Ciasta i desery
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
15 minut + 55 minut pieczenie
Każde ciasto owocowe a zwłaszcza ciasto rabarbarowe kojarzy się z latem, czyli beztroską, słońcem i dobrymi wspomnieniami. Chyba właśnie dlatego takie ciasta smakują najlepiej i robi się je częściej niż wszystkie inne. Po jednym kawałku bierze się kolejny i kolejny, aż ciasto znika w całości i wszyscy są zdziwieni.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest bardzo wilgotne i słodko kwaśne, do tego odrobina soli dodana do ciasta pasuje idealnie. Jeśli chodzi o rabarbar, to od wszystkich słyszę jedno – rabarbar + cukier! I teraz muszę się przyznać, że o ile ciasto rabarbarowe jadłam od najmłodszych lat, to rabarbaru oblepionego cukrem nigdy. Być może coś mnie ominęło, a może to tylko legenda 🙂 . Mniejsza o to. Z ciekawości spróbowałam rabarbar zanurzyć w cukrze i… i w sumie nic. Czasami pamiętamy smaki z dzieciństwa, które zawsze nam się dobrze kojarzą i lubimy do nich wracać. Kojarzą się z czasem beztroski i mnóstwem wolnego czasu, zwłaszcza z wakacjami – bo każde dziecko kocha wakacje. Moim smakiem z dzieciństwa są kluski lane na mleku. Choćbym nie wiem jak się starała, to moje nigdy nie wyjdą takie same jak mojej mamy (oczywiście wykorzystuję to zawsze podczas pobytu w rodzinnym domu 🙂 ). Nieważne, że składniki te same, ale tutaj chodzi chyba też o skojarzenia i dobre wspomnienia.
Więc podsumowując, kocham ciasto rabarbarowe, ale samego rabarbaru w surowej postaci już nie. Dlatego jestem ciekawa jaki Wy macie związek z rabarbarem? I jakie danie najbardziej nakłania Was do powrotu w czasy dziecięce.
Więcej przepisów na łatwe ciasta z kruszonką i owocami możecie zobaczyć tutaj:
Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką
Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Ilość porcji: 20 cm x 25 cm
Czas przygotowania: 15 minut + 55 minut pieczenie
Składniki
KRUSZONKA:
- 100 g masła (do rozpuszczenia)
- 180 g mąki pszennej
- 80 g brązowego cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki soli lub mniej
- 1 łyżka skórki z cytryny
RABARBAR:
- 350-400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli lub mniej
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru białego
- 2 jaja L
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje
- Przygotuj foremkę o wymiarach zbliżonych do 20 x 25 cm lub 20x20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
KRUSZONKA:
- Masło rozpuść na wolnym ogniu, przestudź trochę, dodaj cukier i wymieszaj.
- Do mieszanki masła i cukru dodaj mąkę (nie całą na raz, zostaw odrobinę bo może być za dużo) i skórkę z cytryny. Mieszaj widelcem aż powstaną bryłki, czyli kruszonka. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty.
RABARBAR:
- Dokładnie umyj rabarbar (ja użyłam 2 duże łodygi) Przekrój wzdłuż i krój w kostkę lub w cienkie plastry.
- Do pokrojonego rabarbaru dodaj cukier i mąkę i wymieszaj.
CIASTO:
- Masło w temperaturze pokojowej i cukier mieszaj mikserem przez ok. 3 minuty na puszystą masę.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Do ubitego masła dodaj jajka (również w temp. pokojowej) i wanilię i ubijaj przez chwilę, do momentu połączenia.
- Powoli wsypuj mąkę cały czas mieszając.
- Wyłóż ciasto do przygotowanej wcześniej foremki. Ciasto ciężko wyłożyć więc pomocna może być szklanka z wodą w której zanurzysz łyżkę po każdym rozprowadzeniu ciasta.
- Na w miarę równomiernie rozłożone ciasto (nigdy nie będzie idealnie :) ) wyłóż rabarbar a następnie posyp przygotowaną kruszonką.
- Ciasto włóż na środek piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut, aż do złotego koloru.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
www.slodkiegotowanie.pl
Tragedia, szkoda tylko składników.
A może napisze Pani co poszło nie tak, że wyszła tragedia?
Nie piekłam,jednak 200 g mąki i tyle samo masła wydaje mi się ,,podejrzane,,. Nie wkradł się tu błąd?
Proporcje są prawidłowe.
Wczoraj pekłam po raz pierwszy.🙂Wyszlo rewelacyjnie.😍Zmodyfikowalam je trochę 😉.Na ciasto nałożyłam jabłka z cynamonem i przykryłam drugą warstwą ciasta (dokładnie z takiej samej ilości składników).Na wierzch poszły pomarańcze i posypką z dużą ilością masła i kokosu (aby była delikatna i chrupiąca😍dodałam też kakao ).Na koniec oprószylam całość kardamonem♥️.
brzmi fantastycznie 🙂
Pierwszy raz natrafiłam na ten przepis i gdy wstawiłam do piekarnika zaczęłam czytać komentarze i zwątpiłam czy mi wyjdzie xD użyłam 1,5 porcji bo miałam większą blachę. Wyszło OBŁĘDNIE PYSZNE!!!
Czy cukier brązowy trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem, jeśli tak to w tych samych proporcjach co trzcinowy? Mam jaja M czy zostać przy tej samej ilości czy dać 3 sztuki?
Tak, można zastąpić białym cukrem, ilość taka sama. Proponuję dać 2 jajka M 🙂
No ja też mam ten problem ciasto wogole nie wyrosło. Zmarnowałam składniki. Robiłam wszystko według przepisu
Jeśli robiła Pani według tego przepisu to ciasto wychodzi – proszę przeczytać komentarze innych lub zajrzeć na profil na instagramie gdzie w wyróżnionych relacjach przygotowuję ciasto krok po kroku.
Tak jak napisałam w opisie: ciasto jest bardzo wilgotne i słodko-kwaśne – więc ciasto miało być wilgotne. Należy czytać opis przed przystąpieniem do gotowania/pieczenia, aby uniknąć podobnych sytuacji.
Ciasto przepyszne, robiłam na swoje urodziny dorabiając je chyba z 4 razy bo tak smakowało. Mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach….cudownie maślane, przepyszne!!!
Dla mnie przepyszne. Robiłam wcześniej i dziś będę robić drugi raz 😊
Ciasto perfekt ! Za każdym razem wychodzi obłędnie pyszne.
U mnie też, nie urosło wcale
Ciasto perfekt ! Za każdym razem wychodzi obłędnie pyszne.
Piekłam wczoraj ciasto z przepisu, po włożeniu do piekarnika przeczytałam komentarze i przyzbam szczerze, że byłam pełna obaw czy się uda , tym bardziej, ze mój piekarnik ostatnio miewał problemy z nagrzewaniem. Nastawiłam wiec na 190st i piekłam godzinę , następnie zostawiłam go w wyłączonym ale nagrzanym piekarniku jeszcze ba jakiś czas i wszystko ładnie się upiekło. Ciasto urosło , nie było niedopieczone itp
Jeśli chodzi o smak to mnie nie porwało , uważam , że sól mimo niewielkiej ilości jest wyczuwalna i psuje smak kruszonki ale to moja subiektywna opinia.
Ciasto piekłam z tego przepisu jakieś 5 razy i w tym roku kolejny raz robię, zawsze wychodzi idealne. Niestety w warzywniaku dostałam resztki rabarbaru i muszę zrobić tylko jedną blaszkę bo znika momentalnie z talerza jest obłędne!
Dziękuję! 🙂
Wyszło rewelka! Przedluzylam pieczenie o 10 min i zamiast skórki z cytryny dałam cynamon 🙂 zapisuje przepis 🙂
Bardzo się cieszę, każdy piekarnik piecze inaczej trzeba o tym pamiętać 🙂 Dziękuję.
Mega przepis! W 30 minut wszystko zjedzone hihi. Przepyszne!
Dziękuję! Moje jeszcze właśnie w piekarniku, zaraz wyciągam 🙂
Niestety ciasto porażka. Coś jest nie tak z proporcjami. Może gdyby na początku dodać tylko żółtka a na koniec piane z białek ciasto wyszłoby bardziej puszyste a nie takie zbite…do kruszonki na tak małą blaszkę zdecydowanie za dużo masła…
Ciasto ma być szybkie i proste, więc bez ubijania piany. Jeśli dodała Pani rozpuszczone masło do kruszonki to proporcje są dobre.
Moje ciast wyszło super – ja robiłam z 1.5 porcji bo nie miałam takiej małej foremki. Dzisiaj robię z borówką! Być może jak komuś nie urosło to powinien dać więcej proszku do pieczenia !
Na jakiej funkcji piekarnika najbezpieczniej piec ciasto?
Prawie wszystkie ciasta piekę z funkcją góra-dół ale z termoobiegiem też będzie dobrze tylko może ciasto będzie upieczone szybciej, trzeba obserwować 🙂
Niestety ciasto przepisu bardzo takie sobie. Wyglad Ok, ale ze smakiem jest cos nie tak. Zupelnie nie wiem po co sól w kruszonce i po co rozpuszczac masło skoro rownie dobrze (a nawet lepiej!) mozna ja zrobic bez tego.
Sól w kruszonce, ponieważ lubię połączenie słodkiego ze słonym, w tym przepisie soli jest tylko 1/3 łyżeczki – bardzo niewiele, co tylko podbija słodki smak. Rozpuszczam masło do kruszonki, żeby dodany cukier dobrze się w nim rozpuścił, w zimnym maśle cukier się dobrze nie połączy.
Smakuje oblednie, sol w kruszonce fajnie podbija smak kwasnego . Przepis do zapisania w ulubionych.
Dziękuję 🙂
Ciasto wybitne, nieoczywiste słodkie, kwasne i lekko słone. Mocny maślany smak. Wspaniale. Rabarbaru trzeba dodać więcej.jest lepsze
Przepychota 👍 jeszcze nie raz skorzystam z przepisu, super!!!
Pyszny mniam mniam 😊👍
Przepyszny!!! Jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu 👍
Dziękuję! 🙂
Pyszny mniam mniam 😊👍
Pyszny mniam mniam 😊👍
Super!! Dziękuję 🙂
Piekłam to ciasto pierwszy raz. Wyszło bardzo dobre. Zrobiłam tylko lekką modyfikację, użyłam mniej cukru do ciasta ale za to polałam troszkę lukrem. Proste, szybkie, pyszne.
Czy można czymś zastąpić ekstrakt waniliowy? Bo domyślam się że to nie jest to samo co aromat waniliowy?
Aromat waniliowy też może być 🙂 .
Fantastycznie smakuje i proste
Wspanialy przepis palce lizać, a ta sol ma pani rację podbija smak słodkości,a tak na marginesie ,to trzeba mieć rękę do pieczenia. Mi wyszło przepyszne dziękuję bardzo za ten przepis. Pozdrawiam Elzbieta.
To super, bardzo mi miło 🙂 Nic tak nie motywuje do pieczenia jak wiadomość, że smakowało 🙂 Dziękuję!
Właśnie zajadam jeszcze ciepły 🙂
Mega pyszny.
Cudowne ciasto 😉
Ciasto przepyszne . Znika w mgnieniu oka . Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole .
Wczoraj trafiłam na ten przepis a dziś zrobiłam to wspaniałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Nic dodać nic ująć. Smakowało wszystkim, domownicy zachwyceni! Rada: proszę korzystać dokładnie z takich proporcji jak w przepisie, 200 go masła to NIE jest za dużo!
To i ja dodam komentarz. Moim zdaniem SUPER! Robiłam ciasto z tego przepisu juz kilkakrotnie i Zawsze wychodziło. Zaletą jest to, że nie wysycha, jest wilgotne i chrupiące z góry. Nawet i tydzień poleży bez przykrywania i smakuje tak jak pierwszego dnia. Polecam 🙂😋
0
Moze splesniec, nawet w lodowce, bo jest cieplo. Lepiej zjesc od razu:-).
Witam!Te ciasto zrobiłem 2 razy w/g receptury i wyszło fantastycznie!2 x z rabarbarem i go nie załowałem,więcej niż pół kilo,ciasto-wytrzyma.Proporcje dobrane,smak zrównoważony-jest to napradę łatwy przepis do wykonania ” drogie panie ” którym nie wyszło!Trzeba postepować w/g metody wykonania,a jak chcecie zaszalec i mówice,że nie wyszło-to jasne,że poniosła Was fantazja połączona z brakiem doświadczenia w kuchni,delikatnie ujmując 🙂
Obecnie w piekarniku piecze się kolejne ciasto-tym razem z borówkami-już nie moge doczekać się gdy wyjdzie i na talerz!
Ciasto REWELACJA 🤩
Zrobiłam pierwszy raz według przepisu w małej formie 20/20 ,ale ciasta brakło,dzisiaj zrobiłam podwójne składniki i wieksza forma 40/25 dorzuciłam jeszcze parę truskawek wyszło obłędnie 😍😍😍😍😍
Pozdrawiam serdecznie
Witam.
Mam rabarbar i chciałabym zrobić to ciasto ale 'temperatura 180 stopni’ to jest mylące bo nie wiem czy chodzi o grzanie góra dół czy termoobieg.
Ja mam termoobieg.
Byłoby dobrze o sprecyzowanie na górze. Dziękuję
Ciasto REWELACJA 🤩
Zrobiłam pierwszy raz według przepisu w małej formie 20/20 ,ale ciasta brakło,dzisiaj zrobiłam podwójne składniki i wieksza forma 40/25 dorzuciłam jeszcze parę truskawek wyszło obłędnie 😍😍😍😍😍
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję!! 🙂
Witam. Czy zamiast rabarbaru można użyć czerwonej porzeczki. Jeżeli tak czy opruszyć ja cukrem i mąką?
Pozdrawiam
Tak, jak najbardziej można użyć czerwonej porzeczki, można też lekko oprószyć mąką i cukrem 🙂 proszę dać znać jak wyszło
Napewno dam znać. Ciasto z rabarbarem robię odrazu podwójną porcję, bo tak szybko znika u nas 😄.