Ciasta i desery
Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
10 minut + 40 minut pieczenie
Wilgotne, słodkie ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
Myślisz: Mmm pyszności! Teraz wyobraź sobie, że krem to słodki, kremowy twarożek, który perfekcyjnie wypełnia tak cieplutko pachnące ciasto. Bo umówmy się, że ciasto marchewkowe brzmi jak ciepły domek 🙂 .
Nie mogłam się zdecydować pomiędzy babeczkami a ciastem marchewkowym – wybrałam ciasto. Dynia czy marchewka? Wygrała marchewka! A kiedy mówię marchewka, mam na myśli dużo marchewek. Ponieważ, wierz lub nie, w środku są dwie pełne szklanki rozdrobnionej świeżej marchewki! Królik Bugs byłby taki dumny.
Ciasto pachnące korzennymi przyprawami zawsze wprowadza w przedświąteczny nastrój. Mam już w głowie prezenty a Ty? Chyba nie mogę doczekać się, kiedy spadnie pierwszy śnieg.
Ale wracając do ciasta, zapomniałam dodać, że to bardzo łatwy i szybki przepis (jak wszystkie na tym blogu 🙂 ) . Staram się, aby przepisy, którymi się z Tobą dzielę były jak najmniej skomplikowane, przystępne dla każdego i dziecinnie proste 😉 .
Doskonałe ciasto do kawy! Chętnie zjadłabym całe sama, co niestety się nie udało. Kawałki marchewkowego ciasta błyskawicznie zniknęły mi sprzed nosa. Właśnie odkryłam, że w naszym domu jest większy łasuch ode mnie 🙂 .
A jeśli lubisz ciasta w klimacie świąt to poszukaj tutaj:
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą
Ciasteczka korzenne z karmelem

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
Ilość porcji: forma 20 x 30 cm
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 300 g białego cukru
- 100 g oleju roślinnego
- 4 jajka
- 280 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki goździków w proszku (lub rozgniecionych w moździerzu)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g marchewki (ok. 3-4 sztuki)
KREM:
- 500 g twarogu sernikowego
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru (lub więcej jeśli uznasz, że za mało słodkie)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
- W dużej misce wymieszaj cukier z olejem za pomocą miksera. Dodaj jajka i nadal mieszaj przez ok. 2-3 minuty.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj do momentu połączenia.
- Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach na wiórki. Dodaj do masy i wymieszaj.
- Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm lub trochę większą, wyłóż papierem do pieczenia.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
- Po wyłączeniu, ciasto niech zostanie w nagrzanym piekarniku jeszcze przez 5 minut. Następnie delikatnie uchyl i pozostaw na kilka minut.
- Na ostudzone ciasto wyłóż krem serowy.
- Jeśli na opakowaniu twojego sera jest informacja, że nie wymaga dodatku masła, to możesz go pominąć i wymieszać tylko z cukrem pudrem. Jeśli nie ma takiej informacji, bo nie jest to twaróg śmietankowy i do tego lekko się kruszy - dodaj masło - 50g.
- Wymieszaj twaróg z miękkim masłem za pomocą miksera (pomiń jeśli masz twaróg śmietankowy).
- Następnie dodaj przesiany cukier puder i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie używasz masła ubij twaróg z cukrem pudrem aż masa się połączy.
- Przekrój wystudzone ciasto na pół. Do środka ciasta wyłóż 3/4 masy, przykryj ciastem i wyłóż na nie pozostałą 1/4 masy. Trzymaj w lodówce.
www.slodkiegotowanie.pl
Wygląda niesamowicie, chętnie bym zjadła. Świetne są ciasta z warzywami 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 . Taaak ciasta warzywne są zawsze takie wilgotne 🙂 .