Różowa sałatka z łososiem i jajkiem

Do chleba | Boże Narodzenie

Różowa sałatka z łososiem i jajkiem

10 minut + 50 minut gotowanie

Piękna różowa sałatka z łososiem i jajkiem. Swój kolor zawdzięcza szlachetnemu burakowi. Polecam jeść buraki, zwłaszcza zimą, ponieważ wspomagają odporność. Sałatka jest pełnowartościowa i bardzo pożywna a do tego pięknie ozdobi świąteczny stół. Uważam, że jest ona bardzo uniwersalna, pasuje na Boże Narodzenie, bo zawiera łososia oraz na Wielkanoc, bo zawiera jajko. Czego chcieć więcej, uwielbiam te wielozadaniowe potrawy 🙂 .

Sałatki są jednym z prostszych dań, jakie można przygotować. Chociaż nie znam przepisu na trudną sałatkę, to ta wymaga właściwie żadnych umiejętności, a wygląda pięknie.

Więcej przepisów na sałatki, które możecie przygotować np. na Boże Narodzenie:

Sałatka z tuńczykiem

Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo

Sałatka curry z kurczakiem

 

Różowa sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i burakami Różowa sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i burakami Różowa sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i burakami Różowa sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i burakami

Słodkie Gotowanie

Różowa sałatka z łososiem i jajkiem

Ilość porcji: 2-3 bulionówki

Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut gotowanie

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1  średni/mały burak
  • 2 jajka
  • 1/2 słoika selera konserwowego (słoik 370 ml)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250 g łososia wędzonego na gorąco
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • szczypior
  • sól i pieprz do smaku

SOS:

  • 3 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • szczypta pieprzu

Instrukcje

  1. Z podanych składników przygotuj sos, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki i buraki umyj (nie obieraj) i wrzuć na wrzątek, gotuj do miękkości. Ziemniaki będą gotowe już po 20-30 minutach natomiast buraki muszą gotować się jeszcze ok. 30 minut - w zależności od wielkości.
  3. Selera i kukurydzę wrzuć na sitko i płucz pod bieżącą zimną wodą.
  4. Ugotowane ziemniaki i buraki obierz ze skórki.
  5. Selera pokrój na jeszcze mniejsze nitki, wszystkie warzywa pokrój w jak najmniejszą kostkę.
  6. Buraki zetrzyj na tarce.
  7. Łososia pokrój na drobno. Na koniec dodaj szczypior drobno pokrojony.
  8. Wszystko wymieszaj w misce z sosem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *