Zupa brokułowa z parmezanem

Zupy

Zupa brokułowa z parmezanem

5 minut + 30 minut pieczenie

To gęsta zupa brokułowa, serowa i ziemniaczana. Tak przyjemnie kremowa i gotowa w 30 minut. Pogoda coraz chłodniejsza więc zupa brokułowa z parmezanem idzie z pomocą. A może nie lubicie brokułów? W tej zupie da się je nieźle przemycić 🙂 . Wszystko jest lekko rozgniecione, więc nawet nie zauważycie, że zjedliście pokaźną porcję warzyw.

Bardzo lubię kremowe zupy za to, że w zupełności wystarczają jako całkowity posiłek. Po zjedzeniu takiej gęstej zupy nie ma już miejsca na podjadanie. Jest bardzo pożywna, serowo-ziemniaczana. Kilka dni temu zrobiłam kremową zupę ziemniaczaną, u mnie w domu to był hit. Ziemniaki bardzo fajnie zagęszczają zupę, nie musisz dodawać do niej dużej ilości mąki czy słodkiej śmietanki. Tak, zazwyczaj takie zupy zagęszczane są słodką śmietanką – zamieniłam ją na mleko i lekką zasmażkę. Spróbuj, to zrobi dobrze dla twojego żołądka 🙂 . Parmezan i odrobina cheddara nadają zupie charakteru, którego może brakować panu brokułowi. Zupa jest bardziej pożywna a do tego piekielnie smaczna!

Zupa brokulowa z parmezanem Zupa brokulowa z parmezanemZupa brokulowa z parmezanem Zupa brokulowa z parmezanem

Słodkie Gotowanie

Zupa brokułowa z parmezanem

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli i papryki słodkiej
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 ml mleka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 główka brokuła (500 g przed odcięciem łodygi - 250 g po usunięciu)
  • 100 g sera parmezan
  • 50 g sera cheddar

Instrukcje

  1. Posiekaj cebulę, marchew, seler, pietruszkę i czosnek. Smaż w garnku na maśle ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj do garnka mąkę, sól pieprz, wymieszaj.
  3. Wlej wywar, mleko i zagotuj przez chwilę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj przez 10 - 15 minut.
  4. Dodaj różyczki brokuła, parmezan i dobrze wymieszaj. Gotuj ok. 5 minut i dodaj cheddar. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków lekko rozgnieć warzywa, to zagęści zupę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *