Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Dania główne

Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

20 minut + 1 godzina pieczenie

Samowystarczalny, pełnowartościowy i pyszny obiad. Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów możecie podać na imprezie, niecodzienny obiad, ale też zabrać ze sobą do pracy. Roladki z kurczaka są nafaszerowane mieszanką ugotowanych ziemniaków i pesto, które znajdziecie kilka przepisów wstecz. Możecie również użyć gotowego pesto, ale nie będzie tak dobre, jak zrobione samemu 🙂 . Lekko podsmażcie roladki dla zamknięcia soków w mięsie i nadania dodatkowego smaku. Dla wzmocnienia smaku w tej samej patelni podsmażcie składniki sosu. Sos jest kremowy i powstaje na bazie suszonych pomidorów. Jest pyszny, aromatyczny i intensywny. 

Wybrałam udka kurczaka bez skóry i kości, ale możecie użyć filetów, jeśli chcecie. Lekko rozbijcie mięso, aby miało tę samą grubość. Na każdy kawałek mięsa nałóżcie po ok. 2 łyżki farszu i mocno zwińcie. Dla bezpieczeństwa zaszyjcie roladki wykałaczkami. Tak przygotowane mięso zamoczcie w jajku z solą i pieprzem. Następnie podsmażcie z każdej strony po ok. 30 sekund, aby jedynie zrobiła się złota skórka – nie chcemy ich usmażyć.

Po przygotowaniu mięsa możecie włączyć piekarnik, aby odpowiednio się nagrzał i zabieramy się za przygotowanie sosu. Wszystkie składniki sosu oprócz pietruszki smażcie przez ok. 5 minut w tej samej patelni co mięso. Wlejcie wodę i śmietankę, aby upłynnić sos i nadać mu konsystencję kremu. Wszystko przerzućcie do naczynia i zmielcie za pomocą blendera. Gotowy sos wylejcie na mięso i jeszcze tylko ser. Pieczcie pod przykryciem przez 30 minut następnie bez przykrycia jeszcze przez 20 – 30 minut, ale jeśli nie jesteście pewni, wydłużcie chwilę ten czas.  Gotowe roladki podajcie posypane pietruszką i parmezanem.

Więcej przepisów na pieczonego kurczaka:

Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą

Udka kurczaka faszerowane pesto w sosie z suszonych pomidorówUdka kurczaka faszerowane pesto w sosie z suszonych pomidorówUdka kurczaka faszerowane pesto w sosie z suszonych pomidorów

Słodkie Gotowanie

Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Ilość porcji: 3 szt.

Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenie

Składniki

  • 3 udka kurczaka bez skóry i kości
  • 1 jajko (do panierowania)
  • sól i pieprz (szczypta)
  • 20 - 30 g startego parmezanu (na wierzch)

NADZIENIE:

  • 2 kopiaste łyżki pesto z jarmużu z tego przepisu! (lub kupne)
  • 2 małe ziemniaki ugotowane (bez skóry)
  • 1 łyżka masła

SOS:

  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów 
  • garść jarmużu
  • garść natki pietruszki
  • 100 ml wody
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Udka kurczaka umyj i osusz. Rozbij delikatnie aby udka miały jednakową grubość.
  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieć i dokładnie wymieszaj z pesto i masłem. Może pomóc podgrzanie wszystkiego w garnku.
  3. Na środek każdego udka rozłóż po 1-2 łyżek farszu, zwiń i ewentualnie zepnij wszystko wykałaczkami.
  4. Nafaszerowane udka zamocz w jajku z odrobiną soli i pieprzu.
  5. Rozgrzej olej w patelni i podsmaż z każdej strony roladki, tak aby złapały delikatny złoty kolor (jak na zdjęciu).
  6. Podsmażone roladki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zajmij się przygotowaniem sosu.
  8. W patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę, pokrojone suszone pomidory i chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, rozdrobniony czosnek, z grubsza pokrojony jarmuż i smaż przez ok 5 minut.
  9. Wlej do patelni wodę i śmietankę, zagotuj i wyłącz.
  10. Składniki sosu przelej do naczynia aby wszystko zmielić blenderem. Dodaj natkę pietruszki i zmiel. Spróbuj i ewentualnie dodaj sól i pieprz do smaku.
  11. Sos wylej na podsmażone roladki, posyp startym parmezanem i przykryj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 - 60 minut.
  12. Po 30 minutach odkryj i piecz dalej.
  13. Podaj posypane dodatkowym parmezanem i natką pietruszki.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *