Zupa brokułowa z parmezanem

Zupy

Zupa brokułowa z parmezanem

5 minut + 30 minut pieczenie

To gęsta zupa brokułowa, serowa i ziemniaczana. Tak przyjemnie kremowa i gotowa w 30 minut. Pogoda coraz chłodniejsza więc zupa brokułowa z parmezanem idzie z pomocą. A może nie lubicie brokułów? W tej zupie da się je nieźle przemycić 🙂 . Wszystko jest lekko rozgniecione, więc nawet nie zauważycie, że zjedliście pokaźną porcję warzyw.

Bardzo lubię kremowe zupy za to, że w zupełności wystarczają jako całkowity posiłek. Po zjedzeniu takiej gęstej zupy nie ma już miejsca na podjadanie. Jest bardzo pożywna, serowo-ziemniaczana. Kilka dni temu zrobiłam kremową zupę ziemniaczaną, u mnie w domu to był hit. Ziemniaki bardzo fajnie zagęszczają zupę, nie musisz dodawać do niej dużej ilości mąki czy słodkiej śmietanki. Tak, zazwyczaj takie zupy zagęszczane są słodką śmietanką – zamieniłam ją na mleko i lekką zasmażkę. Spróbuj, to zrobi dobrze dla twojego żołądka 🙂 . Parmezan i odrobina cheddara nadają zupie charakteru, którego może brakować panu brokułowi. Zupa jest bardziej pożywna a do tego piekielnie smaczna!

Zupa brokulowa z parmezanem Zupa brokulowa z parmezanemZupa brokulowa z parmezanem Zupa brokulowa z parmezanem

Słodkie Gotowanie

Zupa brokułowa z parmezanem

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli i papryki słodkiej
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 ml mleka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 główka brokuła (500 g przed odcięciem łodygi - 250 g po usunięciu)
  • 100 g sera parmezan
  • 50 g sera cheddar

Instrukcje

  1. Posiekaj cebulę, marchew, seler, pietruszkę i czosnek. Smaż w garnku na maśle ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj do garnka mąkę, sól pieprz, wymieszaj.
  3. Wlej wywar, mleko i zagotuj przez chwilę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj przez 10 - 15 minut.
  4. Dodaj różyczki brokuła, parmezan i dobrze wymieszaj. Gotuj ok. 5 minut i dodaj cheddar. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków lekko rozgnieć warzywa, to zagęści zupę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *