Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasta i desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

15 minut + 45 minut pieczenie

Wszystkie owocowe ciasta kojarzą się z latem, czyli beztroską, słońcem i dobrymi wspomnieniami. Chyba właśnie dlatego takie ciasta smakują najlepiej i robi się je częściej niż wszystkie inne. Po jednym kawałki bierze się kolejny i kolejny, aż ciasto znika w całości i wszyscy są zdziwieni.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest bardzo wilgotne i słodko kwaśne, do tego odrobina soli dodana do ciasta pasuje idealnie. Jeśli chodzi o rabarbar, to od wszystkich słyszę jedno – rabarbar + cukier! I teraz muszę się przyznać, że o ile ciasto rabarbarowe jadłam od najmłodszych lat, to rabarbaru oblepionego cukrem nigdy. Być może coś mnie ominęło, a może to tylko legenda 🙂 . Mniejsza o to. Z ciekawości spróbowałam rabarbar zanurzyć w cukrze i… i w sumie nic. Czasami pamiętamy smaki z dzieciństwa, które zawsze nam się dobrze kojarzą i lubimy do nich wracać. Kojarzą się z czasem beztroski i mnóstwem wolnego czasu, zwłaszcza z wakacjami – bo każde dziecko kocha wakacje. Moim smakiem z dzieciństwa są kluski lane na mleku. Choćbym nie wiem jak się starała, to moje nigdy nie wyjdą takie same jak mojej mamy (oczywiście wykorzystuję to zawsze podczas pobytu w rodzinnym domu 🙂 ). Nieważne, że składniki te same, ale tutaj chodzi chyba też o skojarzenia i dobre wspomnienia.

Więc podsumowując, kocham ciasto rabarbarowe, ale samego rabarbaru w surowej postaci już nie. Dlatego jestem ciekawa jaki Wy macie związek z rabarbarem? I jakie danie najbardziej nakłania Was do powrotu w czasy dziecięce.

Więcej przepisów na łatwe ciasta z kruszonką i owocami możecie zobaczyć tutaj:

Łatwe ciasto krówka z ananasem

Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką

Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

 

Wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonkąRabarbar z cukremWilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonkąWilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Słodkie Gotowanie

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ilość porcji: 20 cm x 25 cm

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

KRUSZONKA:

  • 100 g masła (do rozpuszczenia)
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka skórki z cytryny

RABARBAR:

  • 350-400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru białego
  • 2 jaja L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Przygotuj foremkę o wymiarach zbliżonych do 20 x 25 cm lub 20x20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

KRUSZONKA:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu, przestudź trochę, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Do mieszanki masła i cukru dodaj mąkę (nie całą na raz, zostaw odrobinę bo może być za dużo) i skórkę z cytryny. Mieszaj widelcem aż powstaną bryłki, czyli kruszonka. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty.

RABARBAR:

  1. Dokładnie umyj rabarbar (ja użyłam 2 duże łodygi) Przekrój wzdłuż i krój w kostkę lub w cienkie plastry.
  2. Do pokrojonego rabarbaru dodaj cukier i mąkę i wymieszaj.

CIASTO:

  1. Masło w temperaturze pokojowej i cukier mieszaj mikserem przez ok. 3 minuty na puszystą masę.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Do ubitego masła dodaj jajka (również w temp. pokojowej) i wanilię i ubijaj przez chwilę, do momentu połączenia.
  4. Powoli wsypuj mąkę cały czas mieszając.
  5. Wyłóż ciasto do przygotowanej wcześniej foremki. Ciasto ciężko wyłożyć więc pomocna może być szklanka z wodą w której zanurzysz łyżkę po każdym rozprowadzeniu ciasta.
  6. Na w miarę równomiernie rozłożone ciasto (nigdy nie będzie idealnie :) ) wyłóż rabarbar a następnie posyp przygotowaną kruszonką.
  7. Ciasto włóż na środek piekarnika i piecz przez ok. 45-50 minut, aż do złotego koloru.
  8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *