Spaghetti „Carbonara”

Dania główne | Makarony

Spaghetti „Carbonara”

5 minut + 25 minut gotowanie

Spaghetti Carbonara podobnie jak Bolognese to jedne z najbardziej popularnych makaronów z sosem kuchni włoskiej. Duża ilość makaronu, dodatek mięsny i minimalna ilość sosu dla nadania smaku – to definicja włoskiej kuchni. Jeszcze do niedawna jedynym słusznym spaghetti w naszym domu był długo dopieszczany i wreszcie idealnie dopracowany przepis na bolognese. Od teraz ten przepyszny przepis na carbonarę jest jednym z moich ulubionych dań.

Myślę, że każdy słyszał, ale nie każdy próbował spaghetti carbonara. Więc powiem Ci w kilku słowach, że mogę nazwać to danie „makaron z boczkiem na jajkach” brzmi banalnie, jest proste, ale smakuje doskonale.

Wszystko, co musisz zrobić to przyłożyć się do ugotowania makaronu al’dente – tak to naprawdę bardzo ważne. Gdy makaron się ugotuje i zostanie odsączony z wody (nieprzelany zimną wodą!) wlej mieszankę jaj i parmezanu, ale już nie gotuj. Ciepło makaronu ugotuje sos z jajek, który delikatnie oklei nitki spaghetti. Pozostaje tylko dodać usmażony boczek i wymieszać. Nie zapomnij dodać znacznej ilości świeżo zmielonego pieprzu! Jest pysznie.

To danie możesz zrobić również w delikatniejszej wersji – ze smażonym indykiem/kurczakiem zamiast boczku. Nadal będzie smacznie, ale już mniej klasycznie. Tak czy inaczej, jest to absolutnie pełne wspaniałego smaku danie, które ląduje na stole w 30 minut. Idealnie!

Więcej szybkich przepisów na makaron znajdziesz tutaj:

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym

Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Spaghetti CarbonaraSpaghetti Carbonara

Słodkie Gotowanie

Spaghetti „Carbonara”

Ilość porcji: 6-7

Czas przygotowania: 5 minut + 25 minut gotowanie

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 250 g boczku wędzonego/bekonu/pancetta
  • 5 jajek
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól
  • oliwa

Instrukcje

  1. Wlej dużą ilość wody do dużego garnka, bez dodatku soli i oliwy (dodajemy po odcedzeniu z wody).
  2. Czekając na zagotowanie się wody na makaron, wrzuć na zimną patelnię pokrojony w cienką kostkę boczek/bekon/pancettę i smaż na średnim ogniu.
  3. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj jajka, starty na drobnych oczkach parmezan i pieprz. Odłóż na bok.
  4. Kiedy woda na makaron zacznie się gotować, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente (8-10 minut).
  5. Gdy makaron będzie gotowy, odlej z niego całą wodę (nie przelewaj go wodą), dodaj sól i oliwę, wymieszaj (musisz zrobić to szybko żeby makaron nie zdążył ostygnąć.
  6. Od razu wlej mieszankę jaj i parmezanu. Energicznie mieszaj nie podgrzewając sosu przez ok. 1 minutę. Dodaj boczek i dokładnie wymieszaj.
  7. Podawaj od razu na gorąco z dodatkiem parmezanu i/lub świeżej pietruszki.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *