Dania główne
Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
20 minut + 1 godzina pieczenie
Samowystarczalny, pełnowartościowy i pyszny obiad. Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów możecie podać na imprezie, niecodzienny obiad, ale też zabrać ze sobą do pracy. Roladki z kurczaka są nafaszerowane mieszanką ugotowanych ziemniaków i pesto, które znajdziecie kilka przepisów wstecz. Możecie również użyć gotowego pesto, ale nie będzie tak dobre, jak zrobione samemu 🙂 . Lekko podsmażcie roladki dla zamknięcia soków w mięsie i nadania dodatkowego smaku. Dla wzmocnienia smaku w tej samej patelni podsmażcie składniki sosu. Sos jest kremowy i powstaje na bazie suszonych pomidorów. Jest pyszny, aromatyczny i intensywny.
Wybrałam udka kurczaka bez skóry i kości, ale możecie użyć filetów, jeśli chcecie. Lekko rozbijcie mięso, aby miało tę samą grubość. Na każdy kawałek mięsa nałóżcie po ok. 2 łyżki farszu i mocno zwińcie. Dla bezpieczeństwa zaszyjcie roladki wykałaczkami. Tak przygotowane mięso zamoczcie w jajku z solą i pieprzem. Następnie podsmażcie z każdej strony po ok. 30 sekund, aby jedynie zrobiła się złota skórka – nie chcemy ich usmażyć.
Po przygotowaniu mięsa możecie włączyć piekarnik, aby odpowiednio się nagrzał i zabieramy się za przygotowanie sosu. Wszystkie składniki sosu oprócz pietruszki smażcie przez ok. 5 minut w tej samej patelni co mięso. Wlejcie wodę i śmietankę, aby upłynnić sos i nadać mu konsystencję kremu. Wszystko przerzućcie do naczynia i zmielcie za pomocą blendera. Gotowy sos wylejcie na mięso i jeszcze tylko ser. Pieczcie pod przykryciem przez 30 minut następnie bez przykrycia jeszcze przez 20 – 30 minut, ale jeśli nie jesteście pewni, wydłużcie chwilę ten czas. Gotowe roladki podajcie posypane pietruszką i parmezanem.
Więcej przepisów na pieczonego kurczaka:
Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika
Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą
Pieczone filety z kurczaka w parmezanie z sosem marinara i mozzarellą

Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
Ilość porcji: 3 szt.
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenie
Składniki
- 3 udka kurczaka bez skóry i kości
- 1 jajko (do panierowania)
- sól i pieprz (szczypta)
- 20 - 30 g startego parmezanu (na wierzch)
NADZIENIE:
- 2 kopiaste łyżki pesto z jarmużu z tego przepisu! (lub kupne)
- 2 małe ziemniaki ugotowane (bez skóry)
- 1 łyżka masła
SOS:
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- 3 cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- garść jarmużu
- garść natki pietruszki
- 100 ml wody
- 50 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Udka kurczaka umyj i osusz. Rozbij delikatnie aby udka miały jednakową grubość.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć i dokładnie wymieszaj z pesto i masłem. Może pomóc podgrzanie wszystkiego w garnku.
- Na środek każdego udka rozłóż po 1-2 łyżek farszu, zwiń i ewentualnie zepnij wszystko wykałaczkami.
- Nafaszerowane udka zamocz w jajku z odrobiną soli i pieprzu.
- Rozgrzej olej w patelni i podsmaż z każdej strony roladki, tak aby złapały delikatny złoty kolor (jak na zdjęciu).
- Podsmażone roladki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zajmij się przygotowaniem sosu.
- W patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę, pokrojone suszone pomidory i chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, rozdrobniony czosnek, z grubsza pokrojony jarmuż i smaż przez ok 5 minut.
- Wlej do patelni wodę i śmietankę, zagotuj i wyłącz.
- Składniki sosu przelej do naczynia aby wszystko zmielić blenderem. Dodaj natkę pietruszki i zmiel. Spróbuj i ewentualnie dodaj sól i pieprz do smaku.
- Sos wylej na podsmażone roladki, posyp startym parmezanem i przykryj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 - 60 minut.
- Po 30 minutach odkryj i piecz dalej.
- Podaj posypane dodatkowym parmezanem i natką pietruszki.
www.slodkiegotowanie.pl