Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Ciasta i desery | Fit

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

10 minut + 120 minut chłodzenia

Te domowe i zdrowsze od kupnej wersji batoniki są idealnym wypełnieniem do obiadu lub jako szybka przekąska w terenie. Orzechowo-białkowe batony z tego przepisu zrobicie w kilka minut i bez pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje tutaj czekanie. Tak, wiem to najtrudniejszy proces 🙂 . Według mnie w smaku przypominają popularny batonik Snickers z małą różnicą 🙂 są lepsze i zdrowsze!

Pomyślcie sobie, że macie wolny dzień i spędzacie go w domu z dziećmi, książką, kubkiem pachnącej kawy lub czyniąc cokolwiek innego. Wiem, jak to się zazwyczaj kończy, bo siedzenie w domu zawsze namawia do zaglądania do lodówki, nawet kiedy nie jesteście głodni. A może tylko ja tak mam? 🙂 W każdym razie, kiedy zrobicie te orzechowo-białkowe batoniki będziecie mogli sięgnąć do lodówki po zdrowszą, mało tego pyszniejszą wersję sklepowej przekąski. A jak wiecie w sklepie ciężko znaleźć dobrej jakości słodycze. Zazwyczaj zawierają cukier, cukier, CUKIER! Za mało białka, za dużo tłuszczu i wydanych pieniędzy. Zrezygnujcie z nich i spróbujcie sami stworzyć batoniki na kryzysowe sytuacje. Ten przepis rekompensuje wszystko: smak, zmniejszoną ilość niezdrowego tłuszczu i cukrów na rzecz białka, zaoszczędzone pieniądze i lepsze samopoczucie. Pamiętajcie, że białko tak naprawdę pozwala nam się szybciej najeść i nasyca na dłużej.

Więcej zdrowych przekąsek:

Dietetyczne ciasteczka z olejem kokosowym

Grillowane banany z czekoladą

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Orzechowo-bialkowe-batony-bez-pieczenia Orzechowo-bialkowe-batony-bez-pieczenia Orzechowo-bialkowe-batony-bez-pieczenia Orzechowo-bialkowe-batony-bez-pieczenia Orzechowo-bialkowe-batony-bez-pieczeniaOrzechowo-bialkowe-batony-bez-pieczenia Orzechowo-bialkowe-batony-bez-pieczenia

Słodkie Gotowanie

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Ilość porcji: 7-8

Czas przygotowania: 10 minut + 120 minut chłodzenia

Składniki

  • 80 g masła orzechowego
  • 100 g płatków owsianych lub musli
  • 160 g odżywki białkowej dowolnej (najlepiej czekoladowej, orzechowej lub waniliowej)
  • 20 g niesłodzonego kakao
  • 30 g drobno zmielonego siemienia lnianego
  • 20 g syropu klonowego
  • 30 g orzechów (ja dodałam same migdały)
  • 120-150 ml letniej wody

Instrukcje

  1. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, odżywkę białkową, siemię lniane, kakao, syrop klonowy i masło orzechowe. Najlepiej zrób to ręką.
  2. Do wymieszanej masy dolewaj wodę. Możesz potrzebować jej mniej lub więcej niż podałam.
  3. Masa ma być gęsta, ale lekko wilgotna i dokładnie wymieszana.
  4. Na koniec dodaj orzechy, wbij je w powstałe ciasto i ugniataj w rękach.
  5. Gotową masę włóż do woreczka i uformuj równy prostokąt lub tak jak ja, wyłóż dowolną formę papierem do pieczenia i ugniataj aż masa będzie równa.
  6. Włóż do zamrażalnika i pozostaw na co najmniej 2 godziny. Wyjmij i pokrój na prostokątne batoniki. Przechowuj w lodówce, zamknięte w pudełku.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Agnieszka -

    Rzeczywiście smakuje jak Snickers ! Fajny przepis tylko u mnie wyszło trochę gumiaste… Tak ma być, czy może przesadziłam z wodą?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *