Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

Do pracy | Na imprezę

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

15 minut + 25 minut pieczenie

Pieczarki faszerowane jajkiem i żółtym serem są idealną ciepłą przekąską, pomysłem na tani obiad czy po prostu sprzątaniem lodówki 🙂 . Pieczarki to najbardziej powszechne grzyby, jakie możemy dostać w każdym sklepie czy rynku. Odpowiednio doprawione mogą smakować nawet najbardziej wymagającym i równać się z innymi szlachetnymi grzybami. Z powodzeniem można nimi zastąpić tradycyjne kotlety mielone – wyglądają bardzo podobnie 🙂 .

To przepis na szybkie danie wystarczy umyć pieczarki, panierować i nadziać farszem jajecznym. Podczas pieczenia połóżcie ser na wierzch, będzie wyglądał niesamowicie apetycznie.

Sprawdzą się idealnie na szybki obiad czy imprezę. Zaskoczcie rodzinę niby zwykłymi a tak pięknie podanymi pieczarkami faszerowanymi.

Szukacie więcej szybkich przekąsek? Mam kilka przygotowanych:

Pasta jajeczna z awokado

Dip cebulowy

Pikantne pałki z kurczaka

Pasta z makreli wędzonej

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem zoltym Pieczarki faszerowane jajkiem i serem zoltym Pieczarki faszerowane jajkiem i serem zoltym Pieczarki faszerowane jajkiem i serem zoltym

 

Słodkie Gotowanie

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

Ilość porcji: 9 sztuk

Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenie

Składniki

  • 9 dużych pieczarek
  • 5 jajek
  • 40 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mleko
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz

Instrukcje

  1. Umyj pieczarki, trzonki pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  2. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Dodaj masło, trzonki i ser żółty, dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę słodką i do smaku sól i pieprz.
  3. Do małej miski wlej mleko, na talerz wysyp bułkę tartą i dodaj do niej trochę papryki słodkiej, soli i pieprzu. Pieczarki zamocz dokładnie w mleku, obtocz w bułce i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Farsz formuj w kulki wielkości mniej więcej piłeczki do tenisa stołowego (w zależności od wielkości pieczarek) . Nadziewaj pieczarki farszem.
  5. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C z funkcją termoobiegu. Piecz przez 20 minut, wyjmij pieczarki i połóż na nie po plasterku sera mozzarella, włóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze 5 minut.
  6. Podawaj od razu, na gorąco lub odgrzane - zawsze na ciepło.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *