Ciasta i desery
Ciasto Blondie z czekoladą
10 minut + 25 minut pieczenie
Wilgotne ciasto blondie z czekoladą….
Cała magia dzieje się w jednej misce. Bo przecież nikt nie lubi brudnych naczyń. Dlatego to szybki, czysty i niesamowicie dobry przepis na ciasto, zwłaszcza w kryzysowej sytuacji. Potrzebne składniki to podstawowe produkty, które raczej zawsze macie w domu.
Proste przepisy bardziej do mnie przemawiają. Kiedy widzę w przepisie tylko kilka składników, od razu bardziej mi się chce.
Jak wygląda przygotowanie ciasta blondie – jest jedna miska, mix produktów i otwarty przepis. Przygotujcie się, bo stworzenie ciasta zajmuje niecałą godzinę włącznie z czasem stygnięcia.
Ostrzegam, że Blondie może nie wytrzymać godziny na blacie 🙂 . Doradzam – od razu zrobić podwójną porcję.
Więcej przepisów na słodkie wilgotne kostki:
Szybkie ciasto Monte z budyniem

Ciasto Blondie z czekoladą
Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenie
Składniki
- 100 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g mąki uniwersalnej 650
- 60 g mąki chlebowej 720
- 150 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli
Instrukcje
- W misce połącz rozpuszczone masło i cukier za pomocą gumowej szpatułki.
- Dodaj jajko, żółtko, miód i wanilię. Mieszaj do połączenia składników.
- Dodaj mąkę, sól i 3/4 pokruszonej czekolady. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wlej ciasto do formy o wymiarach 20 cm x 20 cm. Na wierzch ciasta powbijaj pozostałą czekoladę.
- Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
www.slodkiegotowanie.pl