Ciasta i desery | Fit
Zdrowe kulki mocy z komosą ryżową
10 minut + 15 minut gotowanie
Czasami będąc na diecie lub po prostu trzymając się zdrowej żywności (dla siebie lub swoich bliskich), każdy ma ochotę na coś słodkiego. Jak możecie zgadnąć, jestem kobietą i wiem co mówię 🙂 . Ratuję się wtedy kakaowym plackiem owsianym z patelni i wierzcie mi, że to zazwyczaj wystarcza. Zjem pół takiego placka z ulubionym smakiem odżywki białkowej (aktualnie kończę smak piernikowy 🙂 ) z owocami sezonowymi. Tym sposobem słodyczy mam dość na co najmniej dzień. A do tego głowa spokojna, bo przecież ten placek to samo zdrowie. Czasami mam ochotę na coś innego i wtedy przychodzą z pomocą różne ekspresowe kulki, smażone owoce albo smoothie (tak ono też potrafi być tak słodkie, a jednocześnie zdrowe, że robi jako zamiennik słodyczy).
Dzisiaj mam dla Was zdrowe kulki mocy z komosą ryżową. Smakują jak… hmmm mi przypominają raffaello i na zjedzeniu jednej się nie kończy. Pomimo tego, że powstają na bazie quinoa to jest to prawie nie do odgadnięcia. Chodzi mi o to, że czasami to, co zdrowe po prostu nam nie smakuje (do tych smaków trzeba się przyzwyczaić). Jeśli chodzi o te kulki to całe zawarte w nich zdrowie jest niewyczuwalne 🙂 , a jednak jest i robi swoje 🙂 .
Zapraszam po więcej moich zdrowych FIT przepisów na słodkości:
Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia
Domowe batony owsiane z masłem orzechowym
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Zdrowe kulki mocy z komosą ryżową
Ilość porcji: 18 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut gotowanie
Składniki
- 50 g komosy ryżowej białej (po ugotowaniu ok. 160 g)
- 70 g płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
- 120 g masła orzechowego
- 70 g miodu lub syropu klonowego
- 40 g migdałów
- 40 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 30-40 g żurawiny suszonej
Instrukcje
- Komosę ryżową (quinoa) przepłukaj i ugotuj według instrukcji na opakowaniu ok. 12 minut i ostudź.
- Płatki owsiane górskie zmiel lekko, a jeśli używasz płatków owsianych błyskawicznych to wsyp takie do dużej miski razem z komosą ryżową.
- Pokrój orzechy i żurawinę na mniejsze kawałki i wsyp do miski z płatkami.
- Dodaj wiórki kokosowe, miód i masło orzechowe.
- Wszystko wymieszaj łyżką. Nabieraj łyżką niedużą ilość masy i formuj kulki.
- Przechowuj w lodówce.
www.slodkiegotowanie.pl