Dania główne | Makarony
Spaghetti „Carbonara”
5 minut + 25 minut gotowanie
Spaghetti Carbonara podobnie jak Bolognese to jedne z najbardziej popularnych makaronów z sosem kuchni włoskiej. Duża ilość makaronu, dodatek mięsny i minimalna ilość sosu dla nadania smaku – to definicja włoskiej kuchni. Jeszcze do niedawna jedynym słusznym spaghetti w naszym domu był długo dopieszczany i wreszcie idealnie dopracowany przepis na bolognese (pojawi się tutaj na pewno 🙂 ). Od teraz ten przepyszny przepis na carbonarę jest jednym z moich ulubionych dań.
Myślę, że każdy słyszał, ale nie każdy próbował spaghetti carbonara. Więc powiem Wam w kilku słowach, że mogę nazwać to danie „makaron z boczkiem na jajkach” brzmi banalnie, jest proste, ale smakuje doskonale. Nie jest to typowo tradycyjny przepis, który zawiera tylko jaja, bekon i makaron osypany świeżo mielonym pieprzem. Dodałam odrobinę mleka, nie zraźcie się, jest go bardzo niewielka ilość a smakuje bajecznie.
Wszystko, co musicie zrobić to przyłożyć się do ugotowania makaronu al’dente. Gdy makaron się ugotuje i zostanie odsączony z wody (nieprzelany zimną wodą!) wlejcie mieszankę jaj i mleka i mieszajcie, ale nie gotujcie. Ciepło makaronu ugotuje sos z jajek i mleka, który delikatnie oklei nitki spaghetti. Pozostaje tylko dodać usmażony boczek z cebulką i wymieszać. Nie zapomnijcie dodać znacznej ilości świeżo zmielonego pieprzu! Jest pysznie.
To danie możecie zrobić również w delikatniejszej wersji – ze smażonym indykiem/kurczakiem zamiast boczku. Nadal będzie smacznie, ale już mniej klasycznie. Tak czy inaczej, jest to absolutnie pełne wspaniałego smaku danie, które ląduje na stole w 30 minut. Idealnie!
Więcej szybkich przepisów na makaron znajdziesz tutaj:
Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem
Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym
Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Spaghetti „Carbonara”
Ilość porcji: 6-7
Czas przygotowania: 5 minut + 25 minut gotowanie
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 250 g boczku wędzonego/bekonu
- 1 mała cebula lub 1/2 dużej
- 5 jajek
- 60 ml mleka tłustego 3,2 %
- 50 g parmezanu
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki soli do gotowania makaronu
Instrukcje
- Wlej dużą ilość wody do dużego garnka, dodaj sól i zagotuj.
- Czekając na zagotowanie się wody na makaron, wrzuć na zimną patelnię pokrojony w cienką kostkę boczek i smaż na średnim ogniu.
- Pokrój cebulę w kostkę i dodaj do boczku który jest już prawie chrupiący i smaż chwilę aż cebula mocno się zeszkli a boczek będzie złoty i chrupiący
- W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj jajka, mleko, starty na drobnych oczkach parmezan i pieprz. Odłóż na bok.
- Kiedy woda na makaron zacznie się gotować, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż stanie się al dente (8-10 minut).
- Gdy makaron będzie gotowy, odlej z niego całą wodę (nie przelewaj go wodą) i natychmiast wrzuć go z powrotem do garnka. Garnka z odcedzonym makaronem nie stawiaj już na ogniu. Jedną ręką mieszaj makaron a drugą wlewaj mieszankę jaj, mleka i parmezanu. Energicznie mieszaj nie podgrzewając sosu przez ok. 1 minutę. Dodaj boczek z cebulą i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj od razu na gorąco z dodatkiem parmezanu i/lub świeżej pietruszki.
www.slodkiegotowanie.pl