Fit kasza manna o smaku szarlotki

Ciasta i desery | Fit

Fit kasza manna o smaku szarlotki

15 minut

Śniadanie to mój ulubiony moment w ciągu dnia. Zanim zasnę, myślę co zjem na śniadanie – dziwne? Wcale nie, bo jest tyle pysznych pomysłów, które najlepiej smakują właśnie na śniadanie, że nie mogę się doczekać, co będzie jutro. Jajecznica, owsianka, placek owsiany, naleśniki, omlet, jaja na miękko, sadzone czy kasze na słodko? I sami powiedźcie, jak tu się zdecydować i wytrzymać do rana, kiedy to tylko niewielki procent wszystkich pysznych pomysłów na śniadania?

To fit kasza manna o smaku szarlotki, bo po pierwsze zawiera odżywkę białkową (tym razem o smaku szarlotki), po drugie dodaję pełną łyżkę mojego ulubionego masła orzechowego, a po trzecie są pyszne świeże owoce. Nie zapominając o mojej ulubionej śniadaniowej konsystencji „papki” 😀 jaką daje kasza manna, owsianka czy jajecznica.

Macie swoje ulubione śniadanie, którego nie podmienicie na nic innego?

Kasza manna jest drobnoziarnistą kaszą otrzymywaną z ziaren pszenicy. Znaleźć możecie różne rodzaje kaszy manny jak np. razową, orkiszową czy błyskawiczną.

Ostatnio zjedliśmy kaszę z tego przepisu po treningu, a dlaczego? Po treningu zaleca się przyjąć węglowodany proste i białko w odpowiednich proporcjach. Kasza manna zalicza się właśnie do węglowodanów prostych, do tego owoce, odżywka białkowa i mleko dają prawie idealny posiłek potreningowy.

Więcej fit przepisów znajdziecie tutaj:

Cytrynowa kasza jaglana

Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym

Makaron penne z pieczarkami i pesto orzechowym

Fit kasza manna o smaku szarlotki. Zdrowy deser z jabłkami Fit kasza manna o smaku szarlotki. Zdrowy deser z jabłkami

Słodkie Gotowanie

Fit kasza manna o smaku szarlotki

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 100 g kaszy manny
  • 500 ml mleka 
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka odżywki białkowej (ja użyłam smaku szarlotka ale może być np: waniliowy, śmietankowy, czekoladowy lub inny)
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Instrukcje

  1. Jabłko pokrój w kostkę, na patelni nieprzywierającej rozpuść łyżkę masła i wrzuć jabłka. Smaż na średnim ogniu, dodaj cynamon i cukier wanilinowy, wymieszaj i podsmażaj do momentu aż jabłko zmięknie.
  2. W garnku zagotuj mleko. Do gotującego mleka wsyp kaszkę i mieszaj. Kiedy kasza zgęstnieje dodaj masło orzechowe, sok z pomarańczy i odżywkę białkową, wymieszaj i wyłącz.
  3. Przełóż gotową kaszkę do miseczek i podawaj z usmażonym jabłkiem w cynamonie.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *