Dania główne
Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ
40 minut + 1 godzina wyrastanie
Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ można zaliczyć do jednych z najlepszych domowych fast-foodów. Calzone to pizza zawijana w kształt pieroga z dowolnym nadzieniem. Jakiś czas temu robiłam kieszonki drożdżowe z szynką i serem – szybsza wersja dzisiejszego przepisu. Tutaj nadzienie składa się z cebuli, pieczarek, mięsa mielonego i domowego sosu BBQ.
Zastanawiacie się jak przygotować domowy sos BBQ, bo przecież ten kupny ma specyficzny dymny posmak? Oczywiście można kupić dym wędzarniczy w płynie w sklepach internetowych. Natomiast bardziej przystępny sposób to użycie wędzonej papryki w proszku, która nie daje takiego samego efektu jak dym, ale moim zdaniem pasuje 🙂 . Mało tego paprykę wędzoną znajdziecie niemal w każdym sklepie.
Ciasto z tego przepisu używam do różnych wypieków, robiłam też na nim pizzę i wychodzi super – co najważniejsze nie łamie się, kiedy bierzesz kawałek do ręki.
Jak odgrzać calzone lub pizze, aby ciasto było chrupiące a ser rozpuszczony? Na suchej nieprzywierającej patelni połóżcie kawałek pizzy lub calzone. Podgrzewajcie na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlejcie odrobinę wody do patelni i przykryjcie. Podgrzewajcie jeszcze przez ok. 1 minutę, aby woda wyparowała – teraz możecie cieszyć się pysznym, chrupiącym ciastem.
Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ pierwszy raz zrobiłam na obiad – uważam, że domowych fast-foodów nigdy za wiele 🙂 . Kolejny raz już jako ciepła przekąska na imprezę, mimo że zrobiłam z potrójnej porcji, to zabrakło. Reszta przekąsek zalegała w lodówce przez kolejnych kilka dni, bo na każdego przypadło po 3 duże calzone, więc nikt nie wcisnął nic więcej 😀 .
Więcej przepisów na domowy fast-food:
Bagietka nadziewana kurczakiem i serem żółtym
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty
Drożdżowe kieszonki z serem i szynką
Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ
Ilość porcji: 6 sztuk +
Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina wyrastanie
Składniki
- Ciasto drożdżowe z tego przepisu
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 6 dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 kulki sera mozzarella
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- chilli w proszku do smaku
- 1 jajko - roztrzepane
SOS BBQ:
- 300 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu spirytusowego lub innego
- 1 łyżka cukru trzcinowego brązowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- sól do smaku
Instrukcje
- Ciasto przygotuj z tego przepisu.
- Po przygotowaniu ciasta, zacznij robić farsz. Musi on jeszcze ostygnąć lekko zanim zaczniesz faszerować kieszonki.
- W dużej patelni rozgrzej olej i smaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż lekko. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Mięso dokładnie porozdzielaj.
- Kiedy mięso będzie podsmażone dodaj paprykę słodką, wędzoną, chilli i dokładnie wymieszaj.
- Z podanych składników przygotuj sos (w miseczce wymieszaj wszystkie produkty) i wlej do patelni kiedy mięso będzie już usmażone. Podgrzewaj wszystko do momentu aż sos lekko się zredukuje. Wyłącz i pozwól przestygnąć.
- Nagrzej piekarnik do 200°C, blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na 6 równych części. Placki rozgnieć ręką i uformuj w podłużne kształty. Środek placka niech będzie trochę grubszy niż boki.
- Na jednej stronie placka połóż po dwa plastry mozzarelli, łyżkę lub dwie mięsa i kolejne dla plastry mozzarelli. Złóż ciasto i zlep dobrze boki, następnie posmaruj dokładnie jajkiem.
- Ja piekłam cała porcję na dwa razy ponieważ wszystkie nie zmieszczą się na jednej blaszce na raz. Muszą mieć miejsce, bo jeszcze urosną.
- Piecz przez 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Ciasto musi być ładnie zrumienione. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
- Odgrzewaj skropione wodą w mikrofali lub na suchej patelni skropione wodą i przykryte folią aluminiową.
www.slodkiegotowanie.pl
To musi smakować i jeszcze z sosem to już w ogóle petarda 🙂 Pysznie 🙂