Ciasta i desery | Sernik
Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych
25 minut pieczenie + 20 minut przygotowanie
Długo myślałam jak nazwać ciasto. W końcu zdecydowałam się i trafiłam w dziesiątkę. Sernik warstwowy nie brzmiało tak dobrze, jak dobrze smakuje to ciasto. Bo ono kojarzyło mi się z lodami, jakby tego było mało z lodami czekoladowymi – moimi ulubionymi 🙂 . Co myślisz o serniku warstwowym o smaku lodów czekoladowych? Bo właśnie tylko to przychodzi mi do głowy, kiedy go jem.
Spód ciasta jest lany, trochę jakby kruchy? Chciałam zrobić spód, który będzie smakował jak ciasteczka. I powstał spód, który smakuje jak ciasteczka 🙂 . Wyłożyłam na niego krem z twarogu sernikowego. Zostało mi pół wiaderka tego twarogu, ponieważ kilka dni wcześniej robiłam ciasto marchewkowe z kremem waniliowym. Kremy nie są podobne, ale mają tą samą bazę – twaróg sernikowy.
Krem jest zwarty i bardzo przypomina konsystencją lody. Na wierzchu musiała znaleźć się słodka bita śmietana oprószona czekoladą. Teraz to już naprawdę ciasto smakuje jak lody czekoladowe. Spróbujcie sami 🙂 .
Możecie znaleźć u mnie jeszcze jeden sernik:
Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych
Ilość porcji: 20+
Czas przygotowania: 25 minut pieczenie + 20 minut przygotowanie
Składniki
SPÓD:
- 220 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
- 120 g masła
- 60 g twarogu sernikowego
- 100 g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
KREM:
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 500 g twarogu sernikowego
- 40 g niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
WIERZCH (BITA ŚMIETANA):
- 100 g śmietanki kremówki 36%
- 50 g cukru pudru
- czekolada do dekoracji
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm lub podobną wyłóż papierem do pieczenia.
- Możesz użyć większej formy, proponuję wtedy nie podwajać ilości składników spodu. Zwiększ tylko ilość kremu czyli 1 i 1/2 porcji.
SPÓD:
- Wymieszaj w misce mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W osobnym naczyniu wymieszaj za pomocą miksera masło, twaróg sernikowy i cukier, do połączenia składników, około 3 minuty. Następnie dodaj jajka i wanilię, ubijaj do połączenia przez chwilę.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj łyżką mieszankę mąk. Ubijaj powoli do połączenia.
- Powstałą masę wyłóż do foremki, może nie być lekko. Przygotuj sobie szklankę z gorącą wodą i maczaj w niej łopatkę, wtedy ciasto lepiej się rozprowadza.
- Piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyłóż na kratkę chłodzącą.
KREM:
- Za pomocą miksera ubij masło z twarogiem, cukrem, wanilią i solą. Mieszaj ok. 3 minut. Małymi łyżkami dodawaj kakao. Mieszaj aż dokładnie się połączy.
- Krem wyłóż na zimne ciasto. Wstaw do lodówki.
WIERZCH:
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
- Na wierzch zetrzyj na tarce czekoladę.
- Przed podaniem trzymaj w lodówce przynajmniej 2 godziny. Najlepsze jest jednak na drugi dzień, kiedy masa dokładnie stężeje i wszystko się połączony.
www.slodkiegotowanie.pl