Rolada drożdżowa z cynamonem

Ciasta i desery

Rolada drożdżowa z cynamonem

70 minut + 45 minut pieczenie

Mówiłam już, jak uwielbiam cynamon? Jeżeli nie to właśnie się przyznaję – jestem uzależniona od cynamonu – a jeśli już mówiłam to powiem jeszcze raz – jem wszystko, co z cynamonem 🙂 . Na dowód tego, jak bardzo go kocham jest to, że pierwszym przepisem na moim blogu były właśnie bułeczki cynamonowe inaczej –  ślimaczki cynamonowe. Z tą roladą drożdżową jest troszkę mniej pracy, nie muszę kroić i brudzić rąk. Zwijam ciasto z cukrem i cynamonem a później czekam i czekam i nie mogę już wytrzymać, bo tak bardzo pachnie. Chyba nie tylko ja tak mam, bo skoro tu jesteście to tak samo, jak ja kochacie zapach cynamonu w ciepłych drożdżowych wypiekach.

Ok, cóż, myślę, że mogę jeść to ciasto cały dzień. Ciasto drożdżowe po zakończeniu pieczenia musi ostygnąć, zanim zaczniecie je kroić – nienawidzę tego – zawsze nie mogę się doczekać, a ciasto robi mi na złość i stygnie w nieskończoność 😀 .

Cynamon to twoja bratnia dusza? Wiem, o czym mówię, tak pięknie pachnie i daje tyle słodyczy. A poza walorami smakowymi pobudza trawienie.

Te przepisy również powstały z myślą o cynamonie:

Cynamonowe blondie z białą czekoladą

Cynamonowa ryżanka z gruszką

Owsianka orzechowo-cynamonowa

Rolada drozdzowa z cynamonem Rolada drozdzowa z cynamonem Rolada drozdzowa z cynamonemRolada drozdzowa z cynamonem

Słodkie Gotowanie

Rolada drożdżowa z cynamonem

Ilość porcji: 2 bochenki

Czas przygotowania: 70 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 2 łyżki białego cukru
  • 240 g wody (1 pełna szklanka)
  • 3 łyżeczki drożdży suchych
  • 400 g mąki pszennej chlebowej + trochę do podsypania (łącznie zużyłam ok. 500 g mąki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

NADZIENIE:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 50 g białego cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • odrobina mleka do posmarowania

Instrukcje

  1. Do dużej miski wlej lekko ciepłą wodę, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj drożdże, nie mieszaj, zostaw na ok. 5 minut. Dodaj olej, sól i mąkę. Mieszaj ręcznie, dodając więcej mąki, aż ciasto będzie elastyczne i lekko lepkie. Zagniataj i rozciągaj ciasto przez 7-8 minut.
  2. Ciasto włóż do naczynia lekko natłuszczonego, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  3. Uderz ciasto kilka razy pięścią i podziel na dwie części. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj każdą połówkę dość cienko. Posmaruj mlekiem i dokładnie obsyp cukrem z cynamonem. Zwiń ciasto w roladę, włóż do formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
  4. Odczekaj 10 minut aż ciasto lekko wyrośnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 45 minut. Ostatnie 10 minut piecz z funkcją grzania tylko dół. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl piekarnik, odczekaj 10 minut i wyjmij ciasto z foremek, połóż na boku i czekaj do ostygnięcia.
  5. Przechowuj do 2 dni.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *