Ciasta i desery
Łatwy solony karmel w 10 minut
10 minut
Z tym przepisem zrobienie karmelu będzie dla Was przysłowiową „bułką z masłem”. Trochę to niebezpieczne, bo solony karmel powstaje w zaledwie 10 minut, jest bardzo łatwy i mega kaloryczny. Potrzebujecie tylko 4 składników, które zawsze są pod ręką – nawet jeśli nie, to są ogólnodostępne i tanie. Solony karmel jest stworzony dla babeczek, ciast, ciasteczek, lodów, sernika, szarlotki czy czegokolwiek chcecie.
Kiedyś zrobienie karmelu wydawało mi się niezwykle trudne. Jeśli macie tak samo to obiecuję, że z tym przepisem karmel będzie dla Was jak „chleb powszedni” – najprostszy przepis na domowy deser.
Solony karmel wygląda i smakuje jak płynne złoto – jakkolwiek ono smakuje 🙂 . Jest lepki, maślany i poprawia smak każdego wypieku. Jeśli macie w domu cukier, masło, śmietankę i odrobinę soli to nie ma na co czekać, karmel będzie gotowy za 10 minut!
Jeśli jesteście gotowi?
- Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniej patelni. Do tego przepisu użyłam patelni o średnicy 21 cm. Próbowałam zwiększyć ilość składników i przygotować karmel w tej samej patelni, co nie skończyło się dobrze – cukier nie chciał się rozpuścić, a dodane do cukru masło stworzyło coś w rodzaju twardych jak skała karmelków. Morał z tego taki, że patelnia musi mieć odpowiedni rozmiar, co to znaczy? Po wysypaniu cukru na patelnię musi on przykryć całe dno i ewentualnie do 0,5 cm powyżej – warstwa cukru nie może być za gruba.
- Karmel przygotowywałam na kuchence indukcyjnej (co nie znaczy, że nie można go przygotować na kuchence gazowej lub inne) na mocy 6-7 z 9 możliwych – czyli średni ogień/moc.
- Wszystkie składniki wyjmijcie wcześniej z lodówki (masło i śmietanka), odmierzcie i zostawcie – niech będą w temperaturze pokojowej.
- Wsypcie cukier na zimną patelnię i mieszajcie łopatką sylikonową lub drewnianą. Na początek proponuję podgrzewać na mocy 7, aż cukier zacznie się topić i tworzyć grudki. Wtedy zmniejszcie moc grzania i nie przestawajcie mieszać.
- Kiedy tylko cały cukier się stopi (pilnujcie, aby go nie spalić) dodajcie całe masło i nadal energicznie mieszajcie.
- Kiedy masło jest dokładnie wmieszane, dodajcie powoli śmietankę, wymieszajcie i pozwólcie się zagotować przez ok. 1 minutę bez ciągłego mieszania.
- Gotowy karmel zdejmijcie z ognia i dodajcie sól, wymieszajcie i gotowe.
Uwielbiam karmel i używam go do swoich przepisów, które znajdziecie na blogu. Przechowuję karmel w zamkniętym słoiku w lodówce. Karmel w miarę stygnięcia gęstnieje. Kiedy mam ochotę go użyć, wkładam odrobinę do kuchenki mikrofalowej, podgrzewam przez kilka sekund (do momentu bąbelkowania) i gotowe.
Kilka przykładów, do czego zużyć karmel, jeśli nie chcecie zjeść go w całości łyżką bez opamiętania:
Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem
Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Łatwy solony karmel w 10 minut
Ilość porcji: ok. 150 g
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 100 g cukru
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcje
- Na średniej/małej patelni (użyłam 21 cm średnicy) podgrzewaj cukier na średnim ogniu (na kuchence indukcyjnej używała poziom 6-7) stale mieszając łopatką sylikonową lub drewnianą.
- Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać będzie tworzył grudki, nadal mieszaj aż grudki się rozpuszczą. Powstanie jasnobrązowy gęsty płyn.
- Kiedy tylko rozpuści się cukier dodaj masło. Cały czas mieszaj. Wszystko zacznie "bąbelkować".
- Kiedy masło całkowicie się rozpuści i połączy z cukrem powoli wlewaj śmietankę i mieszaj. Uważaj bo będzie gorąca para - najlepiej załóż rękawicę kuchenną.
- Kiedy wlejesz całą śmietankę, pozwól jej się zagotować przez ok. 1 minutę.
- Zdejmij z ognia, dodaj sól i wymieszaj.
- Gotowy karmel przelej do słoika. W miarę stygnięcia karmel gęstnieje. Przechowuj w lodówce, a przed użyciem rozgrzej w kuchence mikrofalowej - ok. 15 sekund wystarczy.
www.slodkiegotowanie.pl