Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Ciasta i desery | Walentynki

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

30 minut + 30 minut pieczenie

Masz foremki w kształcie serca? Będą potrzebne 🙂 .

Przygotowałam te ciasteczka brownie z solonym karmelem z okazji walentynek, a może to po prostu wymówka, żeby upiec coś słodkiego 🙂 . W końcu każda okazja jest dobra na odrobinę słodkości. A pozostając jeszcze w klimacie walentynkowym zapytam – czy lubisz dostawać czekoladki? Ja lubię dostawać gorzkie czekolady, które później przerabiam na ciasteczka i inne słodkości 🙂 . Pozostałe słodycze, które dostaję z różnych okazji, staram się podarować komuś w prezencie. Kiedy leżą w moim pudełku na słodkości 😀 – za bardzo kuszą, a w mojej diecie jest już i tak wystarczająco dużo cukru. W końcu ktoś musi zjadać te moje wypieki – które wyjdą i też te które nie wyjdą 🙂 .

Do przygotowania tych ciasteczek możesz użyć różnych foremek (z okazji walentynek użyłam serduszek) lub nie używać ich wcale i pokroić ciasto w kostkę.

Zabierzmy się za robienie karmelu. Jest bardzo prosty, podstawowa zasada to – mieszać, mieszać, mieszać – aby nie powstały grudki. Dokładny przepis na karmel znajdziecie tutaj! A może masz swój sprawdzony przepis na karmel?

Przygotuj talerz lub płytkie naczynie, które wyłożysz papierem. Wylej na nie gorący karmel, schłodź i włóż do zamrażalnika na 20-30 minut. W tym czasie zajmij się moją ulubioną częścią 🙂 – rozpuszczaniem czekolady! Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Zostaw na chwilę do ostygnięcia (włożyłam miseczkę z rozpuszczoną czekoladą na 2 minuty do zimnej wody – to wystarczy) i wymieszaj za pomocą miksera z cukrem. Następnie dodaj jajka, wanilię, mąkę i sól. To wszystko.

Aaa zapomniałam o karmelu, pokrój go w kostkę i połowę wrzućcie do masy czekoladowej, wymieszaj i wyłóż do foremki. Pozostałe kosteczki karmelu powbijaj w różnych odległościach w ciasto i możesz piec. Upieczone ciasto musi odczekać jakiś czas, zanim je pokroisz, najlepiej niech spędzi godzinę w lodówce, wtedy łatwiej wykroić kształty foremką.

Jest też prosta metoda dla tych, którzy chcą jak najmniej pracy włożyć w te ciasteczka, a jednocześnie cieszyć się ich słodko-słonym smakiem. Możesz odpuścić przygotowanie karmelu i zastąpić go czekoladą karmelową! Jednak zachęcam do zrobienia swojego karmelu, bo jest prosty i zrobicie go w 10 minut 🙂 .

Możesz podarować słodko-słone serduszko komu chcesz, każdy będzie zachwycony i szczęśliwy. Dobrej zabawy! 🙂

Po więcej słodkich przepisów zapraszam tutaj:

Cynamonowe blondie z białą czekoladą

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Ciasto cytrynowe na maśle

Czekoladowe blondie

ciasteczka-brownie-z-solonym-karmelem ciasteczka-brownie-z-solonym-karmelem solony-karmel brownie-z-solonym-karmelem ciasteczka-brownie-z-solonym-karmelem ciasteczka-brownie-z-solonym-karmelem

Słodkie Gotowanie

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Ilość porcji: 22-24 sztuki

Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

KARMEL z tego przepisu! lub czekolada karmelowa.

CIASTO:

  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Instrukcje

KARMEL według tego przepisu!

CIASTO:

  1. W kąpieli wodnej (garnek z wodą ustaw na ogniu, na garnku zawieś miskę np: szklaną, która ma taką samą średnicę jak garnek tak żeby nie dotykała wody) na małym ogniu rozpuść połamaną czekoladę z masłem lekko rozdrobnionym (włóż produkty do miski w tym samym momencie) często mieszając.
  2. Rozpuszczoną czekoladę ostudź np: wstawiając miskę z czekoladą do zimnej wody na 2 minuty.
  3. Przelej czekoladę do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do połączenia. Dodaj jajka i wanilię i ubijaj do połączenia. Dodaj mąkę i szczyptę soli i ubijaj do połączenia.
  4. Wyjmij z zamrażalnika karmel i pokrój z grubsza w kwadraty. Połowę dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Drugą połowę karmelu odłóż na bok.
  5. Wyłóż foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm papierem do pieczenia. Wylej masę do formy i wbij w ciasto pozostały karmel.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30 minut z funkcją grzania góra-dół.
  7. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki na 1 godzinę aby łatwiej było wykroić serduszka.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *