Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych

Ciasta i desery

Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych

25 minut pieczenie + 20 minut przygotowanie

Długo myślałam jak nazwać ciasto. W końcu zdecydowałam się i trafiłam w dziesiątkę. Sernik warstwowy nie brzmiało tak dobrze, jak dobrze smakuje to ciasto. Bo ono kojarzyło mi się z lodami, jakby tego było mało z lodami czekoladowymi – moimi ulubionymi 🙂 . Co myślisz o serniku warstwowym o smaku lodów czekoladowych? Bo właśnie tylko to przychodzi mi do głowy, kiedy go jem.

Spód ciasta jest lany, trochę jakby kruchy? Chciałam zrobić spód, który będzie smakował jak ciasteczka. I powstał spód, który smakuje jak ciasteczka 🙂 . Wyłożyłam na niego krem z twarogu sernikowego. Zostało mi pół wiaderka tego twarogu, ponieważ kilka dni wcześniej robiłam ciasto marchewkowe z kremem waniliowym. Kremy nie są podobne, ale mają tą samą bazę – twaróg sernikowy.

Krem jest zwarty i bardzo przypomina konsystencją lody. Na wierzchu musiała znaleźć się słodka bita śmietana oprószona czekoladą. Teraz to już naprawdę ciasto smakuje jak lody czekoladowe. Spróbujcie sami 🙂 .

Sernik warstwowy o smaku lodow czekoladowych Sernik warstwowy o smaku lodow czekoladowych Sernik warstwowy o smaku lodow czekoladowych

Słodkie Gotowanie

Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych

Ilość porcji: 20+

Czas przygotowania: 25 minut pieczenie + 20 minut przygotowanie

Składniki

SPÓD:

  • 220 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 120 g masła
  • 60 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

KREM:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 40 g niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

WIERZCH (BITA ŚMIETANA):

  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru
  • czekolada do dekoracji

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm lub podobną wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Możesz użyć większej formy, proponuję wtedy nie podwajać ilości składników spodu. Zwiększ tylko ilość kremu czyli 1 i 1/2 porcji.

SPÓD:

  1. Wymieszaj w misce mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj za pomocą miksera masło, twaróg sernikowy i cukier, do połączenia składników, około 3 minuty. Następnie dodaj jajka i wanilię, ubijaj do połączenia przez chwilę.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj łyżką mieszankę mąk. Ubijaj powoli do połączenia.
  4. Powstałą masę wyłóż do foremki, może nie być lekko. Przygotuj sobie szklankę z gorącą wodą i maczaj w niej łopatkę, wtedy ciasto lepiej się rozprowadza.
  5. Piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyłóż na kratkę chłodzącą.

KREM:

  1. Za pomocą miksera ubij masło z twarogiem, cukrem, wanilią i solą. Mieszaj ok. 3 minut. Małymi łyżkami dodawaj kakao. Mieszaj aż dokładnie się połączy.
  2. Krem wyłóż na zimne ciasto. Wstaw do lodówki.

WIERZCH:

  1. Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
  2. Na wierzch zetrzyj na tarce czekoladę.
  3. Przed podaniem trzymaj w lodówce przynajmniej 2 godziny. Najlepsze jest jednak na drugi dzień, kiedy masa dokładnie stężeje i wszystko się połączony.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *