Ciasta i desery | Fit
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
10 minut + 120 minut chłodzenia
Te domowe i zdrowsze od kupnej wersji batoniki są idealnym wypełnieniem do obiadu lub jako szybka przekąska w terenie. Orzechowo-białkowe batony z tego przepisu zrobicie w kilka minut i bez pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje tutaj czekanie. Tak, wiem to najtrudniejszy proces 🙂 . Według mnie w smaku przypominają popularny batonik Snickers z małą różnicą 🙂 są lepsze i zdrowsze!
Pomyślcie sobie, że macie wolny dzień i spędzacie go w domu z dziećmi, książką, kubkiem pachnącej kawy lub czyniąc cokolwiek innego. Wiem, jak to się zazwyczaj kończy, bo siedzenie w domu zawsze namawia do zaglądania do lodówki, nawet kiedy nie jesteście głodni. A może tylko ja tak mam? 🙂 W każdym razie, kiedy zrobicie te orzechowo-białkowe batoniki będziecie mogli sięgnąć do lodówki po zdrowszą, mało tego pyszniejszą wersję sklepowej przekąski. A jak wiecie w sklepie ciężko znaleźć dobrej jakości słodycze. Zazwyczaj zawierają cukier, cukier, CUKIER! Za mało białka, za dużo tłuszczu i wydanych pieniędzy. Zrezygnujcie z nich i spróbujcie sami stworzyć batoniki na kryzysowe sytuacje. Ten przepis rekompensuje wszystko: smak, zmniejszoną ilość niezdrowego tłuszczu i cukrów na rzecz białka, zaoszczędzone pieniądze i lepsze samopoczucie. Pamiętajcie, że białko tak naprawdę pozwala nam się szybciej najeść i nasyca na dłużej.
Więcej zdrowych przekąsek:
Dietetyczne ciasteczka z olejem kokosowym
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Ilość porcji: 7-8
Czas przygotowania: 10 minut + 120 minut chłodzenia
Składniki
- 80 g masła orzechowego
- 100 g płatków owsianych lub musli
- 160 g odżywki białkowej dowolnej (najlepiej czekoladowej, orzechowej lub waniliowej)
- 20 g niesłodzonego kakao
- 30 g drobno zmielonego siemienia lnianego
- 20 g syropu klonowego
- 30 g orzechów (ja dodałam same migdały)
- 120-150 ml letniej wody
Instrukcje
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, odżywkę białkową, siemię lniane, kakao, syrop klonowy i masło orzechowe. Najlepiej zrób to ręką.
- Do wymieszanej masy dolewaj wodę. Możesz potrzebować jej mniej lub więcej niż podałam.
- Masa ma być gęsta, ale lekko wilgotna i dokładnie wymieszana.
- Na koniec dodaj orzechy, wbij je w powstałe ciasto i ugniataj w rękach.
- Gotową masę włóż do woreczka i uformuj równy prostokąt lub tak jak ja, wyłóż dowolną formę papierem do pieczenia i ugniataj aż masa będzie równa.
- Włóż do zamrażalnika i pozostaw na co najmniej 2 godziny. Wyjmij i pokrój na prostokątne batoniki. Przechowuj w lodówce, zamknięte w pudełku.
www.slodkiegotowanie.pl
Rzeczywiście smakuje jak Snickers ! Fajny przepis tylko u mnie wyszło trochę gumiaste… Tak ma być, czy może przesadziłam z wodą?
Moje też były lekko gumowe ale nie klejące. Są troszkę gumowe przez sporą ilość siemienia lnianego. Najważniejsze, że smakowały 🙂 Pozdrawiam!
Jakby ktoś szukał to całość ma 2010 kcal, białko 160g, węglowodany 114g, tłuszcze 101g.
Pozdrawiam
Oooo dziękuję 🙂 wychodzi na to, że jeden batonik ma ok. 250 kcal, nie tak źle zważywszy na to, że jeden wystarczy w zupełności, dodaje dużo energii i jest zdrowym zamiennikiem 🙂 .
Dzień dobry. Co można dać zamiast odżywki białkowej, której nie mam i nie chcę kupować? Pozdrawiam😊
Dzień dobry,
Jak sama nazwa mówi, batoniki białkowe. Trudno zamienić odżywkę białkową w tym przypadku, jednak może Pani spróbować np.: mleko w proszku, mąkę kokosową, owsianą, migdałową. Taka podmiana na pewno wpłynie na smak batonów ale nie powinna na konsystencję 🙂
Pozdrawiam
Witam czy mogę zamiast siemienia dać np migdały czy nasiona chia?
Pozdrawiam serdecznie
Dodałam siemię lniane dla struktury batonów, skleja całość i nadaje lekko gumową konsystencję. Możesz spróbować z mąką migdałową lub kokosową. Jednak uważam, ze najlepsze i tak będzie mielone siemię (nie zmieni smaku batonów). Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry! Jak długo mniej więcej można przechowywać takie batony w lodówce? 🙂
myślę, że nie dłużej niż 3-4 dni, ale batony można mrozić 🙂
Bardzo dobry przepis ja w swoim zmieliłem siemie z migdałami w pyłek i też robi robote mieszkając z Holandii zamiast płacić za jednego 2 euro wole robić je samemu 😉
Batonik pyszny, zaskakująco dobry jak na dodatek białka. Dziękuję za przepis 🙂
Super przepis. Zamiast syropu klonowego dodałem miód a smak zwykłej odżywki poprawiłem skórką z pomarańczy.
Sam pomysł bardzo fajny, ale wymaga zmodyfikowania. Batony wychodzą bardzo, bardzo gumiaste. Przyklejają się dosłownie do wszystkiego 😱