozwólcie czekoladzie roztopić się prawie w całości, a następnie zdejmijcie z ognia. Mieszajcie, niech rozpuści się do końca i dodajcie masło, jeśli uznacie, że jest potrzebne.

Kiedy już macie czekoladę możecie zabrać się za obtaczanie jajek. Mam dwa sposoby:

  • Nadziewajcie jajka na grubą wykałaczkę i zanurzajcie w czekoladzie z każdej strony
  • Za pomocą dwóch widelców turlajcie w czekoladzie jajka, a następnie pozwólcie im ociec z nadmiaru czekolady

Obtoczone w czekoladzie jajka lądują na pergaminie i wracają do lodówki do całkowitego stężenia czekolady. Wtedy możecie rozpuścić dobrej jakości białą czekoladę w kąpieli wodnej. Tak jak było w przypadku ciemnej czekolady dodajcie masło, jeśli uznacie, że czekolada jest zbyt gęsta. Malujcie wzorki na jajkach za pomocą wykałaczki, widelca lub szprycy z odpowiednią końcówką. Gotowe jajka muszą jeszcze schłodzić się w lodówce, zanim je podacie. Każde jajko ułożyłam w papierowej foremce do babeczek. To co, spróbujecie zaskoczyć bliskich w te święta?

Więcej prostych czekoladowych przepisów:

Czekoladowy fudge z 3 składników

Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Trufle oreo. Czekoladowe jajka wielkanocne - domowe pisanki Trufle oreo. Czekoladowe jajka wielkanocne - domowe pisankiTrufle oreo. Czekoladowe jajka wielkanocne - domowe pisankiTrufle oreo. Czekoladowe jajka wielkanocne - domowe pisanki

Słodkie Gotowanie

Czekoladowe jajka wielkanocne

Ilość porcji: 15-18 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny chłodzenie

Składniki

  • 2 opakowania ciasteczek typu oreo (użyłam Neo z Lidla) razem ok. 40 ciasteczek
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 100 g białej czekolady
  • ok. 4 łyżki masła

Instrukcje

  1. Zmiel ciasteczka za pomocą malaksera. Jeśli go nie posiadasz - wrzuć ciasteczka w szczelny woreczek do pakowania i pokrusz dokładnie.
  2. Do zmielonych ciasteczek dodaj twaróg sernikowy i dokładnie wymieszaj.
  3. Uformujcie jajka poukładaj na pergaminie i do lodówki aż stwardnieją.
  4. Kiedy jajka będą twarde rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę gorzką lub deserową. W zależności od tego, jakiej konsystencji będzie czekolada po rozpuszczeniu, dodaj masło - najpierw łyżkę i wymieszaj - jeśli jest za gęsta, dodaj kolejną.
  5. Jajka obtocz w czekoladzie. Mam dwa sposoby: nadziewaj jajka na grubą wykałaczkę i zanurzaj w czekoladzie z każdej strony. Lub za pomocą dwóch widelców turlaj w czekoladzie jajka, a następnie pozwól im ociec z nadmiaru czekolady.
  6. Schłodź jajka w lodówce. Następnie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodaj po łyżce masła aby rozrzedzić czekoladę.
  7. Maluj wzorki na jajkach za pomocą wykałaczki, widelca lub szprycy z odpowiednią końcówką. Gotowe jajka muszą jeszcze schłodzić się w lodówce, zanim je podasz.
  8. Każde jajko ułożyłam w papierowej foremce do babeczek.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *