Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasta i desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

15 minut + 55 minut pieczenie

Każde ciasto owocowe a zwłaszcza ciasto rabarbarowe kojarzy się z latem, czyli beztroską, słońcem i dobrymi wspomnieniami. Chyba właśnie dlatego takie ciasta smakują najlepiej i robi się je częściej niż wszystkie inne. Po jednym kawałku bierze się kolejny i kolejny, aż ciasto znika w całości i wszyscy są zdziwieni.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest bardzo wilgotne i słodko kwaśne, do tego odrobina soli dodana do ciasta pasuje idealnie. Jeśli chodzi o rabarbar, to od wszystkich słyszę jedno – rabarbar + cukier! I teraz muszę się przyznać, że o ile ciasto rabarbarowe jadłam od najmłodszych lat, to rabarbaru oblepionego cukrem nigdy. Być może coś mnie ominęło, a może to tylko legenda 🙂 . Mniejsza o to. Z ciekawości spróbowałam rabarbar zanurzyć w cukrze i… i w sumie nic. Czasami pamiętamy smaki z dzieciństwa, które zawsze nam się dobrze kojarzą i lubimy do nich wracać. Kojarzą się z czasem beztroski i mnóstwem wolnego czasu, zwłaszcza z wakacjami – bo każde dziecko kocha wakacje. Moim smakiem z dzieciństwa są kluski lane na mleku. Choćbym nie wiem jak się starała, to moje nigdy nie wyjdą takie same jak mojej mamy (oczywiście wykorzystuję to zawsze podczas pobytu w rodzinnym domu 🙂 ). Nieważne, że składniki te same, ale tutaj chodzi chyba też o skojarzenia i dobre wspomnienia.

Więc podsumowując, kocham ciasto rabarbarowe, ale samego rabarbaru w surowej postaci już nie. Dlatego jestem ciekawa jaki Wy macie związek z rabarbarem? I jakie danie najbardziej nakłania Was do powrotu w czasy dziecięce.

Więcej przepisów na łatwe ciasta z kruszonką i owocami możecie zobaczyć tutaj:

Ciasto jogurtowe z owocami

Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką

Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

 

Wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonkąRabarbar z cukremWilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonkąWilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Słodkie Gotowanie

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ilość porcji: 20 cm x 25 cm

Czas przygotowania: 15 minut + 55 minut pieczenie

Składniki

KRUSZONKA:

  • 100 g masła (do rozpuszczenia)
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli lub mniej
  • 1 łyżka skórki z cytryny

RABARBAR:

  • 350-400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli lub mniej
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru białego
  • 2 jaja L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Przygotuj foremkę o wymiarach zbliżonych do 20 x 25 cm lub 20x20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

KRUSZONKA:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu, przestudź trochę, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Do mieszanki masła i cukru dodaj mąkę (nie całą na raz, zostaw odrobinę bo może być za dużo) i skórkę z cytryny. Mieszaj widelcem aż powstaną bryłki, czyli kruszonka. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty.

RABARBAR:

  1. Dokładnie umyj rabarbar (ja użyłam 2 duże łodygi) Przekrój wzdłuż i krój w kostkę lub w cienkie plastry.
  2. Do pokrojonego rabarbaru dodaj cukier i mąkę i wymieszaj.

CIASTO:

  1. Masło w temperaturze pokojowej i cukier mieszaj mikserem przez ok. 3 minuty na puszystą masę.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Do ubitego masła dodaj jajka (również w temp. pokojowej) i wanilię i ubijaj przez chwilę, do momentu połączenia.
  4. Powoli wsypuj mąkę cały czas mieszając.
  5. Wyłóż ciasto do przygotowanej wcześniej foremki. Ciasto ciężko wyłożyć więc pomocna może być szklanka z wodą w której zanurzysz łyżkę po każdym rozprowadzeniu ciasta.
  6. Na w miarę równomiernie rozłożone ciasto (nigdy nie będzie idealnie :) ) wyłóż rabarbar a następnie posyp przygotowaną kruszonką.
  7. Ciasto włóż na środek piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut, aż do złotego koloru.
  8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

      • AlWa -

        Nie piekłam,jednak 200 g mąki i tyle samo masła wydaje mi się ,,podejrzane,,. Nie wkradł się tu błąd?

        Odpowiedz
      • Ola -

        No ja też mam ten problem ciasto wogole nie wyrosło. Zmarnowałam składniki. Robiłam wszystko według przepisu

        Odpowiedz
        • Słodkie Gotowanie -

          Jeśli robiła Pani według tego przepisu to ciasto wychodzi – proszę przeczytać komentarze innych lub zajrzeć na profil na instagramie gdzie w wyróżnionych relacjach przygotowuję ciasto krok po kroku.
          Tak jak napisałam w opisie: ciasto jest bardzo wilgotne i słodko-kwaśne – więc ciasto miało być wilgotne. Należy czytać opis przed przystąpieniem do gotowania/pieczenia, aby uniknąć podobnych sytuacji.

          Odpowiedz
        • Agata -

          Ciasto przepyszne, robiłam na swoje urodziny dorabiając je chyba z 4 razy bo tak smakowało. Mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach….cudownie maślane, przepyszne!!!

          Odpowiedz
    • Paula -

      Piekłam wczoraj ciasto z przepisu, po włożeniu do piekarnika przeczytałam komentarze i przyzbam szczerze, że byłam pełna obaw czy się uda , tym bardziej, ze mój piekarnik ostatnio miewał problemy z nagrzewaniem. Nastawiłam wiec na 190st i piekłam godzinę , następnie zostawiłam go w wyłączonym ale nagrzanym piekarniku jeszcze ba jakiś czas i wszystko ładnie się upiekło. Ciasto urosło , nie było niedopieczone itp
      Jeśli chodzi o smak to mnie nie porwało , uważam , że sól mimo niewielkiej ilości jest wyczuwalna i psuje smak kruszonki ale to moja subiektywna opinia.

      Odpowiedz
  1. Asia -

    Wyszło rewelka! Przedluzylam pieczenie o 10 min i zamiast skórki z cytryny dałam cynamon 🙂 zapisuje przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Małgosia -

    Piekłam to ciasto pierwszy raz. Wyszło bardzo dobre. Zrobiłam tylko lekką modyfikację, użyłam mniej cukru do ciasta ale za to polałam troszkę lukrem. Proste, szybkie, pyszne.

    Odpowiedz
  3. Elzbieta -

    Wspanialy przepis palce lizać, a ta sol ma pani rację podbija smak słodkości,a tak na marginesie ,to trzeba mieć rękę do pieczenia. Mi wyszło przepyszne dziękuję bardzo za ten przepis. Pozdrawiam Elzbieta.

    Odpowiedz
  4. misskinya -

    Wczoraj trafiłam na ten przepis a dziś zrobiłam to wspaniałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Nic dodać nic ująć. Smakowało wszystkim, domownicy zachwyceni! Rada: proszę korzystać dokładnie z takich proporcji jak w przepisie, 200 go masła to NIE jest za dużo!

    Odpowiedz
  5. Sonia -

    To i ja dodam komentarz. Moim zdaniem SUPER! Robiłam ciasto z tego przepisu juz kilkakrotnie i Zawsze wychodziło. Zaletą jest to, że nie wysycha, jest wilgotne i chrupiące z góry. Nawet i tydzień poleży bez przykrywania i smakuje tak jak pierwszego dnia. Polecam 🙂😋

    Odpowiedz
  6. Wojtek -

    Witam!Te ciasto zrobiłem 2 razy w/g receptury i wyszło fantastycznie!2 x z rabarbarem i go nie załowałem,więcej niż pół kilo,ciasto-wytrzyma.Proporcje dobrane,smak zrównoważony-jest to napradę łatwy przepis do wykonania ” drogie panie ” którym nie wyszło!Trzeba postepować w/g metody wykonania,a jak chcecie zaszalec i mówice,że nie wyszło-to jasne,że poniosła Was fantazja połączona z brakiem doświadczenia w kuchni,delikatnie ujmując 🙂

    Obecnie w piekarniku piecze się kolejne ciasto-tym razem z borówkami-już nie moge doczekać się gdy wyjdzie i na talerz!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *