Dietetyczne ciasteczka owsiane z olejem kokosowym

Ciasta i desery | Fit

Dietetyczne ciasteczka owsiane z olejem kokosowym

10 minut + 20 minut pieczenie

Ciasteczka wymyśliłam kilka dni temu. Użyłam tylko tych składników, na które zwracam szczególną uwagę w mojej diecie.

Ciasteczka nie są zupełnie kruche, czyli takie, jakie chciałam uzyskać. Są raczej lekko miękkie i pachnące bananami.

Postanowiłam zaryzykować 😀 i poczęstowałam nimi znajomych. Ktoś po zrobieniu pierwszego kęsa oznajmił mi, że to idealne ciasteczka na drugie śniadanie. Byłam zachwycona! Właśnie o taki efekt mi chodziło. Miały być zdrowe i smaczne a do tego nie za słodkie i pożywne.

Wiecie, że to mało spotykane zjawisko, kiedy ciasteczka są w pełni legalne i jednocześnie takie pyszne? Taaaak! Fajnie, że istnieją słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂 .

Dietetyczne ciasteczka owsiane z olejem kokosowym Dietetyczne ciasteczka owsiane z olejem kokosowym Dietetyczne ciasteczka owsiane z olejem kokosowym Dietetyczne ciasteczka owsiane z olejem kokosowym

Słodkie Gotowanie

Dietetyczne ciasteczka owsiane z olejem kokosowym

Ilość porcji: 13-15 sztuk

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenie

Składniki

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 średniej wielkości banan (ok. 140 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (60 g)
  • 70 g kefiru
  • 3 łyżki brązowego cukru (40 g)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1 łyżce mleka

Instrukcje

  1. Płatki owsiane delikatnie rozdrobnij za pomocą blendera lub użyj mąki owsianej.
  2. Banana rozgnieć widelcem do konsystencji musu. Rozpuść olej.
  3. Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca lub łyżki. Wymieszaną masę włóż do lodówki na ok. 10 minut (ułatwi to rozkładanie ciastek na papierze do pieczenia, ale nie musisz tego robić).
  4. Ciastka nabieraj łyżką, mniej więcej do połowy łyżki i układaj do foremki wyłożonej papierem. Lekko zgniataj i rozciągaj je, aby były płaskie.
  5. Włóż do nagrzanego piekarnika do 190°C z termoobiegiem i piecz przez 20 minut.
  6. Ciasta wyjmij na kratkę aby ostygły.
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką mleka.
  8. Kiedy ciastka ostygną, posmaruj ich spód roztopioną czekoladą i odczekaj aż stężeje na ciastkach. Możesz włożyć do lodówki aby przyspieszyć ten proces.
  9. Ciasta są najlepsze następnego dnia :) .

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *