Do pracy | Fit
Smoothie z jarmużu
5 minut
Dzisiaj przepis bardzo prosty, bez gotowania, krojenia i dodawania przypraw. Smoothie z jarmużu to owoce i warzywa zalane kefirem, rozdrobnione blenderem i gotowe do spożycia. Po wszystkich ciężkich świątecznych i sylwestrowych potrawach czas na coś delikatnego, zdrowego i niemniej dobrego. Wszystko, czego potrzebujecie to 7 prostych składników. Każdy z nich zawiera cenne składniki odżywcze. Siemię lniane pomoże przywrócić prawidłowe funkcjonowanie jelit, jarmuż zawiera dużo witaminy C i K. Nie każdy może być przekonany do jarmużu – rozumiem, ale dodanie do niego soku z cytryny pomaga mu zmięknąć i podkreśla jego smak, tym samym naprawdę daje się lubić 🙂 .
Jeśli zależy Wam na wegańskim smoothie, zamieńcie kefir na mleko roślinne i zmniejszcie jego ilość do ok. 200 ml – wychodzi super zwłaszcza z mlekiem migdałowym 😉 .
Często po treningu piję smoothie z dodatkiem jarmużu. Również często dodaję białko w proszku, co bardzo polecam – dodaje słodyczy więc możecie zrezygnować ze słodzików.
Więcej Fit przepisów zobaczycie tutaj:
Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem
Kakaowy placek owsiany z patelni
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Smoothie z jarmużu
Ilość porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki
- 2-3 garści jarmużu
- 1 jabłko ze skórką
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 220 ml kefiru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Instrukcje
- Jabłko pokrój na ćwiartki lub bardzo grubą kostkę.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiel. Przelej do szklanek.
- Jeśli używasz to możesz dodać białko w proszku - dodaję go do wszystkich smoothie.
- W wersji wegańskiej kefir zamień na mleko roślinne i zmniejsz ilość do ok. 200 ml.
www.slodkiegotowanie.pl