Dania główne | Fit
Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą
10 minut + 30 minut pieczenie
Ręka do góry kto robi i uwielbia makaron zatopiony w pomidorowym sosie z mieloną wołowiną (ja podnoszę najwyżej 🙂 ). Albo aromatyczny makaron w sosie śmietankowym – klasyk. Dzisiaj przygotowałam zdrowszą wersję panierowanego kurczaka. Pieczone filety w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą przygotujesz w nie więcej niż 40 minut i z niewielkim nakładem pracy.
Już mówię, od czego należy zacząć, aby się zbytnio nie narobić – bo w końcu kto by miał na to czas.
Przygotuj filety z kurczaka, jeśli tego wymagają, przekrój je na pół i lekko rozbij. Sól, pieprz i zostaw na chwilę, aby sól wyciągnęła wodę z mięsa. Włącz piekarnik i zajmij się sosem. Sos jest bardzo prosty i zawiera podstawowe składniki. Sos ma się gotować na średnim ogniu przez około 20-30 minut – może nawet dłużej. Ważne, aby odparowała z niego woda.
Przygotuj panierkę z bułki tartej, parmezanu i przyprawy włoskiej. Ja używam domowej mieszanki ziół – przepis na nią podałam niżej. Filety posmaruj olejem i panieruj, a następnie do piekarnika na 20-25 minut lub trochę dłużej, w zależności od tego, jak ma wyglądać Twoja panierka (chodzi o kolor i chrupkość).
Kiedy kurczak będzie upieczony, połóż na nim po 1-2 łyżki sosu marinara i 2 plastry mozzarelli lub więcej – mozzarelli nigdy za wiele! Niech wszystko się podpiecze jeszcze 5 minut i podaj z dowolnymi dodatkami. Ja podałam na makaronie spaghetti, polanym oliwą z oliwek i łyżką lub dwiema sosu marinara i obsypane natką pietruszki.
Więcej przepisów na szybki obiad z kurczakiem:
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun
Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty

Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie
Składniki
- 4 małe pojedyncze filety z piersi kurczaka lub 2 duże przekrojone na pół
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
- 40 g bułki tartej
- 40 g parmezanu startego
- 400-500 g sosu marinara
- 1 łyżka przyprawy włoskiej lub domowej mieszanki ziół (przepis poniżej)
- 1 kulka mozzarelli
- 250 g makaronu spaghetti lub innego
SOS MARINARA:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki lub 500 ml passaty
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz i cukier do smaku
DOMOWA PRZYPRAWA WŁOSKA:
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta papryki chilli
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Filety lekko rozbij, aby miał tą samą grubość z każdej strony. Posyp solą i pieprzem i odstaw na chwilę.
- Bułkę tartą, starty parmezan i przyprawę włoską lub domową mieszankę ziół wymieszaj w misce i przygotuj do obtaczania.
- Za pomocą ręcznika papierowego usuń wyciągniętą przez sól wodę, która zebrała się na filetach. Suche filety posmaruj olejem, obtocz w mieszance bułki, parmezanu i ziół.
- Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piecz przez 20-25 minut.
- Teraz zagotuj wodę na makaron oraz zajmij się przygotowaniem sosu marinara.
- Po tym czasie filety powinny być już upieczone. Na każdy kawałek wyłóż trochę sosu (zostaw trochę na polanie makaronu) i po 2 plastry mozzarelli. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut.
- Podawaj na makaronie ugotowanym al'dente wymieszanym w oliwie z oliwek i z łyżką sosu marinara i natką pietruszki lub świeżą bazylią
SOS MARINARA:
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj przeciśnięty czosnek i podsmaż na małym ogniu aż zacznie pachnieć.
- Dodaj pomidory, zioła i przyprawy. Gotuj na średnim/małym ogniu, musi odparować z nadmiar wody.
www.slodkiegotowanie.pl