Ciasta i desery | Fit
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
10 minut + 120 minut chłodzenia
Te domowe i zdrowsze od kupnej wersji batoniki są idealnym wypełnieniem do obiadu lub jako szybka przekąska w terenie. Orzechowo-białkowe batony z tego przepisu zrobicie w kilka minut i bez pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje tutaj czekanie. Tak, wiem to najtrudniejszy proces 🙂 . Według mnie w smaku przypominają popularny batonik Snickers z małą różnicą 🙂 są lepsze i zdrowsze!
Pomyślcie sobie, że macie wolny dzień i spędzacie go w domu z dziećmi, książką, kubkiem pachnącej kawy lub czyniąc cokolwiek innego. Wiem, jak to się zazwyczaj kończy, bo siedzenie w domu zawsze namawia do zaglądania do lodówki, nawet kiedy nie jesteście głodni. A może tylko ja tak mam? 🙂 W każdym razie, kiedy zrobicie te orzechowo-białkowe batoniki będziecie mogli sięgnąć do lodówki po zdrowszą, mało tego pyszniejszą wersję sklepowej przekąski. A jak wiecie w sklepie ciężko znaleźć dobrej jakości słodycze. Zazwyczaj zawierają cukier, cukier, CUKIER! Za mało białka, za dużo tłuszczu i wydanych pieniędzy. Zrezygnujcie z nich i spróbujcie sami stworzyć batoniki na kryzysowe sytuacje. Ten przepis rekompensuje wszystko: smak, zmniejszoną ilość niezdrowego tłuszczu i cukrów na rzecz białka, zaoszczędzone pieniądze i lepsze samopoczucie. Pamiętajcie, że białko tak naprawdę pozwala nam się szybciej najeść i nasyca na dłużej.
Więcej zdrowych przekąsek:
Dietetyczne ciasteczka z olejem kokosowym
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Ilość porcji: 7-8
Czas przygotowania: 10 minut + 120 minut chłodzenia
Składniki
- 80 g masła orzechowego
- 100 g płatków owsianych lub musli
- 160 g odżywki białkowej dowolnej (najlepiej czekoladowej, orzechowej lub waniliowej)
- 20 g niesłodzonego kakao
- 30 g drobno zmielonego siemienia lnianego
- 20 g syropu klonowego
- 30 g orzechów (ja dodałam same migdały)
- 120-150 ml letniej wody
Instrukcje
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, odżywkę białkową, siemię lniane, kakao, syrop klonowy i masło orzechowe. Najlepiej zrób to ręką.
- Do wymieszanej masy dolewaj wodę. Możesz potrzebować jej mniej lub więcej niż podałam.
- Masa ma być gęsta, ale lekko wilgotna i dokładnie wymieszana.
- Na koniec dodaj orzechy, wbij je w powstałe ciasto i ugniataj w rękach.
- Gotową masę włóż do woreczka i uformuj równy prostokąt lub tak jak ja, wyłóż dowolną formę papierem do pieczenia i ugniataj aż masa będzie równa.
- Włóż do zamrażalnika i pozostaw na co najmniej 2 godziny. Wyjmij i pokrój na prostokątne batoniki. Przechowuj w lodówce, zamknięte w pudełku.
www.slodkiegotowanie.pl
Rzeczywiście smakuje jak Snickers ! Fajny przepis tylko u mnie wyszło trochę gumiaste… Tak ma być, czy może przesadziłam z wodą?
Moje też były lekko gumowe ale nie klejące. Są troszkę gumowe przez sporą ilość siemienia lnianego. Najważniejsze, że smakowały 🙂 Pozdrawiam!
Jakby ktoś szukał to całość ma 2010 kcal, białko 160g, węglowodany 114g, tłuszcze 101g.
Pozdrawiam
Oooo dziękuję 🙂 wychodzi na to, że jeden batonik ma ok. 250 kcal, nie tak źle zważywszy na to, że jeden wystarczy w zupełności, dodaje dużo energii i jest zdrowym zamiennikiem 🙂 .