Łatwy solony karmel w 10 minut

Ciasta i desery

Łatwy solony karmel w 10 minut

10 minut

Z tym przepisem zrobienie karmelu będzie dla Was przysłowiową „bułką z masłem”. Trochę to niebezpieczne, bo solony karmel powstaje w zaledwie 10 minut, jest bardzo łatwy i mega kaloryczny. Potrzebujecie tylko 4 składników, które zawsze są pod ręką – nawet jeśli nie, to są ogólnodostępne i tanie. Solony karmel jest stworzony dla babeczek, ciast, ciasteczek, lodów, sernika, szarlotki czy czegokolwiek chcecie.

Kiedyś zrobienie karmelu wydawało mi się niezwykle trudne. Jeśli macie tak samo to obiecuję, że z tym przepisem karmel będzie dla Was jak „chleb powszedni” – najprostszy przepis na domowy deser.

Solony karmel wygląda i smakuje jak płynne złoto – jakkolwiek ono smakuje 🙂 . Jest lepki, maślany i poprawia smak każdego wypieku. Jeśli macie w domu cukier, masło, śmietankę i odrobinę soli to nie ma na co czekać, karmel będzie gotowy za 10 minut!

Jeśli jesteście gotowi?

  1. Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniej patelni. Do tego przepisu użyłam patelni o średnicy 21 cm. Próbowałam zwiększyć ilość składników i przygotować karmel w tej samej patelni, co nie skończyło się dobrze – cukier nie chciał się rozpuścić, a dodane do cukru masło stworzyło coś w rodzaju twardych jak skała karmelków. Morał z tego taki, że patelnia musi mieć odpowiedni rozmiar, co to znaczy? Po wysypaniu cukru na patelnię musi on przykryć całe dno i ewentualnie do 0,5 cm powyżej – warstwa cukru nie może być za gruba.
  2. Karmel przygotowywałam na kuchence indukcyjnej (co nie znaczy, że nie można go przygotować na kuchence gazowej lub inne) na mocy 6-7 z 9 możliwych – czyli średni ogień/moc.
  3. Wszystkie składniki wyjmijcie wcześniej z lodówki (masło i śmietanka), odmierzcie i zostawcie – niech będą w temperaturze pokojowej.
  4. Wsypcie cukier na zimną patelnię i mieszajcie łopatką sylikonową lub drewnianą. Na początek proponuję podgrzewać na mocy 7, aż cukier zacznie się topić i tworzyć grudki. Wtedy zmniejszcie moc grzania i nie przestawajcie mieszać.
  5. Kiedy tylko cały cukier się stopi (pilnujcie, aby go nie spalić) dodajcie całe masło i nadal energicznie mieszajcie.
  6. Kiedy masło jest dokładnie wmieszane, dodajcie powoli śmietankę, wymieszajcie i pozwólcie się zagotować przez ok. 1 minutę bez ciągłego mieszania.
  7. Gotowy karmel zdejmijcie z ognia i dodajcie sól, wymieszajcie i gotowe.

Uwielbiam karmel i używam go do swoich przepisów, które znajdziecie na blogu. Przechowuję karmel w zamkniętym słoiku w lodówce. Karmel w miarę stygnięcia gęstnieje. Kiedy mam ochotę go użyć, wkładam odrobinę do kuchenki mikrofalowej, podgrzewam przez kilka sekund (do momentu bąbelkowania) i gotowe.

Kilka przykładów, do czego zużyć karmel, jeśli nie chcecie zjeść go w całości łyżką bez opamiętania:

Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Łatwy domowy solony karmel w 10 minut Łatwy domowy solony karmel w 10 minut

Słodkie Gotowanie

Łatwy solony karmel w 10 minut

Ilość porcji: ok. 150 g

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 100 g cukru
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcje

  1. Na średniej/małej patelni (użyłam 21 cm średnicy) podgrzewaj cukier na średnim ogniu (na kuchence indukcyjnej używała poziom 6-7) stale mieszając łopatką sylikonową lub drewnianą.
  2. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać będzie tworzył grudki, nadal mieszaj aż grudki się rozpuszczą. Powstanie jasnobrązowy gęsty płyn.
  3. Kiedy tylko rozpuści się cukier dodaj masło. Cały czas mieszaj. Wszystko zacznie "bąbelkować".
  4. Kiedy masło całkowicie się rozpuści i połączy z cukrem powoli wlewaj śmietankę i mieszaj. Uważaj bo będzie gorąca para - najlepiej załóż rękawicę kuchenną.
  5. Kiedy wlejesz całą śmietankę, pozwól jej się zagotować przez ok. 1 minutę.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj sól i wymieszaj.
  7. Gotowy karmel przelej do słoika. W miarę stygnięcia karmel gęstnieje. Przechowuj w lodówce, a przed użyciem rozgrzej w kuchence mikrofalowej - ok. 15 sekund wystarczy.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *