Jajka faszerowane z granatem i bazylią

Do chleba | Wielkanoc

Jajka faszerowane z granatem i bazylią

15 minut

Tradycyjne jajka faszerowane dostały dzisiaj drugie bardziej nowoczesne życie. Wyglądają pięknie na każdej imprezie, jednak Wielkanocą nabierają szczególnego charakteru. W wielu domach goszczą wtedy potrawy z jaj, a zwłaszcza faszerowane jajka. Dzisiaj mam dla Was przepis będący tradycyjnym jednak trochę unowocześnionym sposobem na jajka. Są to jajka faszerowane z granatem i bazylią. Granat wygląda jak brylanty, a bazylia daje powiew świeżości, który zawsze kojarzy się z wiosną – dla mnie same przyjemne skojarzenia 🙂 .

Nie ma żadnej filozofii w ich przygotowywaniu, dlatego dzisiejszy post jest krótki 🙂 .

Ważne wskazówki jak przygotować jajka faszerowane. Po pierwsze będzie lepiej, jeśli Wasze jajka nie będą pierwszej świeżości – o wiele przyjemniej będzie się je obierać. Każdy ma swój sposób jak gotować jajka na twardo, czy chcecie poznać mój? Wkładam jajka do zimnej wody, liczę czas od zagotowania – 7 minut. Wylewam gorącą wodę i zalewam zimną. Obtłukuję jajka z każdej strony, aby popękała skorupka i ponownie wkładam do wody – łatwiej się obierają. Po jakichś 2 minutach? Wyjmuję z wody, obieram, kroję na pół i wyciągam żółtko.

U kogo będą jajka faszerowane z granatem i bazylią?

Więcej jajecznych przepisów:

Pieczarki faszerowane jajkiem i żółtym serem

Pasta jajeczna z awokado

Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami

Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole

Jajka faszerowane z granatem i bazylią na wigilię Jajka faszerowane z granatem i bazylią na wigilię Jajka faszerowane z granatem i bazylią na wigilię

Przepis inspirowany jednym z moich ulubionych blogów: https://www.lecremedelacrumb.com/

Słodkie Gotowanie

Jajka faszerowane z granatem i bazylią

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 6 jaj
  • 50 g majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonej bazylii i oregano
  • owoc granatu
  • świeża bazylia

Instrukcje

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Przekrój jajka na pół i wyjmij żółtka do miski.
  3. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, ocet winny i balsamiczny, suszoną bazylię i oregano, sól i pieprz do smaku, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszaj za pomocą widelca lub blendera.
  4. Na dno każdego jajka wrzuć po 2-3 ziarenka granatu. Wyłóż masę z żółtek i udekoruj ziarnami granatu i świeżą, posiekaną bazylią.
  5. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku, maksymalnie do następnego dnia.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *