Dania główne
Makaron penne z kurczakiem w kremowym sosie cytrynowo-miodowym
10 minut przygotowanie + 20 minut smażenie
Makaron penne z kurczakiem w kremowym sosie cytrynowo-miodowym to 30 minutowy posiłek, który od teraz będziecie przygotowywali regularnie. Kurczak jest niesamowicie soczysty – popatrzcie tylko na zdjęcia, widać 😉 . Zatopiony w cytrynowym sosie na bazie miodu i śmietanki, tak delikatnym i aromatycznym, że talerze zostały wylizane do czysta!
To bardzo podstawowe i łatwe danie, a jego przygotowanie zajmuje najwyżej 30 minut! Nie wiem jak Was, ale mnie to cieszy, bo pomimo tego, że uwielbiam gotować to stanie w kuchni pół dnia jakoś do mnie nie przemawia 🙂 .
Ważne jest, aby odpowiednio przygotować kurczaka. Należy go przyprawić i odstawić na kilka minut, aby sól wyciągnęła z niego wodę. Wtedy kurczak nie gotuje się na patelni, a jest chrupiący i soczysty. Podałam go z pełnoziarnistym makaronem i surówką z czerwonej kapusty. Pełnowartościowy, kolorowy obiad w mniej niż 30 minut!
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty dodałam przy okazji przepisu na burgera z kurczakiem, więc zachęcam do odwiedzenia wpisu.
Nie ma co ukrywać, że ten kurczak najlepiej smakuje z ziemniaczkami lub grubą kromką chleba. Jednak moje sumienie wybrało pełnoziarnisty makaron, ugotowany al’dente syci na kilka godzin i automatycznie hamuje podjadanie 🙂 .
A może szukacie więcej szybkich dań z kurczakiem? Kilka przepisów tutaj:
Pieczone filety w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą
Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką

Makaron penne z kurczakiem w kremowym sosie cytrynowo-miodowym
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie + 20 minut smażenie
Składniki
- 2 duże filety z kurczaka przekrojone wzdłuż
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- suszone oregano, bazylia
- 300 g pełnoziarnistego makaronu penne lub innego
SOS:
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 120 ml bulionu drobiowego
- 160 ml śmietanki 30 %
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki świeżego koperku
- pieprz do smaku
Instrukcje
- Przekrojonego i osuszonego kurczaka obsyp solą, pieprzem, oregano i bazylią. Odłóż na ok. 10 minut i ponownie osusz ręcznikiem papierowym.
- Zagotuj wodę na makaron. Ugotuj makaron w nieosolonej wodzie, odcedź, przelej chłodną wodą i posól do smaku. Teraz odstaw i zajmij się mięsem.
- Połącz masło z olejem i rozpuść na patelni. Kiedy masło się rozpuści dodaj miód i wymieszaj do połączenia.
- Na patelnię włóż kurczaka i smaż po 4-5 minut z każdej strony.
- Wyjmij kurczaka z patelni, odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową.
- Do patelni dodaj czosnek i smaż przez chwilę aż zacznie pachnieć. Wlej bulion, śmietankę i sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aby zredukować sos.
- Włóż kurczaka do patelni i wlej sok który zebrał się na talerzu pod odpoczywającym mięsem. Podgrzewaj przez ok. 5 minut, dodaj koperek i pieprz do smaku.
- Podałam z pełnoziarnistym makaronem i surówką z czerwonej kapusty - przepis tutaj! Możesz podać tego kurczaka z dowolnymi dodatkami np: makaron, kasza, ryż, ziemniaki lub same warzywa.
www.slodkiegotowanie.pl