Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasta i desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

15 minut + 45 minut pieczenie

Każde ciasto owocowe a zwłaszcza ciasto rabarbarowe kojarzy się z latem, czyli beztroską, słońcem i dobrymi wspomnieniami. Chyba właśnie dlatego takie ciasta smakują najlepiej i robi się je częściej niż wszystkie inne. Po jednym kawałku bierze się kolejny i kolejny, aż ciasto znika w całości i wszyscy są zdziwieni.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest bardzo wilgotne i słodko kwaśne, do tego odrobina soli dodana do ciasta pasuje idealnie. Jeśli chodzi o rabarbar, to od wszystkich słyszę jedno – rabarbar + cukier! I teraz muszę się przyznać, że o ile ciasto rabarbarowe jadłam od najmłodszych lat, to rabarbaru oblepionego cukrem nigdy. Być może coś mnie ominęło, a może to tylko legenda 🙂 . Mniejsza o to. Z ciekawości spróbowałam rabarbar zanurzyć w cukrze i… i w sumie nic. Czasami pamiętamy smaki z dzieciństwa, które zawsze nam się dobrze kojarzą i lubimy do nich wracać. Kojarzą się z czasem beztroski i mnóstwem wolnego czasu, zwłaszcza z wakacjami – bo każde dziecko kocha wakacje. Moim smakiem z dzieciństwa są kluski lane na mleku. Choćbym nie wiem jak się starała, to moje nigdy nie wyjdą takie same jak mojej mamy (oczywiście wykorzystuję to zawsze podczas pobytu w rodzinnym domu 🙂 ). Nieważne, że składniki te same, ale tutaj chodzi chyba też o skojarzenia i dobre wspomnienia.

Więc podsumowując, kocham ciasto rabarbarowe, ale samego rabarbaru w surowej postaci już nie. Dlatego jestem ciekawa jaki Wy macie związek z rabarbarem? I jakie danie najbardziej nakłania Was do powrotu w czasy dziecięce.

Więcej przepisów na łatwe ciasta z kruszonką i owocami możecie zobaczyć tutaj:

Ciasto jogurtowe z owocami

Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką

Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

 

Wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonkąRabarbar z cukremWilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonkąWilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Słodkie Gotowanie

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ilość porcji: 20 cm x 25 cm

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

KRUSZONKA:

  • 100 g masła (do rozpuszczenia)
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli lub mniej
  • 1 łyżka skórki z cytryny

RABARBAR:

  • 350-400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli lub mniej
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru białego
  • 2 jaja L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Przygotuj foremkę o wymiarach zbliżonych do 20 x 25 cm lub 20x20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

KRUSZONKA:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu, przestudź trochę, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Do mieszanki masła i cukru dodaj mąkę (nie całą na raz, zostaw odrobinę bo może być za dużo) i skórkę z cytryny. Mieszaj widelcem aż powstaną bryłki, czyli kruszonka. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty.

RABARBAR:

  1. Dokładnie umyj rabarbar (ja użyłam 2 duże łodygi) Przekrój wzdłuż i krój w kostkę lub w cienkie plastry.
  2. Do pokrojonego rabarbaru dodaj cukier i mąkę i wymieszaj.

CIASTO:

  1. Masło w temperaturze pokojowej i cukier mieszaj mikserem przez ok. 3 minuty na puszystą masę.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Do ubitego masła dodaj jajka (również w temp. pokojowej) i wanilię i ubijaj przez chwilę, do momentu połączenia.
  4. Powoli wsypuj mąkę cały czas mieszając.
  5. Wyłóż ciasto do przygotowanej wcześniej foremki. Ciasto ciężko wyłożyć więc pomocna może być szklanka z wodą w której zanurzysz łyżkę po każdym rozprowadzeniu ciasta.
  6. Na w miarę równomiernie rozłożone ciasto (nigdy nie będzie idealnie :) ) wyłóż rabarbar a następnie posyp przygotowaną kruszonką.
  7. Ciasto włóż na środek piekarnika i piecz przez ok. 45-50 minut, aż do złotego koloru.
  8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Asia -

    Wyszło rewelka! Przedluzylam pieczenie o 10 min i zamiast skórki z cytryny dałam cynamon 🙂 zapisuje przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Małgosia -

    Piekłam to ciasto pierwszy raz. Wyszło bardzo dobre. Zrobiłam tylko lekką modyfikację, użyłam mniej cukru do ciasta ale za to polałam troszkę lukrem. Proste, szybkie, pyszne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *