Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem

Dania główne | Na imprezę

Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem

1 godzina 10 minut

Patrząc na zdjęcia, możecie pomyśleć, że to… jajecznica? W każdym razie ja tak to widzę 🙂 .

Dzisiaj przepis na pieczone ziemniaki z mięsnym farszem. Z tej porcji wychodzi obiad dla 3 lub nawet 4 osób, jeśli dodacie odrobinę warzyw w postaci surówki. A to tylko 4 ziemniaki z mięsem wołowym. Moim zdaniem tani, wyjątkowo dobry, piękny i totalnie syty obiad za ok. 15 zł? Dobrze się zaczyna prawda 🙂 ? Całość przygotujecie w ciągu godziny, no może z niewielkim hakiem. Nie potrzebujecie wielkich zdolności, aby zrobić coś innego niż zwykle i zaskoczyć swoją rodzinę lub przyjaciół. Ziemniaki ugotować chyba każdy umie 😉 . Resztę robi się w dużej patelni, czyli się smaży, miesza i dodaje składniki – bardzo mało składników, więc chyba nie da się spierniczyć 🙂 . Mielona wołowina, lekko przypalona nawet bez doprawiania jest bardzo dobra.

Ziemniaki dokładnie umyjcie, ale nie obierajcie ich ze skórki, bo później wszystko się rozpadnie. Ugotujcie w mocno osolonej wodzie, ja dodałam ok. 1 łyżeczki może nawet więcej 😉 . Ziemniaki muszą być ugotowane tak, aby można było przebić je widelcem (ostrożnie, aby się nie rozpadły). Mnie zajęło to ok. 40 minut, ziemniaki były średniej wielkości, raczej standardowe, podłużne i lekko płaskie. Ugotowane ziemniaki przekrójcie tak, aby mogły później stać, jeśli są uparte i nie chcą stać, to zróbcie łódeczki z foli aluminiowej 🙂 . Takie jak na blogu Kuchnia Domowa. Łyżką wydrążcie miąższ z każdego ziemniaka i wrzućcie do garnka, zrobimy pyszne puree ziemniaczane 😉 .

Jeśli chodzi o mięso, to wystarczy je podsmażyć i dodawać kolejno składniki z przepisu. Kiedy dodacie mąkę do mięsa, dostosujcie ilość płynu do siebie. Ja dodaję 120 – 150 ml wody lub bulionu wołowego i Wam też polecam ten przedział. Mięso nie może być zbyt wodniste, jedynie ma być sklejone. Użyjcie mrożonego groszku i kukurydzy, bo mają lepszy smak. Jeśli macie tylko konserwowe to po prostu je dodajcie 😉 tylko przed dodaniem dokładnie opłuczcie.

Połówki ziemniaków faszerujcie jedną lub półtora łyżki farszu mięsnego. Na mięso układajcie po ok. łyżeczce puree ziemniaczanego i zapieczcie w piekarniku przez 15 minut lub oczywiście dłużej, jeśli chcecie mieć pięknie zrumienioną górę ziemniaków.

Więcej ciekawych przepisów z ziemniakiem:

Kremowa zupa ziemniaczana

Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika

Włoska sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami

Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Różowa sałatka z łososiem i jajkiem

 

Pieczone ziemniaki z farszem z mięsa wołowego Pieczone ziemniaki z farszem z mięsa wołowego Pieczone ziemniaki z farszem z mięsa wołowego

Słodkie Gotowanie

Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem

Ilość porcji: 8 sztuk

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 50 g dowolnego sera (użyłam tartej mozzarelli i mimolette)
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku

MIĘSO:

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 120-140 ml wody lub bulionu wołowego
  • 50 g groszku mrożonego lub konserwowego
  • 50 g kukurydzy mrożonej lub konserwowej
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 kostka cebuli w proszku (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Nieobrane, jedynie dokładnie oczyszczone ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (mi to zajęło ok. 40 minut), tak aby widelec swobodnie wszedł (nie mogą się rozpadać).
  2. Podczas gotowania ziemniaków przygotuj mięso. Za chwilę możesz włączyć piekarnik, aby się nagrzał do 200°C z funkcją grzania góra-dół.
  3. W dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, smaż na dużym/średnim ogniu. Dodaj trochę soli i pieprzu, cebulkę w proszku i smaż ok. 3-5 minut aż mięso będzie całkowicie usmażone.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę ok. 1 minutę.
  5. Na całe mięso posyp mąkę i wymieszaj, następnie wlej wodę lub bulion i mieszaj. Dodaj sos Worcestershire. Smaż chwilę aż wszystko dobrze się połączy.
  6. Dodaj mrożonki tj. groszek i kukurydzę (lub konserwowe) i wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  7. Z ziemniaków wydrąż środki za pomocą łyżki. Uważaj aby ich nie rozerwać, lepiej jeśli zostaw więcej miąższu w środku niż za mało bo wtedy jest ryzyko, że się rozerwie.
  8. Faszeruj każdego ziemniaka mięsem (w zależności od wielkości ziemniaków, ja nakładałam po 1 pełnej łyżce farszu).
  9. Wyskrobany miąższ ziemniaczany wymieszaj i podgrzewaj w garnku z masłem i dopraw solą i pieprzem. Rozgnieć dokładnie wszystko i dodaj starty ser (najlepiej mieszankę ulubionych serów).
  10. Na faszerowane mięsem ziemniaki nakładaj puree ziemniaczane.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut lub dłużej jeśli chcesz aby wierzch był spieczony ;) .
  12. Podawaj jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem lekkiej sałatki.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *