Czekoladowy fudge z 3 składników

Ciasta i desery

Czekoladowy fudge z 3 składników

10 minut + 2 godziny chłodzenia

Jestem miłośniczką serników, ale to, co powstało z masła, czekolady i mleka skondensowanego jest genialne. Czekoladowy fudge bez wątpienia rozpływa się w ustach, ale najlepsze jest to, że wystarczy niewielki kawałek i każdy ma dość 🙂 . Przygotujecie go w 10 minut bez użycia piekarnika – dla mnie bomba!

Co to jest fudge? Słodycz inaczej zwany krówką. Tradycyjny przepis głosi, że fudge powstaje z 3 podstawowych składników: cukru, mleka i masła. Mieszankę należy podgrzewać w 116°C, a następnie podczas schładzania ubijać na gładką masę.

Na całe szczęście są też inne, prostsze sposoby, aby cieszyć się domową krówką w ulubionym smaku. Nie ma chyba prostszego i szybszego przepisu na fudge niż ten. Ja przygotowałam krówki w kąpieli wodnej. Co to znaczy? Do garnka wlałam trochę wody. Umieściłam na jego obręczy metalową miskę i podgrzewałam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników.

Jako pierwsze dodałam masło. Kiedy rozpuściło się prawie całkowicie, wrzuciłam rozdrobnioną czekoladę i mleko skondensowane. Mieszałam do momentu rozpuszczenia i przelałam do przygotowanej foremki. Trzymałam w lodówce przez ok. 2 godziny (co jest najtrudniejsze), po czym wyjęłam i pokroiłam na małe kawałki. Później lodówka otwierała się co chwilę 😀 .

Inną metodą jest rozpuszczenie składników w mikrofali lub po prostu podgrzewanie wszystkiego w garnku (jednak jest małe ryzyko, że coś się przypali) ciągle mieszając. Moim zdaniem kąpiel wodna to niezawodna metoda i taką też polecam robiąc fudge pierwszy raz.

Istnieje niezliczona ilość wariacji smakowych krówek, ja wybrałam tę najbardziej podstawową, czyli czekoladową. Ale wyobraźcie sobie krówkę z masłem orzechowym, kawą, orzechami, pomarańczową, ciasteczkami lub w dowolnym smaku. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z fudgem, ale wiem, że będzie z tego coś większego i na pewno będę się z Wami dzielić nowymi smakami 🙂 .

Więcej słodkich prostych przepisów:

Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia

Ciasto cytrynowa kostka

Czekoladowe ciasto Blondies

Czekoladowy fudge z 3 składników ciasto bez mąki i jaj Czekoladowy fudge z 3 składników ciasto bez mąki i jajCzekoladowy fudge z 3 składników ciasto bez mąki Czekoladowy fudge z 3 składników ciasto bez mąki i jaj

Słodkie Gotowanie

Czekoladowy fudge z 3 składników

Ilość porcji: 1 foremka 15 x 23

Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny chłodzenia

Składniki

  • 120 g masła
  • 500 g czekolady deserowej lub mlecznej (5x100 g tabliczek czekolady)
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego

Instrukcje

  1. Przygotuj foremkę o wymiarach co najmniej 15 x 23 cm. Wyłóż papierem i odstaw.
  2. Przygotuj garnek i miskę do rozpuszczenia produktów w kąpieli wodnej.
  3. Powoli rozpuść masło, dodaj rozdrobnioną czekoladę i mleko skondensowane.
  4. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu.
  5. Rozpuszczoną masę wylej do foremki, odstaw do przestudzenia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub prawdopodobne, że dłużej.
  6. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku, pokrojone w kostkę nawet przez 2 tygodnie.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Weronika -

    Wygląda wyśmienicie. Jednak marzy mi się takie ciasto z jakimś urozmaiceniem. Jeśli chciałabym fudge z orzechami, to wystarczy dodać drobno posiekane orzechy? Czy będzie to dobre w smaku? 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *