Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

Dania główne

Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

40 minut + 1 godzina wyrastanie

Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ można zaliczyć do jednych z najlepszych domowych fast-foodów. Calzone to pizza zawijana w kształt pieroga z dowolnym nadzieniem. Jakiś czas temu robiłam kieszonki drożdżowe z szynką i serem – szybsza wersja dzisiejszego przepisu. Tutaj nadzienie składa się z cebuli, pieczarek, mięsa mielonego i domowego sosu BBQ.

Zastanawiacie się jak przygotować domowy sos BBQ, bo przecież ten kupny ma specyficzny dymny posmak? Oczywiście można kupić dym wędzarniczy w płynie w sklepach internetowych. Natomiast bardziej przystępny sposób to użycie wędzonej papryki w proszku, która nie daje takiego samego efektu jak dym, ale moim zdaniem pasuje 🙂 . Mało tego paprykę wędzoną znajdziecie niemal w każdym sklepie.

Ciasto z tego przepisu używam do różnych wypieków, robiłam też na nim pizzę i wychodzi super – co najważniejsze nie łamie się, kiedy bierzesz kawałek do ręki.

Jak odgrzać calzone lub pizze, aby ciasto było chrupiące a ser rozpuszczony? Na suchej nieprzywierającej patelni połóżcie kawałek pizzy lub calzone. Podgrzewajcie na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlejcie odrobinę wody do patelni i przykryjcie. Podgrzewajcie jeszcze przez ok. 1 minutę, aby woda wyparowała – teraz możecie cieszyć się pysznym, chrupiącym ciastem.

Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ pierwszy raz zrobiłam na obiad – uważam, że domowych fast-foodów nigdy za wiele 🙂 . Kolejny raz już jako ciepła przekąska na imprezę, mimo że zrobiłam z potrójnej porcji, to zabrakło. Reszta przekąsek zalegała w lodówce przez kolejnych kilka dni, bo na każdego przypadło po 3 duże calzone, więc nikt nie wcisnął nic więcej 😀 .

Więcej przepisów na domowy fast-food:

Bagietka nadziewana kurczakiem i serem żółtym

Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty

Drożdżowe kieszonki z serem i szynką

Pikantne pałki z kurczaka

Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQCalzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

Słodkie Gotowanie

Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

Ilość porcji: 6 sztuk +

Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina wyrastanie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe z tego przepisu
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kulki sera mozzarella
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • chilli w proszku do smaku
  • 1 jajko - roztrzepane

SOS BBQ:

  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu spirytusowego lub innego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego brązowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • sól do smaku

Instrukcje

  1. Ciasto przygotuj z tego przepisu.
  2. Po przygotowaniu ciasta, zacznij robić farsz. Musi on jeszcze ostygnąć lekko zanim zaczniesz faszerować kieszonki.
  3. W dużej patelni rozgrzej olej i smaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż lekko. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Mięso dokładnie porozdzielaj.
  4. Kiedy mięso będzie podsmażone dodaj paprykę słodką, wędzoną, chilli i dokładnie wymieszaj.
  5. Z podanych składników przygotuj sos (w miseczce wymieszaj wszystkie produkty) i wlej do patelni kiedy mięso będzie już usmażone. Podgrzewaj wszystko do momentu aż sos lekko się zredukuje. Wyłącz i pozwól przestygnąć.
  6. Nagrzej piekarnik do 200°C, blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ciasto podziel na 6 równych części. Placki rozgnieć ręką i uformuj w podłużne kształty. Środek placka niech będzie trochę grubszy niż boki.
  8. Na jednej stronie placka połóż po dwa plastry mozzarelli, łyżkę lub dwie mięsa i kolejne dla plastry mozzarelli. Złóż ciasto i zlep dobrze boki, następnie posmaruj dokładnie jajkiem.
  9. Ja piekłam cała porcję na dwa razy ponieważ wszystkie nie zmieszczą się na jednej blaszce na raz. Muszą mieć miejsce, bo jeszcze urosną.
  10. Piecz przez 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Ciasto musi być ładnie zrumienione. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
  11. Odgrzewaj skropione wodą w mikrofali lub na suchej patelni skropione wodą i przykryte folią aluminiową.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *