Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą

Dania główne | Fit

Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą

10 minut + 30 minut pieczenie

Ręka do góry kto robi i uwielbia makaron zatopiony w pomidorowym sosie z mieloną wołowiną (ja podnoszę najwyżej 🙂 ). Albo aromatyczny makaron w sosie śmietankowym – klasyk. Dzisiaj przygotowałam zdrowszą wersję panierowanego kurczaka. Pieczone filety w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą przygotujesz w nie więcej niż 40 minut i z niewielkim nakładem pracy.

Już mówię, od czego należy zacząć, aby się zbytnio nie narobić – bo w końcu kto by miał na to czas.

Przygotuj filety z kurczaka, jeśli tego wymagają, przekrój je na pół i lekko rozbij. Sól, pieprz i zostaw na chwilę, aby sól wyciągnęła wodę z mięsa. Włącz piekarnik i zajmij się sosem. Sos jest bardzo prosty i zawiera podstawowe składniki. Sos ma się gotować na średnim ogniu przez około 20-30 minut – może nawet dłużej. Ważne, aby odparowała z niego woda.

Przygotuj panierkę z bułki tartej, parmezanu i przyprawy włoskiej. Ja używam domowej mieszanki ziół – przepis na nią podałam niżej. Filety posmaruj olejem i panieruj, a następnie do piekarnika na 20-25 minut lub trochę dłużej, w zależności od tego, jak ma wyglądać Twoja panierka (chodzi o kolor i chrupkość).

Kiedy kurczak będzie upieczony, połóż na nim po 1-2 łyżki sosu marinara i 2 plastry mozzarelli lub więcej – mozzarelli nigdy za wiele! Niech wszystko się podpiecze jeszcze 5 minut i podaj z dowolnymi dodatkami. Ja podałam na makaronie spaghetti, polanym oliwą z oliwek i łyżką lub dwiema sosu marinara i obsypane natką pietruszki.

Więcej przepisów na szybki obiad z kurczakiem:

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun

Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką

Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty

Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą

Słodkie Gotowanie

Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

  • 4 małe pojedyncze filety z piersi kurczaka lub 2 duże przekrojone na pół
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • 40 g bułki tartej
  • 40 g parmezanu startego
  • 400-500 g sosu marinara
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej lub domowej mieszanki ziół (przepis poniżej)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 250 g makaronu spaghetti lub innego

SOS MARINARA:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki lub 500 ml passaty
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz i cukier do smaku

DOMOWA PRZYPRAWA WŁOSKA:

  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta papryki chilli

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Filety lekko rozbij, aby miał tą samą grubość z każdej strony. Posyp solą i pieprzem i odstaw na chwilę.
  3. Bułkę tartą, starty parmezan i przyprawę włoską lub domową mieszankę ziół wymieszaj w misce i przygotuj do obtaczania.
  4. Za pomocą ręcznika papierowego usuń wyciągniętą przez sól wodę, która zebrała się na filetach. Suche filety posmaruj olejem, obtocz w mieszance bułki, parmezanu i ziół.
  5. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piecz przez 20-25 minut.
  6. Teraz zagotuj wodę na makaron oraz zajmij się przygotowaniem sosu marinara.
  7. Po tym czasie filety powinny być już upieczone. Na każdy kawałek wyłóż trochę sosu (zostaw trochę na polanie makaronu) i po 2 plastry mozzarelli. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut.
  8. Podawaj na makaronie ugotowanym al'dente wymieszanym w oliwie z oliwek i z łyżką sosu marinara i natką pietruszki lub świeżą bazylią

SOS MARINARA:

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj przeciśnięty czosnek i podsmaż na małym ogniu aż zacznie pachnieć.
  2. Dodaj pomidory, zioła i przyprawy. Gotuj na średnim/małym ogniu, musi odparować z nadmiar wody.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *