Cynamonowa ryżanka z gruszką

Śniadania | Fit

Cynamonowa ryżanka z gruszką

1 godzina

Brązowy, pełnoziarnisty ryż gotuje się długo. Dlatego to śniadanie jest odpowiednie kiedy mamy więcej czasu. Niemniej jednak czekanie się opłaca, brązowy ryż w słodkim wydaniu smakuje wyśmienicie. Poza orzechowym posmakiem jest skarbnicą witamin z grupy B i błonnika. Poranek z takim śniadaniem syci na długie godziny.

Jeśli sceptycznie patrzysz na długi czas oczekiwania, mam na to sposób. Chcesz zjeść ryżankę na śniadanie, ale nie masz czasu lub ochoty czekać aż ryż będzie gotowy? Dzień wcześniej ugotuj ryż wg instrukcji poniżej, rano dla odświeżenia i podgrzania dodaj trochę mleka i postępuj według pozostałych instrukcji. W ten sposób skrócisz czas przygotowania prawie o godzinę.

Ryżankę możesz skomponować dokładnie tak jak chcesz. Dzisiaj podaję przepis z cynamonem i gruszką, ale ty możesz dodać co zechcesz. Jeśli lubisz banany, miód czy czekoladę, po prostu je dodaj i nie zastanawiaj się czy to kaloryczne, śniadanie ma być treściwe. Możesz użyć każdego owocu czy orzechów, ryżanka nie ma ograniczeń. Bądźmy kreatywni! Baw się smakami a będziesz cieszyć się pożywnym i pysznym śniadaniem.

Cynamonowa ryżanka z gruszką Cynamonowa ryżanka z gruszką Cynamonowa ryżanka z gruszkąCynamonowa ryżanka z gruszką

Słodkie Gotowanie

Cynamonowa ryżanka z gruszką

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 3/4 szklanki brązowego ryżu
  • 2 szklanki dowolnego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 ekstraktu waniliowego
  • 4 śliwki suszone
  • garść orzechów
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Ryż przygotuj wieczorem, rano szybciej się ugotuje, jednak nie jest to konieczne. Ryż wsyp do garnka, zalej zimną wodą ok 1 cm nad ryż.
  2. Rano nie odlewaj wody z ryżu, wlej mleko, dodaj sól, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Gotuj przez ok 1 godzinę, pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj ryż oraz sprawdzaj jego twardość i konsystencję. Jeśli ryż będzie nadal twardy a wchłonie już całe mleko, wtedy dodaj jeszcze trochę mleka.
  3. Pokrój śliwki, gruszki i orzechy.
  4. Kiedy ryż zacznie robić się miękki i konsystencji kleiku (zajmie to ok 1 godzinę może trochę krócej lub dłużej, zależy to od tego jakiej konsystencji oczekujesz), dodaj resztę dodatków, wymieszaj i przestań gotować. Pozostaw pod przykryciem jeszcze chwilę, do 5 minut.
  5. Przed podaniem dodaj miód lub syrop klonowy i wymieszaj.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *