Knedle ze szpinaku i ricotty

Dania główne | Fit

Knedle ze szpinaku i ricotty

30 minut

Jestem w trakcie przerabiania książki pt. „Kuchnia włoska – klasyczne i nowoczesne dania”. Wpadłam na ciekawy przepis – knedle ze szpinaku i ricotty. Bardzo delikatne, właściwie rozpływające się w ustach. Sprawdzą się również jako nadzienie do makaronów i pierogów. Te knedle zaliczają się do dań dietetycznych. Dlaczego? Bo to właściwie sama ricotta ze znikomą ilością mąki. Więc mam rację prawda?

Knedle bardzo dobrze nadają się na obiad jako samodzielny posiłek. Ja podałam je z włoską sałatką ziemniaczaną z suszonymi pomidorami. Przepis na sałatkę znalazłam w tej samej książce. Niedługo chyba przerobię ją całą, bo idealnie trafiła w mój smak 🙂 .

Weekend majowy już za nami. Oczywiście, że minął za szybko – jak każdy wolny i miło spędzony czas 🙂 . Teraz bierzemy się do pracy z uśmiechem na twarzy. No… i gdzie ten uśmiech?

Po tym długim grillowym tygodniu pora na powrót do mojej ukochanej kuchni 🙂 .

Macie ochotę spróbować czegoś nowego? Przyznam, że dla mnie ten przepis to nowość i chętnie go z wami powtórzę. Talerze zostały – dosłownie – wylizane!

Knedle ze szpinaku i ricottyKnedle ze szpinaku i ricotty Knedle ze szpinaku i ricotty Knedle ze szpinaku i ricotty Knedle ze szpinaku i ricottyKnedle ze szpinaku i ricotty

Słodkie Gotowanie

Knedle ze szpinaku i ricotty

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka mąki pszennej zmieszanej z 2 łyżeczką suszonego tymianku
  • 80 g masła
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • kilka pomidorków koktajlowych do podania

Instrukcje

  1. Umyj szpinak, oberwij liście od łodyżek i wrzuć do garnka z odrobiną wody. Gotuj 4-5 minut, odsącz na sicie i ostudź.
  2. Sery wymieszaj z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Szpinak odciśnij z wody, posiekaj i dodaj do mieszanki serowej.
  4. Nabieraj po jednej łyżce i formuj kulki, każdą lekko spłaszcz i obtaczaj w mieszance mąki z tymiankiem.
  5. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Knedle wkładaj na wrzącą wodę i gotuj ok. 3-4 minuty, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  6. Roztop masło, dodaj czosnek i obsmaż ok. 2-3 minuty. Polej knedle masłem czosnkowym, posyp świeżo zmielonym pieprzem i jedz ciepłe.
  7. Jeśli chcesz bardziej dietetyczną wersję, to nie polewaj knedli masłem. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem. Podawaj z pomidorkami.

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *