Ciasta i desery | Fit
Domowe batony owsiane z masłem orzechowym
15 minut + 1,5 godziny chłodzenie
Ten przepis na domowe batony owsiane z masłem orzechowym jest łatwy, przygotowany z prostych składników: masło orzechowe, płatki owsiane, syrop klonowy, orzeszki ziemne i czekolada. Naturalnie wysokobiałkowy, bezglutenowy batonik, a co najważniejsze zdrowszy od gotowego kolegi. Nie wymaga pieczenia – mnie to baaardzo cieszy, bo często wiąże się to z bardzo krótkim czasem wykonania lub z możliwością przygotowania w wyjątkowych warunkach.
Te batoniki smakują trochę jak chałwa – nasze pierwsze skojarzenie po ugryzieniu – dlaczego? Nie mam pojęcia 🙂 spróbujcie sami.
Do przygotowania domowych batonów owsianych potrzebujecie:
- Masło orzechowe: bez różnicy, które wybierzecie smoothie czy crunchy, lub masło migdałowe – wybierzcie sami 🙂
- Syrop klonowy: miód lub syrop z agawy też będą dobre
- Płatki owsiane: użyłam górskich, ale możecie wybrać błyskawiczne dla ułatwienia i usprawnienia przepisu
- Orzechy: ja użyłam tylko orzechów arachidowych, ale idealnie wpasują się migdały – zwłaszcza kiedy masło orzechowe zamienicie na masło migdałowe 🙂
- Ekstrakt waniliowy: musi pachnieć!
- Sól: do podkreślenia słodkiego (i nie tylko) smaku
- Czekolada: użyłam deserowej, ale gorzka będzie zdrowsza i świetnie się zgra z całością, więc wybierzcie sami
Uwaga! Po przygotowaniu batonów przetrzymujcie je w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Batony trzymane w lodówce trochę bardziej się kruszą.
Szukacie przepisów na batoniki lub słodkie FIT przekąski? Tutaj znajdziecie kilka przepisów:
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Kakaowy placek owsiany z patelni
Domowe batony owsiane z masłem orzechowym
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut + 1,5 godziny chłodzenie
Składniki
- 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
- 80-100 g orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
- 150 g masła orzechowego niesolonego (smoothie lub crunchy)
- 80-100 g syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 czekolada deserowa lub gorzka (80-100 g)
Instrukcje
- Jeśli używasz płatków owsianych górskich, wrzuć je do kielicha blendera i bardzo delikatnie rozdrobnij (uważaj, aby nie powstała mąką!). Jeśli masz płatki owsiane błyskawiczne pomiń ten krok.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć płatki owsiane, praż je przez 6-8 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Przesyp do miski.
- Orzeszki ziemne lekko pokrusz, najlepiej za pomocą blendera. Wrzuć do miski z uprażonymi płatkami owsianymi.
- W garnku lub patelni podgrzej masło orzechowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sól. Podgrzewaj tylko do momentu wymieszania składników. Zdejmij z ognia i dodaj mieszankę płatków i orzechów.
- Dokładnie wymieszaj, najpierw łyżką, później ręką. Dodaj jeszcze kilka niepokruszonych orzeszków ziemnych i wymieszaj.
- Do wyłożonej pergaminem foremki wyłóż masę na grubość ok. 2 cm. Włóż do lodówki i pozostaw na 1 godzinę.
- Wyjmij masę z lodówki i pokrój na batony.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Zanurzaj w czekoladzie spód batoników. Resztą czekolady skrop batony po wierzchu. Włóż do lodówki aby czekolada stężała i gotowe
- Przechowuj w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
www.slodkiegotowanie.pl
Takiego batona to bym z chęcią zjadła,rewelacja 🙂
Chwila pracy a tyle dobrego jedzenia 🙂
Robiłam te batoniki kilka razy i są świetne. Dobrze się formują i kroją. Ładnie zapakowane są dobrym prezentem a zabrane w gości szybko znikają. Razem z mężem zabieramy je w góry jako batoniki energetyczne. Dziękuję za ten przepis.
Rewelacja! Najlepszy batonik owsiany, jaki kiedykolwiek zrobiłam.
Pyszne są! Dziś je robiłam, modyfikując nieco przepis i do masła orzechowego dodałam krem z all nutrition – boskie wyszły! Polałam czekoladą 70% i są słodkie tak jak lubię 🙂