Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem

Dania główne | Na imprezę

Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem

1 godzina 10 minut

Patrząc na zdjęcia, możesz pomyśleć, że to… jajecznica? W każdym razie ja tak to widzę 🙂 .

Przepis na pieczone ziemniaki z mięsnym farszem

Z tej porcji wychodzi obiad dla 3 lub nawet 4 osób, jeśli dodasz odrobinę warzyw w postaci surówki. A to tylko 4 ziemniaki z mięsem wołowym. Moim zdaniem tani, wyjątkowo dobry, piękny i totalnie syty obiad za ok. 20 zł? Dobrze się zaczyna prawda 🙂 ?

Łatwy obiad w godzinę

Całość przygotujesz w ciągu godziny, no może z niewielkim hakiem. Nie potrzebujesz wielkich zdolności, aby zrobić coś innego niż zwykle i zaskoczyć swoją rodzinę lub przyjaciół. Ziemniaki ugotować chyba każdy umie 😉 . Resztę, czyli mięsny farsz robi się w dużej patelni. Smażysz, mieszasz i dodajesz składniki – bardzo mało składników, więc chyba nie da się spierniczyć 🙂 . Mielona wołowina, lekko przypalona nawet bez doprawiania jest bardzo dobra – wręcz genialna.

Faszerowane ziemniaki – instrukcja gotowania

Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj ich ze skórki, bo później wszystko się rozpadnie. Ugotuj w mocno osolonej wodzie, ja dodałam ok. 1 łyżeczki może nawet więcej 😉 . Ziemniaki muszą być ugotowane tak, aby można było przebić je widelcem (ostrożnie, aby się nie rozpadły). Mnie zajęło to ok. 40 minut, ziemniaki były średniej wielkości, raczej standardowe. Najlepiej wybierz ziemniaki podłużne i lekko płaskie. Ugotowane ziemniaki przekrój tak, aby mogły później stać, jeśli są uparte i nie chcą stać, to zrób łódeczki z foli aluminiowej 🙂 . Takie jak na blogu Kuchnia Domowa. Łyżką wydrąż miąższ z każdego ziemniaka i wrzuć do garnka, zrobimy pyszne puree ziemniaczane 😉 .

Mięsny farsz

Jeśli chodzi o mięso, to wystarczy, że je podsmażysz i dodasz kolejno składniki z przepisu. Kiedy dodajesz mąkę do mięsa, dostosuj ilość płynu do siebie. Ja dodaję 120 – 150 ml wody lub bulionu wołowego i Tobie też polecam ten przedział. Mięso nie może być zbyt wodniste, jedynie ma być sklejone. Użyj mrożonego groszku i kukurydzy, bo mają lepszy smak od konserwowego. Jeśli masz tylko konserwowe to po prostu je dodaj 😉 tylko przed dodaniem dokładnie opłucz.

Połówki ziemniaków faszeruj jedną lub półtora łyżki farszu mięsnego. Na mięso układaj po ok. łyżeczce puree ziemniaczanego i zapiecz w piekarniku przez 15 minut lub oczywiście dłużej, jeśli chcesz mieć pięknie zrumienioną górę ziemniaków.

 

Więcej ciekawych przepisów na obiad z ziemniakiem:

Kremowa zupa ziemniaczana

Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika

Włoska sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami

Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Różowa sałatka z łososiem i jajkiem

 

Pieczone ziemniaki z farszem z mięsa wołowego Pieczone ziemniaki z farszem z mięsa wołowego Pieczone ziemniaki z farszem z mięsa wołowego

Słodkie Gotowanie

Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem

Ilość porcji: 8 sztuk

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 50 g dowolnego sera (użyłam tartej mozzarelli i mimolette)
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku

MIĘSO:

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 120-140 ml wody lub bulionu wołowego
  • 50 g groszku mrożonego lub konserwowego
  • 50 g kukurydzy mrożonej lub konserwowej
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 kostka cebuli w proszku (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Nieobrane, jedynie dokładnie oczyszczone ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (mi to zajęło ok. 40 minut), tak aby widelec swobodnie wszedł (nie mogą się rozpadać). Czas gotowania różni się w zależności od rodzaju ziemniaków.
  2. Podczas gotowania ziemniaków przygotuj mięso. Za chwilę możesz włączyć piekarnik, aby się nagrzał do 200°C z funkcją grzania góra-dół.
  3. W dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, smaż na dużym/średnim ogniu. Dodaj trochę soli i pieprzu, cebulkę w proszku i smaż ok. 3-5 minut aż mięso będzie całkowicie usmażone.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę ok. 1 minutę.
  5. Na całe mięso posyp mąkę i wymieszaj, następnie wlej wodę lub bulion i mieszaj. Dodaj sos Worcestershire. Smaż chwilę aż wszystko dobrze się połączy.
  6. Dodaj mrożonki tj. groszek i kukurydzę (lub konserwowe) i wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  7. Z ziemniaków wydrąż środki za pomocą łyżki. Uważaj aby ich nie rozerwać, lepiej jeśli zostaw więcej miąższu w środku niż za mało bo wtedy jest ryzyko, że się rozerwie.
  8. Faszeruj każdego ziemniaka mięsem (w zależności od wielkości ziemniaków, ja nakładałam po 1 pełnej łyżce farszu).
  9. Wyskrobany miąższ ziemniaczany wymieszaj i podgrzewaj w garnku z masłem i dopraw solą i pieprzem. Rozgnieć dokładnie wszystko i dodaj starty ser (najlepiej mieszankę ulubionych serów).
  10. Na faszerowane mięsem ziemniaki nakładaj puree ziemniaczane.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut lub dłużej jeśli chcesz aby wierzch był spieczony ;) .
  12. Podawaj jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem lekkiej sałatki.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *