Domowe batony owsiane z masłem orzechowym

Ciasta i desery | Fit

Domowe batony owsiane z masłem orzechowym

15 minut + 1,5 godziny chłodzenie

Ten przepis na domowe batony owsiane z masłem orzechowym jest łatwy, przygotowany z prostych składników: masło orzechowe, płatki owsiane, syrop klonowy, orzeszki ziemne i czekolada. Naturalnie wysokobiałkowy, bezglutenowy batonik, a co najważniejsze zdrowszy od gotowego kolegi. Nie wymaga pieczenia – mnie to baaardzo cieszy, bo często wiąże się to z bardzo krótkim czasem wykonania lub z możliwością przygotowania w wyjątkowych warunkach.

Te batoniki smakują trochę jak chałwa – nasze pierwsze skojarzenie po ugryzieniu – dlaczego? Nie mam pojęcia 🙂 spróbujcie sami.

Do przygotowania domowych batonów owsianych potrzebujecie:

  • Masło orzechowe: bez różnicy, które wybierzecie smoothie czy crunchy, lub masło migdałowe – wybierzcie sami 🙂
  • Syrop klonowy: miód lub syrop z agawy też będą dobre
  • Płatki owsiane: użyłam górskich, ale możecie wybrać błyskawiczne dla ułatwienia i usprawnienia przepisu
  • Orzechy: ja użyłam tylko orzechów arachidowych, ale idealnie wpasują się migdały – zwłaszcza kiedy masło orzechowe zamienicie na masło migdałowe 🙂
  • Ekstrakt waniliowy: musi pachnieć!
  • Sól: do podkreślenia słodkiego (i nie tylko) smaku
  • Czekolada: użyłam deserowej, ale gorzka będzie zdrowsza i świetnie się zgra z całością, więc wybierzcie sami

Uwaga! Po przygotowaniu batonów przetrzymujcie je w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Batony trzymane w lodówce trochę bardziej się kruszą.

Szukacie przepisów na batoniki lub słodkie FIT przekąski? Tutaj znajdziecie kilka przepisów:

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Fit kasza manna o smaku szarlotki

Kakaowy placek owsiany z patelni

Fit lody bananowo czekoladowe

Najlepsze domowe zdrowe fit batony owsiane z masłem orzechowym oblane czekoladąNajlepsze domowe zdrowe fit batony owsiane z masłem orzechowym oblane czekoladą Najlepsze domowe zdrowe fit batony owsiane z masłem orzechowym oblane czekoladąNajlepsze domowe zdrowe fit batony owsiane z masłem orzechowym oblane czekoladą

Słodkie Gotowanie

Domowe batony owsiane z masłem orzechowym

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 15 minut + 1,5 godziny chłodzenie

Składniki

  • 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 80-100 g orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
  • 150 g masła orzechowego niesolonego (smoothie lub crunchy)
  • 80-100 g syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 czekolada deserowa lub gorzka (80-100 g)

Instrukcje

  1. Jeśli używasz płatków owsianych górskich, wrzuć je do kielicha blendera i bardzo delikatnie rozdrobnij (uważaj, aby nie powstała mąką!). Jeśli masz płatki owsiane błyskawiczne pomiń ten krok.
  2. Rozgrzej patelnię i wrzuć płatki owsiane, praż je przez 6-8 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Przesyp do miski.
  3. Orzeszki ziemne lekko pokrusz, najlepiej za pomocą blendera. Wrzuć do miski z uprażonymi płatkami owsianymi.
  4. W garnku lub patelni podgrzej masło orzechowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sól. Podgrzewaj tylko do momentu wymieszania składników. Zdejmij z ognia i dodaj mieszankę płatków i orzechów.
  5. Dokładnie wymieszaj, najpierw łyżką, później ręką. Dodaj jeszcze kilka niepokruszonych orzeszków ziemnych i wymieszaj.
  6. Do wyłożonej pergaminem foremki wyłóż masę na grubość ok. 2 cm. Włóż do lodówki i pozostaw na 1 godzinę.
  7. Wyjmij masę z lodówki i pokrój na batony.
  8. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  9. Zanurzaj w czekoladzie spód batoników. Resztą czekolady skrop batony po wierzchu. Włóż do lodówki aby czekolada stężała i gotowe
  10. Przechowuj w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *