Do pracy | Fit
Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem
15 minut
Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem w sosie musztardowo-miodowym bez majonezu. Piękna, kolorowa i pełna smaków. Chrupiący brokuł, słony bekon, cierpka żurawina i słony lekko pikantny ser. Wszystko wymieszane z sosem musztardowo-miodowym.
Moje sałatki mają zawsze bazę w postaci sałaty. Szczerze mówiąc, to trochę mi się przejadł. A co powiecie na bazę brokułową lub mieszankę brokuła i kalafiora? Aby wzbogacić swoją dietę w więcej warzyw, stety lub niestety musimy jeść różnego typu sałatki. Dobrze jest zmieniać lądujące w niej warzywa i dodatki, aby Wam się nie znudziły.
Moja podstawowa sałatka to oczywiście mix sałat, pomidorki, ogórek kiszony lub świeży, często papryka marynowana, tuńczyk i ryż wymieszany z sosem jogurtowym. Pomimo prostoty jest naprawdę dobra, ale czasami potrzebuję odmiany. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę brokułową.
Sałatka wyjątkowo prosta. Jeśli lubicie jeść surowy brokuł, to śmiało tak zróbcie (ja często jem surowy kalafior z sosem czosnkowym 🙂 ). Boczek w cienkich plasterkach usmażcie na suchej patelni, na małym ogniu aż będzie złoto-brązowy i chrupiący. Pestki słonecznika uprażcie na suchej patelni. Zetrzyjcie ser na grubych oczkach – ważne, aby był to twardy ser długodojrzewający, który nada sałatce charakteru. Ja wybrałam ser mimolette, o cudownym pomarańczowym kolorze i intensywnym smaku. Pozostałe składniki pokrójcie w drobne kształty, a sos dokładnie wymieszajcie. Wszystko gotowe, można podać na imprezowy stół, zapakować w pudełko do pracy lub zjeść wieczorem oglądając serial.
Więcej moich uniwersalnych i wielozadaniowych sałatek tutaj:
Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo
Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem
Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 1 brokuł
- 1/3 czerwonej cebuli
- 6-8 plastrów boczku/bekonu
- 1 garść suszonej żurawiny (ok. 50 g)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 50-70 g sera żółtego, twardego (np: mimolette, cheddar, pecorino itd.)
SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki musztardy najlepiej dijon
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie woda
Instrukcje
- Do gotującej się wody wrzuć bardzo drobno pokrojonego brokuła. Gotuj przez max. 2 minuty i odcedź. Jeśli lubisz surowy brokuł możesz pominąć ten krok.
- Boczek/bekon usmaż na patelni aż będzie chrupiący.
- Żurawinę i cebulę pokrój na drobno.
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Ser lub mieszankę serów zetrzyj na tarce (na dużych oczkach).
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Jeśli konsystencja Ci nie odpowiada, możesz dodać trochę wody.
- Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem, wymieszaj i podawaj od razu.
www.slodkiegotowanie.pl