Ciasta i desery
Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
10 minut + 40 minut pieczenie
Wilgotne, słodkie ciasto marchewkowe, nadziewane kremem waniliowym. Mmmm pyszności, biorąc pod uwagę, że krem to nic innego jak słodki, kremowy twarożek, który perfekcyjnie wypełnia tak cieplutko pachnące ciasto.
Nie mogłam się zdecydować pomiędzy babeczkami a ciastem marchewkowym – wybrałam ciasto. Dynia czy marchewka? Wygrała marchewka! A kiedy mówię marchewka, mam na myśli dużo marchewek. Ponieważ, wierzcie lub nie, w środku są dwie pełne szklanki rozdrobnionej świeżej marchewki! Królik Bugs byłby taki dumny.
Ciasto pachnące korzennymi przyprawami zawsze wprowadza w przedświąteczny nastrój. Mam już w głowie prezenty a wy? Chyba nie mogę doczekać się, kiedy spadnie pierwszy śnieg.
Ale wracając do ciasta, zapomniałam dodać, że to bardzo łatwy i szybki przepis (jak wszystkie na tym blogu 🙂 ) . Staram się, aby przepisy, którymi się z wami dzielę były jak najmniej skomplikowane, przystępne dla każdego i dziecinnie proste 😉 .
Doskonałe ciasto do kawy! Chętnie zjadłabym całe sama, co niestety się nie udało. Kawałki marchewkowego ciasta błyskawicznie zniknęły mi sprzed nosa. Właśnie odkryłam, że w naszym domu jest większy łasuch ode mnie 🙂 .

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
Ilość porcji: 16-20
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 300 g białego cukru
- 100 g oleju roślinnego
- 4 jajka
- 280 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki goździków w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g marchewki (ok. 3-4 sztuki)
KREM:
- 500 g twarogu sernikowego
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru (lub więcej jeśli uznasz, że za mało słodkie)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
- W dużej misce wymieszaj cukier z olejem za pomocą miksera. Dodaj jajka i nadal mieszaj przez ok. 2-3 minuty.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj do momentu połączenia.
- Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach na wiórki. Dodaj do masy i wymieszaj.
- Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm lub trochę większą, wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
- Po wyłączeniu ciasto niech zostanie w nagrzanym piekarniku jeszcze przez 5 minut następnie delikatnie uchyl i pozostaw na kilka minut.
- Na ostudzone ciasto wyłóż krem serowy.
- Jeśli na opakowaniu twojego serka jest informacja, że nie wymaga dodatku masła to możesz go pominąć i wymieszać tylko z cukrem pudrem. Jeśli nie ma takiej informacji, nie jest to twaróg śmietankowy i do tego lekko się kruszy - dodaj masło.
- Wymieszaj twaróg z miękkim masłem za pomocą miksera, następnie dodaj przesiany cukier puder i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie używasz masła ubij twaróg z cukrem pudrem aż masa się połączy.
- Przekrój wystudzone ciasto na pół. Do środka ciasta wyłóż 3/4 masy, przykryj ciastem i wyłóż na nie pozostałą 1/4 masy. Trzymaj w lodówce.
www.slodkiegotowanie.pl
Wygląda niesamowicie, chętnie bym zjadła. Świetne są ciasta z warzywami 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 . Taaak ciasta warzywne są zawsze takie wilgotne 🙂 .