Do pracy | Na imprezę
Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym
15 minut + 25 minut pieczenie
Pieczarki faszerowane jajkiem i żółtym serem są idealną ciepłą przekąską, pomysłem na tani obiad czy po prostu sprzątaniem lodówki 🙂 . Pieczarki to najbardziej powszechne grzyby, jakie możemy dostać w każdym sklepie czy rynku. Odpowiednio doprawione mogą smakować nawet najbardziej wymagającym i równać się z innymi szlachetnymi grzybami. Z powodzeniem można nimi zastąpić tradycyjne kotlety mielone – wyglądają bardzo podobnie 🙂 .
To przepis na szybkie danie wystarczy umyć pieczarki, panierować i nadziać farszem jajecznym. Podczas pieczenia połóżcie ser na wierzch, będzie wyglądał niesamowicie apetycznie.
Sprawdzą się idealnie na szybki obiad czy imprezę. Zaskoczcie rodzinę niby zwykłymi a tak pięknie podanymi pieczarkami faszerowanymi.
Szukacie więcej szybkich przekąsek? Mam kilka przygotowanych:

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym
Ilość porcji: 9 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenie
Składniki
- 9 dużych pieczarek
- 5 jajek
- 40 g startego sera żółtego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka musztardy
- bułka tarta do obtoczenia
- mleko
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz
Instrukcje
- Umyj pieczarki, trzonki pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Dodaj masło, trzonki i ser żółty, dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę słodką i do smaku sól i pieprz.
- Do małej miski wlej mleko, na talerz wysyp bułkę tartą i dodaj do niej trochę papryki słodkiej, soli i pieprzu. Pieczarki zamocz dokładnie w mleku, obtocz w bułce i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Farsz formuj w kulki wielkości mniej więcej piłeczki do tenisa stołowego (w zależności od wielkości pieczarek) . Nadziewaj pieczarki farszem.
- Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C z funkcją termoobiegu. Piecz przez 20 minut, wyjmij pieczarki i połóż na nie po plasterku sera mozzarella, włóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze 5 minut.
- Podawaj od razu, na gorąco lub odgrzane - zawsze na ciepło.
www.slodkiegotowanie.pl