Do chleba | Święta
Jajka faszerowane z granatem i bazylią
15 minut
Tradycyjne jajka faszerowane dostały dzisiaj drugie bardziej nowoczesne życie. Wyglądają pięknie na każdej imprezie, jednak Wielkanocą nabierają szczególnego charakteru. W wielu domach goszczą wtedy potrawy z jaj, a zwłaszcza faszerowane jajka. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis będący tradycyjnym jednak trochę unowocześnionym sposobem na jajka. Są to jajka faszerowane z granatem i bazylią. Granat wygląda jak brylanty, a bazylia daje powiew świeżości, który zawsze kojarzy się z wiosną – dla mnie same przyjemne skojarzenia 🙂 .
Nie ma żadnej filozofii w ich przygotowywaniu, dlatego dzisiejszy post jest krótki 🙂 .
Ważne wskazówki jak przygotować jajka faszerowane. Po pierwsze będzie lepiej, jeśli Twoje jajka nie będą pierwszej świeżości – o wiele przyjemniej będzie się je obierać. Każdy ma swój sposób
jak gotować jajka na twardo
czy chcesz poznać mój? Wkładam jajka do zimnej wody, liczę czas od zagotowania – 7 minut. Wylewam gorącą wodę i zalewam zimną. Obtłukuję jajka z każdej strony, aby popękała skorupka i ponownie wkładam do wody – łatwiej się obierają. Po jakichś 2 minutach? Wyjmuję z wody, obieram, kroję na pół i wyciągam żółtko.
U kogo będą jajka faszerowane z granatem i bazylią?
Więcej jajecznych przepisów:
Pieczarki faszerowane jajkiem i żółtym serem
Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami
Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole
Przepis inspirowany jednym z moich ulubionych blogów: https://www.lecremedelacrumb.com/
Jajka faszerowane z granatem i bazylią
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 6 jaj
- 50 g majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- szczypta suszonej bazylii i oregano
- owoc granatu
- świeża bazylia
Instrukcje
- Ugotuj jajka na twardo.
- Przekrój jajka na pół i wyjmij żółtka do miski.
- Do żółtek dodaj majonez, musztardę, ocet winny i balsamiczny, suszoną bazylię i oregano, sól i pieprz do smaku, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszaj za pomocą widelca lub blendera.
- Na dno każdego jajka wrzuć po 2-3 ziarenka granatu. Wyłóż masę z żółtek i udekoruj ziarnami granatu i świeżą, posiekaną bazylią.
- Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku, maksymalnie do następnego dnia.
www.slodkiegotowanie.pl
Jakie uroczy jajeczka 🙂
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂 .