Ciasta i desery
Czekoladowy fudge z 3 składników
10 minut + 2 godziny chłodzenia
Jestem miłośniczką serników, ale to, co powstało z masła, czekolady i mleka skondensowanego jest genialne. Czekoladowy fudge bez wątpienia rozpływa się w ustach, ale najlepsze jest to, że wystarczy niewielki kawałek i każdy ma dość 🙂 . Przygotujecie go w 10 minut bez użycia piekarnika – dla mnie bomba!
Co to jest fudge? Słodycz inaczej zwany krówką. Tradycyjny przepis głosi, że fudge powstaje z 3 podstawowych składników: cukru, mleka i masła. Mieszankę należy podgrzewać w 116°C, a następnie podczas schładzania ubijać na gładką masę.
Na całe szczęście są też inne, prostsze sposoby, aby cieszyć się domową krówką w ulubionym smaku. Nie ma chyba prostszego i szybszego przepisu na fudge niż ten. Ja przygotowałam krówki w kąpieli wodnej. Co to znaczy? Do garnka wlałam trochę wody. Umieściłam na jego obręczy metalową miskę i podgrzewałam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników.
Jako pierwsze dodałam masło. Kiedy rozpuściło się prawie całkowicie, wrzuciłam rozdrobnioną czekoladę i mleko skondensowane. Mieszałam do momentu rozpuszczenia i przelałam do przygotowanej foremki. Trzymałam w lodówce przez ok. 2 godziny (co jest najtrudniejsze), po czym wyjęłam i pokroiłam na małe kawałki. Później lodówka otwierała się co chwilę 😀 .
Inną metodą jest rozpuszczenie składników w mikrofali lub po prostu podgrzewanie wszystkiego w garnku (jednak jest małe ryzyko, że coś się przypali) ciągle mieszając. Moim zdaniem kąpiel wodna to niezawodna metoda i taką też polecam robiąc fudge pierwszy raz.
Istnieje niezliczona ilość wariacji smakowych krówek, ja wybrałam tę najbardziej podstawową, czyli czekoladową. Ale wyobraźcie sobie krówkę z masłem orzechowym, kawą, orzechami, pomarańczową, ciasteczkami lub w dowolnym smaku. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z fudgem, ale wiem, że będzie z tego coś większego i na pewno będę się z Wami dzielić nowymi smakami 🙂 .
Więcej słodkich prostych przepisów:
Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia
Czekoladowy fudge z 3 składników
Ilość porcji: 1 foremka 15 x 23
Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny chłodzenia
Składniki
- 120 g masła
- 500 g czekolady deserowej lub mlecznej (5x100 g tabliczek czekolady)
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
Instrukcje
- Przygotuj foremkę o wymiarach co najmniej 15 x 23 cm. Wyłóż papierem i odstaw.
- Przygotuj garnek i miskę do rozpuszczenia produktów w kąpieli wodnej.
- Powoli rozpuść masło, dodaj rozdrobnioną czekoladę i mleko skondensowane.
- Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu.
- Rozpuszczoną masę wylej do foremki, odstaw do przestudzenia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub prawdopodobne, że dłużej.
- Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku, pokrojone w kostkę nawet przez 2 tygodnie.
www.slodkiegotowanie.pl
ale rozpusta czekoladowa:)
Najlepszy deser dla kogoś kto kocha czekoladę 🙂 jak ja 😀
Wygląda wyśmienicie. Jednak marzy mi się takie ciasto z jakimś urozmaiceniem. Jeśli chciałabym fudge z orzechami, to wystarczy dodać drobno posiekane orzechy? Czy będzie to dobre w smaku? 🙂
Dokładnie tak 🙂 to jest bardzo podstawowy przepis a dodatek orzechów, pokruszonych ciasteczek czy nawet kawałków toffi będzie idealnym wyborem, zachęcam do eksperymentów 🙂