Do pracy | Na imprezę
Drożdżowe kieszonki z serem i szynką
45 minut + 1 godzina wyrastania
Drożdżowe kieszonki z serem i szynką są pyszną ciepłą przekąską na każdą domową imprezę. Miłośnicy fast foodów nie przejdą obok nich obojętnie. Jest to bardzo tania i niewymagająca przekąska, którą możecie przygotować w dzień imprezy i podać od razu po wyjęciu z piekarnika lub na zimno. Jest też sposób numer 2 dla zabieganych, przygotujcie kieszonki dzień wcześniej, a przed planowaną imprezą wyjmijcie z lodówki prosto do piekarnika. Gotowe w kilka minut, możecie zrobić to w wieczorowych strojach i bez fartuszka 🙂 bez obawy przed pobrudzeniem.
Mało kto nie lubi pizzy i podobnych jej wyrobów, a ten przepis to jeszcze bardziej odchudzona, czy raczej oszczędna wersja tradycyjnej pizzy. Kieszonki możecie zrobić z ulubionymi dodatkami, moje są w wersji podstawowej. Dobrym wyborem będzie nadzienie z kurczaka, sosu pomidorowego, salami, serów, pieczarek, szpinaku czy innych. Zróbcie takie, jakie najbardziej lubicie, a zjecie je z ogromnym apetytem. Kiedy się pieką, tak pięknie pachną, że nie dałam rady odejść od piekarnika 😉 .
Szukacie więcej ciepłych przekąsek? Kilka dni temu zrobiłam pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym. Łatwa niepozorna przekąska a była hitem wśród moich ostatnich przepisów. A z tego samego ciasta, którego użyłam do tych kieszonek możecie zrobić również najlepsze Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ
Więcej przepisów na ciasto drożdżowe:

Drożdżowe kieszonki z serem i szynką
Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina wyrastania
Składniki
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 320 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej uniwersalnej + do podsypania
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 3/4 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
NADZIENIE:
- ser żółty
- szynka
- lub ulubione dodatki
Instrukcje
- Do miski wsyp drożdże, zalej ciepłą wodą i wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
- Po tym czasie dodaj wszystkie składniki: mąkę, cukier, olej i sól. Zagniataj za pomocą miksera z hakiem na niskich obrotach lub ręcznie ok. 7 minut. Ciasto musi być sprężyste, gładkie i odrobinę lepkie. Może wymagać dodatkowej mąki, ale nie przesadzaj z jej ilością. Dodawaj po trochu i zagniataj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Zagniecione ciasto włóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Pokrój szynkę w cienkie plastry, ser zetrzyj na tarce lub pokrój w plastry. Jajko rozmieszaj z mlekiem i odstaw.
- Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy pięścią i wyrzuć na oprószony mąką blat. Podziel nożem na ok. 10 równych części. Rozciągnij palcami lub za pomocą wałka na prostokąty, niezbyt cienkie. Prostokąty nie muszą być idealnie równe.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż prostokąty z ciasta na papierze. Połóż po dwa plastry szynki i jeden plaster sera na jednej połowie ciasta, drugą połową ciasta przykryj nadzienie. Zlep dokładnie końce ciasta, najlepiej za pomocą widelca. Natnij nożem każdą kieszonkę i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz przez 20-25 minut na złoty kolor (funkcja grzania góra-dół).
- Możesz również przygotować kieszonki do punktu 6, zafoliować i odstawić do lodówki na noc, rano wyjmij je z lodówki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
www.slodkiegotowanie.pl
Wyglądają pięknie!
Dziękuję! 🙂
Jeśli mam drożdże swuerz3 to jakie proporcje do rozczynu?
To będzie 25 g świeżych drożdży.